Dodatečné daňové přiznání
Máte s tím někdo zkušenosti? Já jsem teď zjistil (proč až teď a jak je celkem jedno), že jsem za rok 2006 jednu smlouvu o dílo blbě zdanil. Respektive uved ve špatném paragrafu, měly to být příležitostné příjmy (par. 10) a ne samostatná výdelečná činnost (par. 7). Stačí prostě jen jít na FÚ a tam to odevzdat, nebo je k tomu potřeba nějaké zvláštní "povolení", abych to přiznání mohl podat?
Jinak sem četl, že poplatník je povinnen podat dodatečné DAP max. měsíc od chvíle, kdy zjistil nesrovnalost. Musí se to datum zjištění nějak objektivně dokazovat? Nebo to prostě stačí vyplnit na formuláři do kolonky "důvody zjištěny dne"?
Díky všem za rady, jsem z toho vážně celkem na prášky, tak sorry, jestli se ptám blbě :-/
Re: Dodatečné daňové přiznání
Spíš bych zvážil, jestli jde o tak strašný rozpor, že se vyplatí na sebe upozorňovat dodatečným přiznáním (= tím říkáš, že máš v účtu bordel...).
Citace:
Původně odeslal
Marty
Spíš bych zvážil, jestli jde o tak strašný rozpor, že se vyplatí na sebe upozorňovat dodatečným přiznáním (= tím říkáš, že máš v účtu bordel...).
Ano, z možností mi nabízených je to ta zdaleka nejschůdnější... Takže kromě toho, že ze sebe udělám blbce na FÚ (ale řekl bych, že v prvním roce podnikání nebudu asi první ani poslední) z hlediska toho, zda se tato změna dá realizovat, je to OK, jo?
Bordel v účtu - já mám spíš bordel v tom co se jak daní. Částka bude stejná, jen v jiným paragrafu... A FÚ si tím přilepší, defacto mu budu muset doplatit ještě cca 1 000 na daních plus penále, které za ten necelý rok činí cca 18 % dlužné částky. Čili bych se dostal na schůdných
1 180 Kč.
V podstatě je situace následující:
- v srpnu 06 jsem si přivydělal na smlouvu o dílo (částka +/- 30k Kč)
- koncem listopadu jsem si založil živnost na činnost, kterou jsem dělal předtím na tu SoD
- do konce roku jsem na živnosťák ale nic nefakturoval
- v dobré víře jsem (blbec) dal SoD do paragrafu 7
- ujišťován ze všech stran že "ze SoD se platí jen daně a ne pojištění" jsem spal klidně
- teď mě začala uhánět ZP a ČSSZ ohledně odevzdání "přehledu" za rok 2006 (mylně jsem se domníval, že když jsem na živnosťák neinkasoval nic, nemusím nic předkládat)
- vzhledem k tomu, že kdybych to nechal v "sedmičce", tak musím platit z dané částky ještě SP a ZP + penále, ačkoliv v tom srpnu šlo o mimořádný výdělěk (tedy paragraf 10), je pro mě myslím "upozornění na sebe" stále to nejlevnější, jak jsem to propočítal :-D
... snad budou shovívaví a pochopí, že jsem to neudělal schválně, teď už budu samozřejmě chytřejší, ale v prvním roce jsem prostě nasekal pár chyb a chci se z nich dostat s co nejmenšími problémy...
Mimochodem co jsem tak pročítal, tak ta SoD skuečně je zařazená blbě, já ve své situaci jsem jí měl dát do desítky, čímž jsem defacto stát obral na daních, neboť v sedmičce jsem si tam na radu úřednice z FÚ dal na danou částku 40% paušálních nákladů...
Sorry jestli píšu zmateně, nespím kvůli tomu a těším se na pondělí, až už se konečně dozvím aspoň nějaký "ortel"...
Já být tebou tak to dodatečně dodaním a je klid. Aspoň uvidí že nejsi žádný hajzlík ;-)
Vzhledem k tomu že podnikáš prvním rokem, tak odpadnou takové věci, jako že ti mohou vlézt do starých (= uzavřených) let a podobně. Stejně je ale pravděpodobné, že by na to (snad) nepřišli. Co se obecně týká nedoplatků pro stát, tak jsem měl zkušenost se zdravotní pojišťovnou, kdy nám (firmě) napočítala po zhruba 9 letech od platby (kterou někdo špatně vypočítal, čili byla asi o 60.000,- nižší než měla být) takové penále, že jsem jenom koukal :-)
PS: já za to nemohl, hehe
Právě. Chci tam jít s tím, že se jdu vlastně "dobrovolně udat" a že mě to mrzí a první rok jsem to prostě všechno neuhlídal. Snad budou shovívaví. A já se vrtání v účtu nemám proč bát - na ŽL beru jen faktury a daním to paušálně, takže klidně ať se mi v tom vrtaj, já nemám co skrejvat. Nejsem žádnej lump ani někdo kdo by chtěl stát šidit, jen jsem to prostě napoprvý všechno nezvlád ohlídat, tenhle rok už to bude OK :-)
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Právě. Chci tam jít s tím, že se jdu vlastně "dobrovolně udat" a že mě to mrzí a první rok jsem to prostě všechno neuhlídal. Snad budou shovívaví. A já se vrtání v účtu nemám proč bát - na ŽL beru jen faktury a daním to paušálně, takže klidně ať se mi v tom vrtaj, já nemám co skrejvat. Nejsem žádnej lump ani někdo kdo by chtěl stát šidit, jen jsem to prostě napoprvý všechno nezvlád ohlídat, tenhle rok už to bude OK :-)
Že tě to mrzí ani neříkej - to je jasné :-) - myslím že pochopení je na místě, vzhledem k prvnímu roku podnikání. Možná zkus požádat (anebo se informovat) o odpuštění penále - někdy ho odpustí, ale nevím z čeho vychází při posouzení. Dobrých 180,-, za to máš... třeba 18 DVDs? ;-)
No co jsem tak četl, tak odpustit penále nemá moc samotná úřednice, to naskakuje automaticky a jde to přes jakýsi rozhodčí orgán, při odpuštění... Radši bych do toho nevrtal a zaplatil to hotovo :-D Doufám, že to zítra, tedy v úřední den, oběhám vše včetně přehledů za rok 06 pro zdravotní pojišťovnu a sociálku a bude konečně klid :wink:
P.S: Myslíte, že bude mít ZP a PSSZ nějakej problém s tím, když na přehledu pro rok 06 bude razítko dodatečnýho DAP, tedy řekněme 18.2.2008?
Bacha na jednu vec, FU chce za podani vetsiny podobnych zadosti penize. A to i v pripade, ze ti tu zadost nasledne zamitnou. Penale v takoveto vysi je vzhledem k nevratnemu poplatku (zde tusim 1000,-) de facto neodpustitelne. Navic co mam zkusenost jako OSVC, tak pokud nemas 'objektivni' duvody (napr. pozar ve firme nebo povoden) nebo nehrozi ztrata velkeho mnozstvi pracovnich mist, tak se podobne zadosti zamitaji. To ze jsi postupoval v dobre vire ti sice urednice empaticky odkyvaji, ale pak prijde studena sprcha v podobe doporuceneho dopisu s rozhodnutim prislusne komise ...
Citace:
Původně odeslal
meteor
Že tě to mrzí ani neříkej - to je jasné :-) - myslím že pochopení je na místě, vzhledem k prvnímu roku podnikání. Možná zkus požádat (anebo se informovat) o odpuštění penále - někdy ho odpustí, ale nevím z čeho vychází při posouzení. Dobrých 180,-, za to máš... třeba 18 DVDs? ;-)
Jj jak říkám, kašlu na to, podám DP, zaplatím vzniklý nedoplatek daně včetně penále a bude to. Nechci je zas moc dráždit, už bude stačit, jestli mi sežerou, že přehled pro ZP a PSSZ podám defacto o deset měsíců pozdějc :wink:
Za nějaký komise mi necelý dvě kila fakt nestojí, a nechci na sebe ZAS TAK MOC upozorňovat :-D
Dodatečné daňové přiznání je zcela běžná záležitost - vůbec bych se toho nebál.
Poněkud více provokativní je nechat si vrátit DPH - jednu takovou hloubkovou kontrolu mám nedávno za sebou, příjemné pocity si představuji jinak. :)
Citace:
Původně odeslal
DamonCZ
Dodatečné daňové přiznání je zcela běžná záležitost - vůbec bych se toho nebál.
Poněkud více provokativní je nechat si vrátit DPH - jednu takovou hloubkovou kontrolu mám nedávno za sebou, příjemné pocity si představuji jinak. :)
OK tak fajn, díky za uklidnění, pánové. Já si nic vracet nechat nechci, jen chci dodanit DzPFO tak, aby byla správně a nekoukaly z toho pro mě větší problémy s PSSZ a ZP :-D A finančáku ještě doplatím, takže berňáci budou snad spokojení :-D
Pánové, díky moc všem, už to mám vyřízený, opravdu to vyřešilo dodatečné DAP a úředníci na FU, PSSZ i ZP byli vážně velmi ochotní a shovívaví :-)