URGENT - Prosim pomoc s ulohou z log. obvodu
Takze uvodem priznavam, ze jde o skolni praci, ale snad se nejaka duse najde :-)
Dostali jsme nasledujici ulohu:
Mame vytvorit zapojeni logickych obvodu, ktere bude fungovat nasledovne. Podle kombinace vstupu X a Y bude zapinat zarovky oznacene 0 az 3.
Kombinace 00 - sviti 0, 01 sviti 1, 10 sviti 2, 11 sviti 3.
Cili vlastne takovy prevodnik z binarni do desitkove soustavy... Nejak nevim, jak do toho. Ucitel nam "natukl", ze by to mohlo jit pomoci R-S obvodu a "tak asi dvou hradel (OR/AND)". Nenasel by se nekdo elektronicky zdatnejsi, kdo by mi s tim pomohl? Specha to do zitrka. Diky moc! :wink:
Re: URGENT - Prosim pomoc s ulohou z log. obvodu
Už mi to trochu z hlavy vypadlo, ale použití obvodu R-S k tomuhle účelu mě trochu mate, používá se spíše ve smyslu paměti.
Osobně bych se na R-S vykašlal a navrhnul to z NAND.
Musíš si uvědomit, že máš dva vstupy a čtyři výstupy. Celé se to tedy dá řešit jako 4 nezávislé úlohy pro každý výstup zvlášť.
Jako první si nakresli pravdivostní tabulku (vygooglit) pro jeden výstup - bude mít 4 řádky a 3 sloupce. Pak se podíváš jakou logickou funkcí lze ten výstup obdržet.
Napovím, že pro žárovku 3 to bude náhodou právě AND.
Pro žárovky 1 a 2 to již bude více než jedna logická funkce.
Prostě googli najdi si pravdivostní funkce prvků zejména NOR, AND, NAND, NEG (tedy negace) a zkus se nad tím zamyslet.
Další možnost je použít "minimalizaci z karnaughových map" pro 2 vstupní proměnné a s tím ti tyka poradí google, ale nějak se zdáhám uvěřit, že bys neměl žádný studijní materiál.
Jo děkuji, pravdivostní tabulky ti vysypu klidně z hlavy, taková lama zase nejsem :-)
Ale musím uznat, že jsem debil a ty čtyři nezávislé úlohy mě nenapadly, pořád jsem z toho chtěl udělat jednu "megakrabičku", jako čtyři nezávislé to bude asi fakt prdel už :-) Já to chtěl pořád rvát přes ten R-S, zkusím to pomocí 4 nezávislých úloh :-)
VYRESENO, díky moc za "nakopnutí", už jsem toho do školy asi tenhle týden dělal hodně a mám nějaký zatmění :-D K+ a díky vendiikovi :-)