Dual Channel DDRII - ako inštalovať?
Čítam manuál pre moju "novú" dosku, MSI 975X Platinum PowerUp a mám malý problém. Nie je mi jasné ako mám vložiť RAMky do dosky (2x 1GB) aby išli v Dual Channel móde.
Podľa manuálu (strana En-6, bod 3.) som to pochopil tak že v prípade Dual Channel misím dať jednu RAMky na kanál A, druhú na B. Podľa toho sa by som mal RAMky dať do slotov č. 1 a 3, čo by bolo aj logickejšie pre efektívnejšie chladenie (pamäte sa tak navzájom neohrievajú a v prípade použitia dvoch modulov je možné použiť aj modul s hrubším pasívom).
Na druhej strane zase mám skúsenosť, že RAM-ky sa párujú po dvoch, takže by sa mali vložiť do slotov č. 1 a 2, alebo 3 a 4.
Ako to teraz vlastne je?
Re: Dual Channel DDRII - ako inštalovať?
imho bud 1 a 3 (A1, B1), a nebo 2 a 4 (A2, B2) ... i kdyz uz jsem videl desku s nvidia chipsetem, co mela sloty v poradi A1, B1, A2, B2 namisto obvykleho A1, A2, B1, B2
Citace:
Původně odeslal
Mymak
imho bud 1 a 3 (A1, B1), a nebo 2 a 4 (A2, B2) ... i kdyz uz jsem videl desku s nvidia chipsetem, co mela sloty v poradi A1, B1, A2, B2 namisto obvykleho A1, A2, B1, B2
Vďaka za info. Dosku podobnú k tej s nVidia chipsetom už videl aj ja, ale tá mala 6 slotov a bola to serverová doska (s Intel chipsetom).
Citace:
Původně odeslal
Mymak
takhle to bývá na deskách ASRock
A tu na MSI je to tak A1/A2 , B3/B4 a ono to fici v B3-B4, ci dual chanel netusim, ale hadam sa E1 ozve ;)
Rozbehlo sa to B3/B4 ale nikde som nevidel info že by to bežalo v Dual Chanel, ešte s tým skúsim poexperimentovať.
Druhá vec: RAMky mi idú deafultne na 667, namiesto 800MHz. Keď manuálne nastavím deličku na 1:2 aby išli na 800, po savenutí a reštarte zase nabehne systém na 667MHz. Napätie je 1.80V, časovania som nechal na Auto. Mám skúsiť nastaviť časovania manuálne? Keď áno, tak aké sú normálne hodnoty pre lacné PC800 Kingston pamäťe. Môže byť 5-5-5-15, alebo mám skúšať iné kombinácie?
Jeden kanal su vzdy dva sloty pri sebe, to plati pre Intel cipove sady. Tj. daj si ich kam chces ak jedna bude v prvej polke a druha v druhej.