1GB ram detekovano jako 512MB
Do sve z nouze koupene desky Foxconn ve druhem budoucim HTPC jsem prikoupil k jedne 512MB DDRAM dalsich 512 MB. Pocitac sice tvrdi, ze jede v dual channel, ale stale pise ze je pameti jen 512MB. Pameti jsem zkousel i prohodit. I win XP tvrdi, ze je pameti 512MB. Kdyz spustim treba CPU-Z, ten napise, ze je pameti 1GB a maka v dualu. Jsem z toho nejaky zmateny. Jinak PC jede stabilne bez problemu. Jen nevim, kolik RAM teda vlastne vyuziva. Nevite, jak to zjistit?
Re: 1GB ram detekovano jako 512MB
Myslis primo vevnitr v setupu BIosu? Tam jsem nenasel moznost to zkontrolovat. Normalne pri zapnuti PC bios vypise 512MB, 128-bit. Coz je podle mne dual channel.
To by vypisoval 2x512MB alebo 1024.
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
To by vypisoval 2x512MB alebo 1024.
Ted nevim, jak to myslis. Kdyz je tam jeden modul 512MB, tak je to pri startu indikovano jako 512MB 64bit. Kdyz zastrcim druhy modul 512MB, tak se indikace zmeni na 512MB 128bit.
Troska haluz, ved nemoze doska hlasit 1GB ram ako 512. To ze tam je 128bit znaci len dualchanel, ale to nehovori ze mas 2x512MB.
Nasiel som jeden obrazok, nieje moj kde je ukazane kolko pamete ma a ci ide dual ci single.Tak nejako by to malo i tebe ukazovat.
http://www.smappdi.net/mobo/biosload.jpg
zkus tam narvat 1x1GB nemísto těch 2*512MB...čistě jenom jestli to nadetekuje správnou kapacitu...jak BIOS (výpis z POST) tak Win
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Troska haluz, ved nemoze doska hlasit 1GB ram ako 512. To ze tam je 128bit znaci len dualchanel, ale to nehovori ze mas 2x512MB.
Nasiel som jeden obrazok, nieje moj kde je ukazane kolko pamete ma a ci ide dual ci single.Tak nejako by to malo i tebe ukazovat.
http://www.smappdi.net/mobo/biosload.jpg
No proto se na to ptam, bo jsem z toho lehce zmateny. Az budu doma, tak to pri startu vyfotim a zkusim se dat.
Citace:
Původně odeslal
kisch
Do sve z nouze koupene desky Foxconn ve druhem budoucim HTPC jsem prikoupil k jedne 512MB DDRAM dalsich 512 MB. Pocitac sice tvrdi, ze jede v dual channel, ale stale pise ze je pameti jen 512MB. Pameti jsem zkousel i prohodit. I win XP tvrdi, ze je pameti 512MB. Kdyz spustim treba CPU-Z, ten napise, ze je pameti 1GB a maka v dualu. Jsem z toho nejaky zmateny. Jinak PC jede stabilne bez problemu. Jen nevim, kolik RAM teda vlastne vyuziva. Nevite, jak to zjistit?
tohle mi jednou delala na Foxconnu vadna pamet.. mel sem 2x512MB a ve win hlasila jen jedna.. pritom i ta vadna pamet sama najela do win a hlasila se spravne.. ale v dualu jet nechtela.. nevim jestli to hlasilo dualchannel ale kazdopadne pak sem strcil tu vadnou pamet do jine desky (GB) a najednou comp nenabihal do woken.. po vymene pameti ok a hlasil se celej 1GB (2x512MB).
jinak se mi taky stalo u 1GB modulu GoodRAM ze se hlasil kazdej z nich jako 512MB, byly oba 2 vadny ;)
Tak jsem dnes vymenil CPU AMD 3000+ za X2 4200+ a najednou bios hlasi pri startu 1024 MB single channel. To same pise i CPU-Z. To uz vypada ok. Moduly jsou od ruznych vyrobcu, tak se da ten single channel pochopit.
Citace:
Původně odeslal
kisch
Tak jsem dnes vymenil CPU AMD 3000+ za X2 4200+ a najednou bios hlasi pri startu 1024 MB single channel. To same pise i CPU-Z. To uz vypada ok. Moduly jsou od ruznych vyrobcu, tak se da ten single channel pochopit.
no dual by mel fungovat i na dvouch ruznych modulech ;).. kazdopadne nemas na tom svym starym procaku zohnutou nebo upadenou nejakou nozicku ze ti pameti porad nebezi v dualu?? predpokladam ze pameti mas spravne vedle sebe ;)
Citace:
Původně odeslal
rombo
no dual by mel fungovat i na dvouch ruznych modulech ;).. kazdopadne nemas na tom svym starym procaku zohnutou nebo upadenou nejakou nozicku ze ti pameti porad nebezi v dualu?? predpokladam ze pameti mas spravne vedle sebe ;)
No ten stary procak (3000+) jel v desce Gigabyte s 2x512 MB Geil v pohode v dualu. S x2 4200 to jede na Foxconnu v singlu, ale aspon spravne detekuje mnozstvi RAM. Pameti mam ve slotech dle navodu pro praci v dualu.
Mozno zmena biosu by pomohla, ak to ovsem neni nejake featura ;)
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Mozno zmena biosu by pomohla, ak to ovsem neni nejake featura ;)
Bios mam nejnovejsi, to je takova moje uchylka cpat vsude nove biosy a firmwary.
Pokud by byl zajem, tak jsem si udelal fotky obrazovky s tou spatnou detekci a muzu je sem dat. Ze jsem si fakt nedelal prdel.
Citace:
Původně odeslal
kisch
hehe no jestliže to máš AMDčko tak ty majou integrovanej řadič pamětí že...takže to teoreticky možná ten procík nějak nedával...těžko říčt no :)
ad rombo: paměti vedle sebe? záleží na konkrétnim prkně....nějaky MSIčka to braly jenom ve slotech stejné barvy aby jely v duálu a ne vedle sebe...
Citace:
Původně odeslal
JejKey
hehe no jestliže to máš AMDčko tak ty majou integrovanej řadič pamětí že...takže to teoreticky možná ten procík nějak nedával...těžko říčt no :)
ad rombo: paměti vedle sebe? záleží na konkrétnim prkně....nějaky MSIčka to braly jenom ve slotech stejné barvy aby jely v duálu a ne vedle sebe...
mrkni se na Foxconn desky pro AMD jak maji Dual Channel ;) - vedle sebe
to MSI mas pravdu, to je asi jedina znacka ktera v tomto postupu a znaceni barev dela bordel :D.. tj. dual sloty vedle sebe ale kazda jina barva apod.. jinak vyrobci pouzivaji pro dual sloty stejne barvy a to vetsinou vedle sebe - u amd, u intel chipsetu je to objedno.. samozrejme to neni pravidlem ale plati to tak u 95% desek