ADSL Zyxel P-660HW-T provoz jako WiFi router nebo bridge úpravou FW, lze?
Dostal se mi do rukou ADSL WiFi router Zyxel Prestige P-660HW-T3. Co jsem pochopil a vyzkoušel, tak routovat to umí pouze ADSLko do vnitřní sítě. Nenarazil někdo na možnost úpravou FW dosáhnout toho, aby routoval i normální LAN? A nebo alespoň aby se choval jako switch a data posílal po LAN i WiFi. U některých zařízení by to snad mělo jít, k tomuto jsem na nic nenarazil. Tak pokud by někdo měl zkušenost, sem s ní.
Re: ADSL Zyxel P-660HW-T provoz jako WiFi router nebo bridge úpravou FW, lze?
Citace:
Původně odeslal
Millisx
Dostal se mi do rukou ADSL WiFi router Zyxel Prestige P-660HW-T3. Co jsem pochopil a vyzkoušel, tak routovat to umí pouze ADSLko do vnitřní sítě. Nenarazil někdo na možnost úpravou FW dosáhnout toho, aby routoval i normální LAN? A nebo alespoň aby se choval jako switch a data posílal po LAN i WiFi. U některých zařízení by to snad mělo jít, k tomuto jsem na nic nenarazil. Tak pokud by někdo měl zkušenost, sem s ní.
Nevím jestli jsem tě dobře pochopil... a nebo jestli si se špatně nevyjádřil, ale...
- WAN je jeden port který má nastarosti venkovní IP a DNS směrem k netu - u ADSL modemu to ovšem není ethernet ale telefoní linka.
- Pak v krabičce je ROUTER s DHCP který přiděluje IP adresy a to i přes Wifi
A to jde nastavit ikdyž nebude WAN port zapojen !
- a nakonec tu jsou LAN porty které fungují jako switch.
Tzn. postup je asi následující:
Na WAN se vyprdni...
v LAN je zapotřebí nastavit DHCP aby přidělovalo IP adresy počítačům
Wifi nastav na režim Klient AP a měl by tam být taky rozsah IP které bude APčko přidělovat.
Takhle by to nějak mělo jít - ale zyxel nemám abys se přesně podíval systém jak se to nastavuje.
"v LAN je zapotřebí nastavit DHCP aby přidělovalo IP adresy počítačům" To nie je tak uplne pravda. Staci aby mali pocitace nastavene IP adresy z rovnakej siete ako je LAN interface na routri, tzn. povacsinou je rovnaka ako management adresa (192.168.1.1 apod.)
2Atreides: Díky, já právě myslel že ten WAN naučím. Nějaké povědomí o sítích mám, ale úplně mi uniklo, že se router může chovat i takto. To jsem netušil.
Vypnul jsem veškeré DHCP a podobné a nastavil jsem tomu routeru adresu z rozsahu DHCP co mi dává net od O2, připojil do LAN a koukal, ono to vážně funguje.
Teď ještě najít ten FW, co mi místo 2LAN zprovozní všechny 4 (O2 to má upraveno, 2x LAN a TV a voIP, prý to dávají na CD, které nemám) a bude to bezchybné.
Myslis tenhle?
Citace:
Nastavení Internet Express (4x Ethernet na ETH portech)
http://www.zyxel.cz/web/support_down...hp?sqno=127616
to je přesně ono a funguje to. Díky všem.