-
Jetá DSLR
Nějak mi už nestačí kompakt (dyn.rozsah, kvalita fotek,hloubka ostrosti...) a poohlížím se po nějakým upgradu za zrcadlovku. Ale momentálně do toho nechci vrazit moc peněz, takže se poohližím po něčem použitým.
Fotím dá se říct všechno možný, nejčastěji asi makro, krajinky...žádná extra specializace.
Zaujaly mě třeba olympusy double-zoom kity - jako třeba ted prodává jan555 v bazaru (http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=67904) kdy za cca 10tis dostanu podle mě docela slušnou výbavu,pokrytý velký rozsah ohnisek, kde na nějakou dobou nemusí člověk moc upgradovat a dokupovat objektivy :)
Nebo je lepší koupit novou E-410 DZK za nějakých 15?
Zase kdybych si koupil tohle, tak předpokládám, že na makro mám smůlu a bez makro objektivu za dalších x tisíc se neobejdu. A marko mě baví a sem z pěknýho přiblížení na kompaktu s 10dipotrii předsádkou docela rozmlsanej:)
Momentálně se mi nechce dávat za foťák přes 20tis, navíc když ceny pořád klesají...a samozřejmě když připočtu další nutné výdaje za stativ,polarizák,brašnu,tak ta cena je ještě vyšší.
Nějaké rady po čem se poohlídnout??
Diky
-
Re: Jetá DSLR
Janova cena v bazaru je skvělá, za 10k dostaneš opravdu velice slušnou výbavu. V tomto případě si myslím, že přidat 5k za E-410 se nevyplatí, protože dostaneš velice podobný výstup za 150% ceny. Za ušetřených 5k se dá nakoupit solidní foto-příslušenství.
Na makro si můžeš třeba pořídit manuální objektivy, které jsou cenami mnohem příznivější a k nim například ještě mezikroužky (close-up čočky se dají samozřejmě použít také, ovšem o jejich kvalitě ti musí poreferovat někdo jiný). Nejsem žádný makrofil, takže v tomhle moc neporadím.
Pokud jsi nepodlehl internetovým diskusím, které říkají "Olympus je nejhorší", pak jsem přesvědčen, že s E-300 v DZ kitu budeš velmi spokojen.
-
jj, kdybych uz nemel fotak, tak hned beru ten od jana555, protoze nic lepsiho za tak malo penez urcite nekoupis
EDIT: PS: ja mam Canon :-)
-
Diky za nazory, pravě že nefandim zadne značce,takže nejsem zaslepen fanatismem :D
Na jetym olym se mi libi, ze za malo penez je snad hodne muziky a kdyz za rok zjistim, ze mi z nejakyho duvodu nevyhovuje,tak prechod k jine znacce nebude skoro vubec financne bolet...
-
Možná bych na to neměl reagovat, ale snad ti to pomůže ... (je to obecné a není to v rámci "presales", tohle mě nějak netrápí)
Obecně pokud nelpíš na tom, že musíš mít věc novou a sám si jí rozbalit a jsi ochotný/schopný se srovnat s riziky, které vyplývají z koupě použité DSLR (která obecně nejsou příliš velká, ale je třeba se řídit selským rozumem a některými pravidly viz níže), je to dobrá cesta, jak ušetřit a v lepším případě nebýt nikdy konfrontovaný s následky.
Obecně platí, že se dá nejvíc ušetřit na dražším vybavení, ale rizika jsou taky o něco vyšší. (např. u lepších těl doporučuji se aktuálně podívat po cenách Canonů 20D, případně 30D - jejich majitelé s příchodem 40D docela odskákali snížení ceny aktuálního modelu)
Úvahy o ROI jsou zcela správné - pokud něco dobře koupíš, také můžeš dobře prodat (pokud to nebudeš vlastnit déle než se na ceně začne významně projevovat morální zastarání). Samozřejmě na koupi použitého a následném prodeji budeš tratit míň, případně dokonce vůbec.
Obecná doporučení:
1. Zajisti si, že můžeš kupovanou věc odzkoušet v potřebné hloubce a čase, vytvoř si vlastní testovací scénář a nevěř nutně všemu, co ti prodávající bude nakukávat.
2. U foťáku je samozřejmě ideální vědět, jak správně fungovat má a to zkonfrontovat s konkrétním kusem.
3. Doporučuji vzít s sebou notebook, kartu a výstupy rovnou zkontrolovat. Kdo nemá notebook a chce mít větší jistotu, ať se domluví s prodávajícím, že si to prohlédne doma a pak koupí - nebývá s tím zvláštní problém.
4. Je lepší vědět, co má foťák za sebou - tj. k čemu sloužil, kolik má za sebou cyklů závěrky, atd. Obecně znamená o něco starší foťák, se kterým bylo slušně nakládáno a má menší shutter count lepší předpoklad než novější foťák, který má vysoký shutter count nebo nese známky nešetrného chování. Pokud je tělo foťáku nějak citelněji kosmeticky poškozené (škrábance a spol. nevadí), ruce pryč - rána, která se takhle podepíše na vzhledu může mít následky uvnitř (a pak je jedno, jestli je foťák v záruce nebo není, zvláštní pozor je třeba dávat u kovových těl, kde může menší kosmetický nedostatek znamenat větší ránu).
5. Vždy je lepší (jako nakonec u všeho) kupovat od člověka, kterého aspoň trochu znáš a to jakkoliv (např. mě se pokusil ondá napálit jeden renomovaný fotograf a zle se mu to nevyplatilo).
6. Pokud není tlak na peníze totální, vždy radši kupovat víc výbavy/příslušenství, protože to často ztrácí na hodnotě ještě víc a dostaneš ho levněji (např. v případě Olympusů se zajímej především o DZ kity - rozprodej zvlášť znamená více peněz, ale hodně lidí na to z různých důvodů kašle)
Co se týče E-300 vs. E-410, je to asi takhle - E-300 je větší, tím pádem lepší ve většině věcí týkajících se ergonomie a je mnohem odolnější, E-410 je ve všem ostatním stejná nebo lepší. E-410 je díky rozměrům trochu specifickým tělem a spíš bych doporučoval zvažovat E-510, která v DZ kitu nabídne za cca 4000 lepší ergonomii a stabilizátor při ne o tolik větších rozměrech a váze. (právě E-510 DZK představuje imho aktuálně nejlepší volbu v poměru cena/výkon v low-end segmentu DSLR)