-
HD3870 - podivnost od GigaByte ?
Narazil jsem na novinku v cenících prodejců:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52335
http://www.gigabyte.eu/Products/VGA/...ProductID=2735
Nesedí mi jedna věc. Výrobce udává , že se jedná o tzv ULTRA DURABLE 2 edici, složenou ze špičkových vybíraných součástek. Chlazení je netradiční Zalman.
O co jde = podivný takt pamětí. Výrobce na svých stránkách neuvádí referenční takt vůbec, většina prodejců také ne a Ti, co tam něco uvádějí, se dost rozcházejí, našel jsem údaje:
1890MHz
2000MHz
Referenční takt je ale 1125 (2250) takže buď jsou tam ty paměti hodně pomalé oproti referenci, nebo ultra rychlé a to se mi nezdá, nárůst skoro o 80% je blbost.
Nevíte o téhle kartě někdo něco přesnějšího?
http://www.czechcomputer.cz/czc/prod...ile/52335v.jpg
-
Re: HD3870 - podivnost od GigaByte ?
A vsimol si si, ze tato karta ma DDR3 a nie DDR4 ? ;) Prave preto budu zrejme rozdiel taktov u pameti.
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
A vsimol si si, ze tato karta ma DDR3 a nie DDR4 ? ;) Prave preto budu zrejme rozdiel taktov u pameti.
Hehe, no nevšiml .... jsem to ale slepoň slepý, díky, :-)
Na to groo mě zajímá Váš názor, jak významný vliv to na výkon může mít ..??
Našel jsem k tomu nějaký zajímavý test, ale v něm píšou, že ta karta má DDR4, ve foru k testu je o tom nějaká krátka diskuse, ale ta moje angličtina je slabá. Co si myslíte Vy? Může být rozdíl mezi DDR3 a DDR4 v praxi vůbec postřehnutelný? Protože jinak se mi karta za 4500,- vč. DPH zamlouvá.
http://www.tweaktown.com/reviews/1253/13
-
Mám silný pocit, že tato karta nemá regulovaný větráček.
-
skor su modely s DDR4 predrazene. a dnesne DDR4 su iba o kusok vykonnejsie ak nie rovnako.
-
Citace:
Původně odeslal
Aradan
Mám silný pocit, že tato karta nemá regulovaný větráček.
Tak to bych bral spíše jako plus, nemám rád překvapení, projevující se nečekanou změnou hlučnosti :-) Ten Talman je údajně velmi tichý. DDR3 - nevím zatím co je to za typy, ještě jsem o tom fakt nic nenašel, ale pravděpodobně nejsou náchylné na přehřátí tak asi proto nejsou chlazené, jako jiné moddely s DDR4.
-
GigaByte Radeon HD3870 GV-RX387512H paměti DDR3
GigaByte Radeon HD3870 GV-RX387512H-B paměti DDR4
-
kluci nechcem brat iluzie ale ten zalman na plne gule je ako turbina. a je pravda ze nema regulovane otacky a tusim ani nema teplotne cidlo.
-
snad se mi ta karta zejtra dostane do ruk, jestli jo tak ju odzkousim a dam echo ;)
-
Výkonnostní rozdíl mezi GDDR3 a 4 v tomhle případě bude naprosto minimální, na úrovni chyby měření. Pokud vám jde o poměr cena/výkon a ne referenční parametry, nebude výběr karty osazené pomalejšími pamětmi špatná volba.
Všechny čipy generace R6xx jsou velice tolerantní k propusnosti paměťové sběrnice - viz rozdíly mezi HD2900XT a HD3870, HD2600XT GDDR3 a GDDR4, nebo HD3850 a HD3690... v tomhle případě se parametry liší ještě méně, takže reálný výkon varianty GDDR3 bude v průměru méně než o 5% nižší.
-
Nebo to dopadne jak kámošova HD3850, která má GDDR3, ale šly taktnout na 2,2ghz a díky menším latencím než maj GDDR4 je to všechny strčilo do kapsy a to i po OC. GDDR4 můžou nabídnout tak akorát nízkou spotřebu, jak to tvrdila Nvidia - na geforce 8 je nepoužijeme, protože nám nic extra nepřinášej a akorát by zvedaly cenu karet.
-
Fakt že nVidii nic nepřinášejí, ale nijak nesouvisí s ATi. Je to věc řadiče G8x/G9x, který neumí GDDR4 příliš efektivně využívat. nVidia používá nejrychlejší dostupné GDDR3, které je možné dodávat v dostatečném množství, a přesto je valná většina jejích karet limitována propustností sběrnice. Rychlejší paměti by tedy využila snadno. Štěstí je, že nemusí, protože ji k tomu současné konkurenční podmínky nenutí. Pokud by ATi měla výkonnější čipy, byla by nVidia ve slepé uličce - rychlejší čipy by vyšší výkon nepřinášely (viz GF8800GT->GTS-512), rychlejší GDDR3 v dostatečném množství dostupné nejsou a GDDR4 + crossbar = propad v poměru cena/výkon.
Pro nVidii je tedy velkým štěstím, že i s limitacemi ze strany paměťové sběrnice může velmi dobře konkurovat.
-
Takže já ji včera nakonec koupil. Oficiálně stála 4K5, dostal jsem ze známosti ještě K3 slevu :-) takže cena samozřejmě super. PC jsem stihl poskládat a Visty 64 nainstalovat, ale to je tak asi všechno. Testy udělám později.
P.S: mimo téma: Visty 64 bit Home Premium jsem nainstaloval kompletně včetně automatické aktualizace v nejvyšším režimu za 19min. To jsem fakt čučel. Po diskusích různě na netu jsem čekal, že u toho budu sedět hodinu. A CPU ještě nebylo taktlé. Raptor + 4GB DDR2 asi přeci jen dělají hodně :-) a nebo SATA DVD/RW :-) Samsung .? :-)
-
Ja ji mam v pocitaci. V 3DMark06 skoro 10000 bodu (9900 a nejaky drobny). Zbytek PC AMD X2 5000+ bl.ed. @ 6000+ 2GB RAM, winxp sp2
-
Jen krátce k hlučnosti: vzhledem k tomu, že zbytek PC mám téměř neslyšitelné, tak ten Zalman slyšet je, bohužel. Doufal jsem, že bude úplně tichý, ale má docela vyšší otáčky a tím, že je menší, tak je slyšet. Škoda. Regulovat určitě nepůjde, je jen dvoužilový.
-
Upřesňuji odečtené hodnoty frekvencí:
GPU - 780MHz
DDR3 - 980MHZ (1960MHz)
Taktovat jsem zkoušel jen prostřednictvím Catalyst, tam jsou stropy omezeny na 850MHz u jádra a 1050 u DDR. Bohužel ATI Tray Tools mi pod Vindows Vista 64bit nejede kvůli podpisu a nejde mi to ani vypnout (Home Premium).
Na tyto hodnoty se uvedený Radeon HD3870 dostal bez potíží a stabilně.
P.S. nevíte někdo o nějaké utilitce na OC grafik ATI pod Vindows Vista 64bit ..??
Zatím jen 3D Mark 2006, asi v režimu DX10 *) = cca 9559 bodů bez OC karty DEFAULT (780/1960)
*) To si jen myslím, protože takhle jsem 3DM2006 ještě neviděl, jiné, doposud pro mě neznámé levely a ty známé, zcela jiné, mnohem graficky provedenější a složitější, než na Win. XP Pro s Radeonem X1950
-
3DMark06 vůbec DX10 nevyužívá :) Předpokládám, že s X1950 jsi zkoušel 3DMark05, oproti kterému 06 využvá pár testů navíc a ty původní (převzaté) jsou vizuálně propracovanější.
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
3DMark06 vůbec DX10 nevyužívá :) Předpokládám, že s X1950 jsi zkoušel 3DMark05, oproti kterému 06 využvá pár testů navíc a ty původní (převzaté) jsou vizuálně propracovanější.
Jo, děkuji Ti za osvětlení fakt, je to tak jak popisuješ, to předtím byl tedy 3DM 2005, projel jsem si nějaké obrázky na webu a je to tak. Nevěděl jsem, že 2006 používá některé stejné, jen vylepšené sekvence.
-
Ahoj, tak pro srovnání posílám mé výsledky: sestava tato: Gigabyte P35C-DS3R, C2D E4500 OC 2,9ghz, A-Data Vitesta EE 2048MB (kit 2x1GB) 800+ MHz, Seagate Baraccuda 160Gb SataII, Ati Radeon HD 3870 512 DDR3 (Gigabyte). a výsledek v 3Dmark05: 16742b.
chci se zeptat jak pokračuješ v taktování? ja když pohýbu s takty tak mi to sníží výkon:) divné.
-
Citace:
Původně odeslal
Phetronius
Ahoj, tak pro srovnání posílám mé výsledky: sestava tato: Gigabyte P35C-DS3R, C2D E4500 OC 2,9ghz, A-Data Vitesta EE 2048MB (kit 2x1GB) 800+ MHz, Seagate Baraccuda 160Gb SataII, Ati Radeon HD 3870 512 DDR3 (Gigabyte). a výsledek v 3Dmark05: 16742b.
chci se zeptat jak pokračuješ v taktování? ja když pohýbu s takty tak mi to sníží výkon:) divné.
Zatím nijak, jak uvádím, hledám ATI Tweak pro Vista 64bit., nemám to čím přetaktovat víc, než umožňuje Catalyst OC panel a tam je strop výrazně omezen. V 3DM 2005 jsem to netestoval, jen v 3DM 2006.
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
Zatím nijak, jak uvádím, hledám ATI Tweak pro Vista 64bit., nemám to čím přetaktovat víc, než umožňuje Catalyst OC panel a tam je strop výrazně omezen. V 3DM 2005 jsem to netestoval, jen v 3DM 2006.
a co BIOS.. neskusal si taktovat cez BIOS???
-
Citace:
Původně odeslal
Hazo
a co BIOS.. neskusal si taktovat cez BIOS???
Nezkoušel, zase tolik to neprožívám, abych riskoval poškození BIOSU, nemám ani floppy disketovku, takže mě ani nenapadá, jak bych to dělal :-) Kdysi jsem to na kartách dělával, ale to už je dávno :-) Počkám na osvěčený Tools pod Vistama. On se brzo nějaký vokáže :-)
-
Floppy mechanika uz neni v dobach Universal Boot CD a USB disku potreba k nicemu ;)
S tim ATT to moc zhave nevypada, 64bit Visty vyzaduji podepsane ovladace a ATT ovladac potrebuje prave pro taktovani. Mam pocit, ze powerstrip beha pod 64bit Vistou, zkus ten.
-
Tak sláva, konečně jsem nalezl verzi ATI Tool, která plně funguje pod Windows Vista 64 naprosto bez potíží, sosejte: ATI Tool 0.27 beta4
http://www.softpedia.com/progDownloa...load-8466.html
-
EDIT: Koukam ze to je Ati Tool, spletl jsem si to s Ati tray tool - no nevadi.