Napájení stock chladičů na grafikách
Mám krátký dotaz - nedaří se mi softwarově ztlumit otáčky chladiče na Gainward 8800GS a chtěl bych ho zkusit napojit jinam přes regulaci. Nevím ale, kolik vlastně vyžadují default napětí a jak to vlastně propojit třeba s molexem nebo konektory na desce...
Máte to někdo proměřené?
Re: Napájení stock chladičů na grafikách
Sice nemám nic přímo k věci, ale vzpomínám že na staré R8500 byl origoš větrák napájený 5V, tam jsem to měřil...
IMHO to bude 5 nebo 12V. Když to zkusíš připojit na 5V, nejspíš nic nezkazíš, pokud ne nebude točit nebo bude točit pomalu, můžeš zkusit 12V. Optimální by bylo zkusit to na nějakým regulátoru.
A nebo rovnou něco aka Zalman Fanmate, s tím, že vstup do Fanmate píchneš na grafiku a do výstupu zapojíš větrák z grafiky.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Mám krátký dotaz - nedaří se mi softwarově ztlumit otáčky chladiče na Gainward 8800GS a chtěl bych ho zkusit napojit jinam přes regulaci. Nevím ale, kolik vlastně vyžadují default napětí a jak to vlastně propojit třeba s molexem nebo konektory na desce...
Máte to někdo proměřené?
rivatunerem ladenim parametru pro AUTO regulaci ti to nejde? ja to ted docela nahodou rozchodil:D
Citace:
Původně odeslal
Marty
IMHO to bude 5 nebo 12V. Když to zkusíš připojit na 5V, nejspíš nic nezkazíš, pokud ne nebude točit nebo bude točit pomalu, můžeš zkusit 12V. Optimální by bylo zkusit to na nějakým regulátoru.
A nebo rovnou něco aka Zalman Fanmate, s tím, že vstup do Fanmate píchneš na grafiku a do výstupu zapojíš větrák z grafiky.
No zapojil jsem ho na 12V z molexu a nehýbalo se nic - nevylučuju ale špatný kontakt, bylo to narychlo... :rolleyes:
Poslední RivaTuner kartu na úrovni HW vůbec nezná a nenabízí známé funkce. :(
Můžu něco zkazit, když fan píchnu na kartě vedle? Je teď zapojený na kraji čtyřpinového konektoru a podobnost s Molexem se přímo podbízí...
Pred 2 tydny jsem zprovoznoval rivatuner na GTS - musel se upravit nejky config soubor, kde se definovalo jadro g92, takze predpokladam, ze to bude stejne pro GS. Informace je v GTS thredu, presne uz si nevzpomenu.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Pred 2 tydny jsem zprovoznoval rivatuner na GTS - musel se upravit nejky config soubor, kde se definovalo jadro g92, takze predpokladam, ze to bude stejne pro GS. Informace je v GTS thredu, presne uz si nevzpomenu.
Našel jsem, upravil jsem, ale nepomohlo - nastavování otáček ani další úpravy HW tam prostě nemám... :(
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
No zapojil jsem ho na 12V z molexu a nehýbalo se nic - nevylučuju ale špatný kontakt, bylo to narychlo... :rolleyes:
Poslední RivaTuner kartu na úrovni HW vůbec nezná a nenabízí známé funkce. :(
Můžu něco zkazit, když fan píchnu na kartě vedle? Je teď zapojený na kraji čtyřpinového konektoru a podobnost s Molexem se přímo podbízí...
Přepólování větráku nejspíš nic neudělá a krátkodobé zvýšení napětí taky ne - to bys předpokládám poznal (otáčky ekvivalentně k navýšení napětí vzrostou).
Takže v zásadě klidně.
Jedině by se mohlo stát že bys zapojil pin který patří na (-) pól na měření otáček, to by mohlo poškodit elektroniku měřící otáčky. Takže pokud to budeš připojovat jen na zem/napětí, tak OK.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Našel jsem, upravil jsem, ale nepomohlo - nastavování otáček ani další úpravy HW tam prostě nemám... :(
Daval jsi do cfg tohle? G92 = 600h-60Fh,610h-61Fh
Citace:
Původně odeslal
Masster
Daval jsi do cfg tohle? G92 = 600h-60Fh,610h-61Fh
Nee, dával jsem G92 = 610h-61Fh,600h
No to je ale jen pro GTS, pro GS by melo fungovat tohle ;)
Citace:
Původně odeslal
Masster
No to je ale jen pro GTS, pro GS by melo fungovat tohle ;)
Jo, funguje - objevilo se mi spousta nastavení včetně OC shaderů... akorát to napětí a regulace otáček pořád nikde... :(
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Jo, funguje - objevilo se mi spousta nastavení včetně OC shaderů... akorát to napětí a regulace otáček pořád nikde... :(
Vypada ta grafika takto ? Pokud ano, tak vidim jen dvouzilovy napajeci kabel => pravdepodobne tam zadna softwarova regulace otacek nepujde.
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Vypada ta grafika
takto ? Pokud ano, tak vidim jen dvouzilovy napajeci kabel => pravdepodobne tam zadna softwarova regulace otacek nepujde.
To není možné - chladič na Leadteku 7600GT měl kabel taky dvoužilový a Rivatunerem regulovat šel, ale hlavně se v menu objevoval... :rolleyes:
Navíc na netu Gainwardu je jasně napsané, že tahle grafika JDE regulovat přes tu jejich utilitu...
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
To není možné - chladič na Leadteku 7600GT měl kabel taky dvoužilový a Rivatunerem regulovat šel, ale hlavně se v menu objevoval... :rolleyes:
Navíc na netu Gainwardu je jasně napsané, že tahle grafika JDE regulovat přes tu jejich utilitu...
vychazel jsem ze svych zkusenosti od jinych vyrobcu. Pri dvou vodicich je tam minimalne spatna zpetna vazba, protoze grafika nevi jak moc se vetrak toci.