Re: wifi medzi 2 domami s NB
No zrealizovat to pojde. Podstatne bude ako kvalitne dokazes vyrobit tu antenu z plechovky. Je tam viac rizik ako je slaby vykon/zisk pripadne smerovost (pripojis sa len v jednom mieste). Ako daleko to je od potencionalneho AP k miestam, kde chces prijmat signal?
Z tych routrov by som zobral D-Link. V tejto kategorii ma viac moznosti nastavenia.
Na aku vzdialenost zo bude? Ak iba zopar desiatok metrov, tak by Ti mohla postacit aj takato antena (s kabelazou 5m a konektorom), odpadnu problemy s vyrobou (kamos ma s podomacky robenou antenou dost velke problemy):
Wifi antena
No antena- plechovka bude na streche, do nej pojde asi kabel N-sma 5m aj ked asi by stalil aj 3m ale tych 5m neurobi vraj moc velky utlm myslim si.. Takze signal bude musiet preletiet 60m vzduchom a potom cez jednu stenu domu do mojej izby. Z mojej izby bude na anten priamy vyhlad. Otazka je ci to mojmu notebooku bude stacit kedze booky maju dost slabe anteny. A ako AP som aj rozmyslal SMC ale vyzeraju dost lacno, tak asi nic moc...
mam znamyho, kterej vyrabi (profesionalne) ruzne typy wifi anten a kdyz slysi o vetsine home made "pelchovek" a podobnejch bastlech, tak mu vzdy vstavaji vlasy hruzou :)
Proto kazdy "pali" do eteru plny vykon sve wifiny, ikdyz by stacilo podstatne mene = eter by byl mene zarusenej = mene problemu se spojenim. Takze doporucuju smerovou antenu patricneho vykonu se spravnym vyzarovacim uhlem, neni to tak velka investice a hlavne v ramci investice na pomerne dlouhou dobu pouzivani se to urcite vyplati, jelikoz plechovka ti orezne, nebo muze spolehlive vyrusit nekoho jineho ve tve lokalite atd.
Musime se taky zamylset nad tim, ze nam za par let mohou vyrust za usima kvetaky, kdyz si budem eter zbytecne "svinit" ruznejma nadbytecnejma frekvencema.
Mimochodem - za 5ti kilometrovou cestru autem jsem mel zaponuty PDA s wifi a softwarem wififofum (obdoba netstumbleru) a na konci jizdy jsem mel napocitano 228!!! wifi.
MAm od toho znameho malou smerovku (20cm) s odraznou plochou a na dalku 400m mam skoro plnej signal k AP, pricemz ta antena chyta skutecne pekne smerove a jen to, co ma.
Smrt plechovkarum! :mad::mad::mad:
Ne vazne, mam take co docineni s touto problematikou.
A par plechovkaru v dane lokalite, to je nestesti.
Prosimte nasetri par set a kup smerovou antenu, udelas radost sam sobe, mistnim poskytovatelum a samozrejme i klientum....
Taky se přidám. Jdi radši do ty antény jak psal Daggy. Ja jsem měl v naši siti na vesnici homemade quad anténky a teď jsem prešel na tyhle 8db panelovky a jede to parádně (54Mbs) na cca 400m.
No dobre ale mas 8db panelovku na jednej strane a 8db panelovku na strane druhej, a ja potrebujem xxx antenu a na druhej stane po 60m a jednej stene moj NB, pojde to??
Citace:
Původně odeslal
NeOXO569
No dobre ale mas 8db panelovku na jednej strane a 8db panelovku na strane druhej, a ja potrebujem xxx antenu a na druhej stane po 60m a jednej stene moj NB, pojde to??
Ohledne wifi, ti nikdo nic nezaruci, protoze na prostupnost signalem pusobi spousta faktoru, takze je idealni to pred finalnim zamerem vyzkouset. Nicmene 60m prime viditelnosti neni urcite problem a pokud stena neni zrovna 3 metry zelezobetonu, melo by byt funkcni. Pokud to chces chytat na wifinu vestavenou v notasu, tak je to o tom, ze antena je v notasu tvorena dratem natazenym zpravidla ve viku pod nebo okolo displeje a ma relativne smerovou charakteristiku (otocis notebook o 90 stupnu na stole, kde mas takhle slusnej signal a signal je fuc.
Nicmene prave spravnou vysilaci antenou a jejim zamerenim by to nemel byt teoreticky problem (chytam doma pres 20 cm stenu asi 3 AP, ktere jsou hodne pres 300m vzdalene a vyzaruji vsesmerove)
Citace:
Původně odeslal
NeOXO569
Na obou stranach mam tyhle 8db panelovky. driv me to jelo i takto: na jedne strane homemade quad a nadruhe strane mel kamos strceny AP(ovis WL5460) v okne s malym pendrekem co je dodavany k AP(ten ma myslim 2db jestli se nemylim)...
Muzes si koupit antenu i s vetsim ziskem a pak vykon regulovat na AP, ale za to si priplatis...
Myslim ze na 60m pres zed by to i jet mohlo... Kdyz to nezkusis tak nic nezjistis:)
BTW: jestli bydlis v panelaku tak bych zkusil silnejsi antenu, jelikoz ta zed bude asi plna zeleza...
Vyrobou usetris par korun, no nikdy to nebude take ako "tovarenska" smerova antena, kamos ma yagi, asi ju trocha odflakol, trosku dazda a signal leti hned dole a to iba sa pripaja na vzdialenost 30m pri nerusenom vyhlade (cez cestu).
Urcite budes mat stabilnejsi signal a mensie rusenie okolia.