-
Zhodnocení a výběr notebooku - SPĚCHÁ
Zdravím,
potřeboval bych pomoct s výběrem nb:
Základní otázky
Jaký je váš rozpočet?
cca 20 tis KČ s DPH
Jakou velikost notebooku preferujete?
mainstream (15“ – 16“)
Preferujete nějaké značky?
asi ne
Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
AutoCAD, ArchiCAD, internet, office, icq, filmy, hudba apod.
Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
o hry mi vůbec nejde...
Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
čím víc, tím líp
Jaký operační systém (Windows Vista, XP, Linux, FreeDOS, bez OS)?
Vista nebo nic, s xp je prý problém
Displej
Preferujete širokoúhlý nebo klasický poměr stran?
širokoůhlý
Jaké rozlišení by váš laptop měl nabízet?
WXGA nebo WXGA+ 1280 x 800 resp. 1440 x 900
Chcete lesklý nebo matný displej?
matný v mé finanční kategorii asi nenajdu
Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete?
Intel C2D, kdyžtak AMD Turion X2
Jak velká má být operační paměť?
min 1GB, lépe 2GB
Jakou značku a typ grafické karty preferujete?
kvůli CADu asi dedikovanou (čip by myslím nestačil)
Jak velký má být pevný disk?
min 120-160 GB
Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
klasickou vypalovačku DVD+-R/RW
Konkrétně se mi zamlouvá tento model FSC Amilo
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...45081000000FN3
Takže bych také (a především) prosil o jeho zhodnocení...
Uvažoval jsem i o Aspiru
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...45081000000FRI
Děkuji moc za rady!
-
Re: Zhodnocení a výběr notebooku - SPĚCHÁ
Citace:
Původně odeslal
eldar
Jaký operační systém (Windows Vista, XP, Linux, FreeDOS, bez OS)?
Vista nebo nic, s xp je prý problém
wtf? to je myšleno jak?
jinak kdybych měl vybrat, tak bych šel do toho FS
-
-
To je myšleno tak, že to buď bude ke koupi rovnou s Vistou, nebo to půjde i bez. A že mi to je jedno. Je to vlastně nepodstatné...
Spíš ta hardwarová konfigurace mě zajímá (jestli je vhodná) kvalita toho FSC...
-
2: l3ioHaZZarD
Taky jsem nad tím MSI uvažoval, ale není to zrovna vhodný adept. Neslyšel jsem na to moc dobrého co se týče kvality. No nevím...
-
MSI opravdu ne, obzvlášť ne když se na tom notebooku bude pracovat hodně.
To FS má rozhodně lepší šasi než MSI.
-
Take sem se nad tim pozastavil, bylo to mysleno asi tak ze u nekterych notasu, zejmena asus je problem sehnat na XP ovladace.
MSI nebrat, stejne nepotrebujes hrat, takze ti staci nejaka "normalni" grafika. Ten Radeon je zbytecny.
Ja osobne bych sel napr do tohoto: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48781
Proste IBM, DELL, HP by byla ma volba, z toho co pises asi ten FS
Zalezi, jestli chces kvalitu a vydrz, nebo zdanlivy vykon za minimalni cenu.
Myslim ze tu nekdo psal (asi Jan, ale ruku za to do ohne nedam - hledat nebudu) ze Rka uz se delaj do shodneho nebo podobneho sasi jako Tcka.
-
Ale ten FSC je nějak ochuzený o různé porty (FireWire, "jen" 100 lan, ani bluetooth ani infra). Co si o tom myslíte. ono se to vše dá dokopit (i FW?), ne? A zatím nic z toho nepotřebuji. A ten Aspire nedoporučujete?
-
No reknu ti to asi tak, osobne sem krom IBM mel jeste po dve generace nejvyssi radu Travelmate 800x a 810x a oba dva se po zaruce podelaly. Treba sem mel jen smulu, navic sem je extremne zatezoval. Ale nijak spatne sem s nima nezachazel a jinou vadu nemely. Kazdopadne nizsi modely byly totalni sh.ity. Dle recenzi nova generace ma lepsi konstrukci, ale ja bych se jich bal stejne. Osobni zkusenost po "faceliftu" nemam.
-
Chtít takhle nabušenej notebook za 20k znamená že si ho buď koupíš, ale dostaneš jenom výkon (MSI) nebo uděláš kompromisy a koupíš něco jinýho a nebo nekoupíš nic. Poslední možnost je přidat peníze. Tohle je realita, za 20k nelze splnit tvoje požadavky.
Osobně bych taky šel do integrovaný grafiky, to co postnul Arg je good. Lepší než MSI a FS
-
posledni alternativa je koupe hi-end repasu
-
IBM nechci.
Bude to můj první nb, takže si to musím nejdřív ozkoušet...
Ten Acer je nový model, tak by to žádný špatný provedení být nemuselo. Ale FSC bude určitě lepší, ne? A HP jsou už vyšší kategorie, takže asi zatím zůstanu přikloněn k FSC.
-
Citace:
Původně odeslal
eldar
IBM nechci.
Ten Acer je nový model, tak by to žádný špatný provedení být nemuselo. Ale FSC bude určitě lepší, ne? A HP jsou už vyšší kategorie, takže asi zatím zůstanu přikloněn k FSC.
Mohu se zeptat, proc mas averzi vuci IBM ohledne notebooku, kdyz maji (bezesporu a lety vyzkouseno) jedny z nejlepe zpracovanych notebooku? (a to nejen v T-rade, ale vuci cene ted i v low endech, jako je tento z odkazu)
http://www.alza.cz/notebook-lenovo-3000-n200-d83988.htm
treba tenhle splnuje a bohate preplnuje vsechny tve pozadavky, pokud pominu dedikovanou grafiku, ktera je v teto cene a slusnejsim provedeni nerealna)
IBM ma specificky design, takze pokud odpovis, ze se ti nelibi, je to pro mne relevantni odpoved, proc ho nechtit, nicmene jinak v nem skutecne nevidim problem :) Ba naopak :)
Pokud striktne zatracujes IBM (nevim proc ale budis :) ), pak i nove Acery uz vubec nejsou spatne, ani FSC bych se nebal, nicmene stejne vypada, ze uz jses pro nej rozhodly, takze si to tady jen chces nechat "odsouhlasit" :) :)
-
Právě ten design moc nelahodí mému oku. No nevím.
Ten nechám kdyžtak na pozdější dobu, až do toho budu chtít investovat víc (do kvality teda).
-
Citace:
Původně odeslal
eldar
IBM nechci.
Zcela typický postoj člověka, který kupuje první notebook :-)
Acer v lowendu bych nekupoval, i když se oproti minulosti rapidně zlepšili. Jestli fakt chceš FS, tak ho ber. IBM je sice úplně jiná liga, ale těžko se to vysvětluje...
-
Odsouhlasit zas ne.
Můj názor se silně vyvíjel... :)
Nejdřív jsem chtěl něco kvalitního - HP, Dell. Ale ta cena...
Pak jsem objevil MSI - a byl to hned můj favorit. Pak jsem byl od něj ale odrazen - že to není zrovna to nejlepší...
Pak jsem se přece jen začal dívat po Aceru a zalíbil se mi ten Aspire. Ale od Aceru mi bylo opět doporučeno dát ruce dál... A byl mi navržen právě nějaký FSC...
IBM si nechám na později...
A co je špatného na typickém postoji člověka kupujícího svůj první nb? :)
-
Citace:
Původně odeslal
eldar
Odsouhlasit zas ne.
Můj názor se silně vyvíjel... :)
Nejdřív jsem chtěl něco kvalitního - HP, Dell. Ale ta cena...
...
No a je ti nabízeno IBM za slušnou cenu :-)
Jak psal tiktak, design je specifický, ale jde právě o kvalitu. Opět se to těžko vysvětluje člověku, který notebook dosud nevlastnil...
-
Neboj do toho se dostanes. Az ti ten prvni, druhy .... Acer umre. ;)
-
Citace:
Původně odeslal
eldar
A co je špatného na typickém postoji člověka kupujícího svůj první nb? :)
Vůbec nic, jenom to potvrzuje, že člověk je individualita a rozhoduje se sám a pak taky to, že nejlíp se učí z vlastních chyb (to až budeš kupovat druhej).
Nemyslim to nějak špatně
-
Citace:
Původně odeslal
Arg
Neboj do toho se dostanes. Az ti ten prvni, druhy .... Acer umre. ;)
Tak já si radši Acer nekoupím, aby mi neumřel ani první ani druhý :)
Ale ten IBM asi nechám, až se poučím z vlastních chyb s FS :)
I když má přítelkyně mě přemlouvá do toho IBM... Jenže mám problém ho najít někde po shopech s odběrem v Brně (kvůli reklamaci).
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
Vůbec nic, jenom to potvrzuje, že člověk je individualita a rozhoduje se sám a pak taky to, že nejlíp se učí z vlastních chyb (to až budeš kupovat druhej).
Nemyslim to nějak špatně
:mweheh: :mweheh:
eldar: "Modri" uz vedi, ze u notebooku, ktery chces prenaset a vubec pouzivat jako notebook (tedy cestovni pocitac) je kvalita zpracovani, poruchovost a rychlost opravy pomerne dulezitym udajem. Ono mit neco rozpracovaneho a pak cekat mesic na servis, az mi notas vrati z opravy je neprijemne a jeste neprijemnejsi je, kdyz nemas nejakou nahradu, na ktere muzes pracovat ci delat to, co jsi delat potreboval. Takze u lidi, kteri maji notebook na jeho puvodni poslani - tedy na praci kdekoliv a za ruznych podminek - je pak tenhle faktor velmi dulezity a proto jsou ochotni si neco priplatit za nadstandartni zpracovani ci formu "rychle" zaruky a servisu a zaroven si koupit model, ktery je obecne znam jako bezporuchovy a bezproblemovy.
U FSC (ktery ma servis pro nektere rady v Praze a nektere v Brne a Aceru, ktery je jen v Brne) je to pak vzdy o cekani, pri pripadnem problemu.
Nicmene samozejme si kup jaky chces a ktery ti vyhovuje, pokud se ovsem zeptas nekoho, kdo vystridal vice notebooku, vetsinou ti vzdy doporuci modely kvalitne zpracovane a uzivateli vyhodnocene jako bezproblemove.
takze tak :)
Osobne bych se prenesl pres prvotni "osklivost" IBM, na druhy pohled je jeho design ryze technicistni a funkcni a ostudu skutecne nedela a v pomeru kvalita/cena/vykon skutecne moc konkurentu nema :)
-
Citace:
Původně odeslal
eldar
Jenže mám problém ho najít někde po shopech s odběrem v Brně (kvůli reklamaci).
To je imho celkem jedno, kde to vezmes. Reklamovat notas pres prodejce je vetsinou akorat zdlouhave. Lepsi je pripadna reklamace primo v autorizovanem servisu (kam to prodejce stejne zasila) ...
-
Takže když s tím IBM přijdu do některého autorizovaného servisu z tohoto seznamu
http://d03bphrb.partner.boulder.ibm....Frameset&NL=en
tak mi tam tu reklamaci vezmou v záruce? To by bylo prima.
Vy mě ale vykláte k tomu IBM... :lol:
-
K tematu uz snad jen tolik, ze vetsinou to byva opacne. Toho ze te pritelkyne premlouva na IBM bych vyuzil nez si to rozmysli :p Vse podstatne uz tu bylo receno. Takze pro dnesek se loucim, v 5 rano do roboty.... Pekny vecer preji vsem a tobe dobrou volbu ;)
-
Citace:
Původně odeslal
eldar
Presne, nekoukal jsem tedy na ten seznam (nektere servisy co vim treba maji reklamacni jen na Think rady) ale takhle to funguje a jak psano vyse, obchod pres kterej to kupujes to stejne pak hromadne s dalsimi reklamacemi stejne znacky posilaji do smluvnich autorizovanych servisu, takze samozrejme sami nic neopravuji.
A to, ze se pritelkyni IBM libi bych skutecne vyuzil - vetsina zenskejch jak psal Arg, ma k designu IBM/Lenovo dost averzi (nebo ma tvoje pritelkyne vyjimecne dobry vkus :) ).