Delenie disku bez dlheho cakania
Mam 320GB disk rozdeleny na dve casti(nepchajme anglictinu uplne vsade). 50GB ma OS a zvysok data. Chcem pridat datam/ubrat OS. Problem je ze tato operacia moze trvat aj par hodin. Preto by som chcel vediet, ze ci ked pri reinstalacii Win zmazem OS cast disku, vytvorim novu cast-mensiu, na nu nainstalujem OS a potom to volne miesto pripojim k datovej casti, tak ze ci tato operacia potrva len chvilku, alebo sa par hodinovemu cakaniu nevyhnem? Pouzivam PartitionMagic(je nieco lepsie?).
Re: Delenie disku bez dlheho cakania
Ano, ta druha varianta by mela byt o hodne rychlejsi. Pri zmensovani nejvetsi dobu trva presun dat z casti, o kterou se to urizne, takze cim vice zaplnena partitiona, tim delsi doba.
Zvetsovani na rozdil od zmensovani byva bez problemu, vetsinou jde jen o nejakou formalitu a je hotova za par sekund, navic snad vsechny filesystemy jdou zvetsit za chodu, takze i kdyby to nejakou dobu trvalo, tak te nemusi zajimat, jestli na pozadi neco jede, tebe se to nedotkne.
Protože stejně při změně velikosti oddílů (nepchajme anglictinu uplne vsade), musíš stejně data zálohovat, tak je pochopitelně vcelku jedno, jak to uděláš. Vždycky to bude časově náročná operace a je fuk, jestli trvá čtyři hodiny nebo pět. Jistě víš, stejně jako já, že spousta lidí při podstatně méně nebezpečných operacích přišla o svoje data. A určitě souhlasíš s tím, že jen debil a sebevrah by něco takovéhé dělal bez zálohy a k tomu třeba on line za chodu systému.
Tak zatial som to spravil tak ze som zmensil systemovu cast o 20gb a na povodnu, zmensenu, som nainstaloval novy system. Trvalo to asi 5 minut, takze pohoda. Este som nezväcsoval tu druhu, datovu, cast disku o to volne miesto, ale snad to bude tiez len par minut.
Inak este sa mi nestalo ze by som pri zmene velkosti oddielov disku nemusel restartovat pc. Nehovorim teraz o formatovani novej casti cez windows, ale prerozdelovani disku cez partition magic.
A inak ja som ten sebevrah, co nikdy data nezalohoval ked delil disk(10-20 krat) a zatial vzdy v pohode. Ale keby som mal volny disk, tak jasne ze zalohujem. Ale taky luxus nemam.
Online zvacsovanie particii podporuju niektore filesystemy (napr. ext3), rozhodne nie vsetky. Inak sa zmena velkosti robi zasadne na particiach, ktore nie su namontovane a su skontrolovane na chyby. Zvacsovanie na konci byva rychle. Posuvanie a zvacsovanie na zaciatku nie. Namiesto PartitionMagicu sa da pouzit GParted Live CD.
Jen tak mimochodem - záleží od verze Windows, o které je řeč, Visty mají tuhle funkčnost built-in ...
To čo tu riešite som dávno riešil pravidelne. Vec sa má tak, že že zväčšovanie partície keď je voľné miesto na konci trvá chvílku, keď sa zväčšuje smerom pred partíciu, tak to môže trvať dlhšie. Určite je dobré mať pri takejto operácií zdefragemntovaný disk a zálohu tiež doporučujem. PM tiež používam asi 5-6 rokov, pravidelne som menil veľkosti oddielov, presúval ich a hore dole bez problémov, kým jeden deň mi po presune partície zmyzla partíca. Musel som obnovovať dáta skoro z celého disku a nie je to žiadna sranda zháňať od kamošov prázdny disk s väčšou kapacitou ako má pôvodný. Našťastie vtedy mi AjsTi požičal disk a všetko som obnovil, ale nikomu neprajem tie nervy keď desiatky GB fotiek sa len tak vyparia z disku.