Hladal som na internete nejake farebne profily pre moj monitor a nahodou som narazil na toto:
http://www.lagom.nl/lcd-test/
A zarazilo ma ze aky nedokonaly je aj moj BenQ FP241W
Printable View
Hladal som na internete nejake farebne profily pre moj monitor a nahodou som narazil na toto:
http://www.lagom.nl/lcd-test/
A zarazilo ma ze aky nedokonaly je aj moj BenQ FP241W
Nedokonaly je v podstate kazdy LCD monitor, uz z principu fungovani. Pokud by sis chtel vyladit monitor na co nejvernejsi barevne podani, budes potrebovat kvalitni optickou sondu a kalibracni software.
Kazdopadne diky za odkaz, takhle si kazdy muze doma proverit, jak na tom je jeho "zobrazovadlo" a pripadne si ho i trosku poladit... ;-)
To blikanie pri inversion teste je brutalne. Pisu tam ze LCD meni polaritu napatia na pixeloch s cca 30Hz, ale prekladane podla nejakeho vzoru a preto to nevnimame. Ale ked tam das spravny vzor tak vidis to blikanie... Dalej tie pozorovacie uhly aj na xVA panelu su dost skarede.
šikovnej testík, moje placka téměř dokonalá :)
tak muj monas nevysel teda nic moc :) iversion stoji za fakt totalne za prd, cerna je videt az tak sestej ctverec (neni divu u S-IPS) u bile 253 a 254 uz nerozeznam.. ale vybornej je to obrazek na kalibraci sharpnessu
No mě vyšlo všechno super, až na tu černou :( Vidím tak 3-4 čtverec s gamou 2.2. Když ji dám na 1.4 tak vidím všechny, ale to je mi k ničemu :) Taky (A)I-IPS. Dneska jsem navíc koukal na nějak hyper-wide film (co ty lidi vede k natáčení filmů v 37:1?) a celkem mě ta fialová-nečerná rušila. Ale je to extrémní případ, při práci a normálních filmech je to supr.
tak když se opravdu snažím, tak vidím 3. černý čtverec, jinak spíš až 4.
bílou 253 vidím zřetelně, 254 tak mihavě. Spíš bych řekl že ji nevidím a snažím se vidět, je tam jenom zárodek:)
inversion nevidím nic zajímavého, to má zrnit? Vidím všechny stejně, prostě nic.
Mám Eizo L997
no prave,ze ot zrtin nem,ale zrni to...:) a jak si dopadl s odezvou ?
zajimalo by me jestli to jeste dalsim majitelum stejneho NECu (20wgx2 pro) zrni take ?
takze to bude vazne vlastnost toho monitoru :/ dik za odpoved
Mohl by jsi ten monitor projet jeste inversion testy, ktere jsou na http://www.techmind.org/lcd/?
Je tam tech vzoru trochu vice a IMO by se to melo projevovat na kazdem LCD uz z principu funkce - jde jen o to trefit vzor, podle ktereho se polarita pixelu prepina viz:
In liquid crystal pixel cells, it is only the magnitude of the applied voltage which determines the light transmission (the transmission vs. voltage function is symmetrical about 0V). To prevent polarisation (and rapid permanent damage) of the liquid crystal material, the polarity of the cell voltage is reversed on alternate video frames. Unfortunately it is very difficult to get exactly the same voltage on the cell in both polarities, so the pixel-cell brightness will tend to flicker to some extent at half the frame-rate. If the polarity of the whole screen were inverted at once then the flicker would be highly objectionable. Instead, it is usual to have the polarity of nearby pixels in anti-phase, thus cancelling out the flicker over areas of any significant size. In this way the flicker can be made imperceptible for most "natural" images.
online monitor test: http://members.home.nl/platoon118/
- nabídka se zobrazí po najetí do horní části obrazu
No pokud jsem to dobře pochopil, tak v těch testech záleží na masce (resp. maska je na CRT, nevím jestli je jiné názvosloví u LCD, proste rozložení pixelů). Já mám asi tu "offset" variantu, a ta mi v testu který jsem napsal oproti ostatním trošku já nevím jak to popsat - bliká/zrní/pulzuje. Prostě všechno ostatní je jak obrázek úplně v pohodě, oproti tomu tyto testy nejsou. Nicméně z legrace jsem to zkoušel pustit někde na projektoru, a to je diskotéka :)
Je možné, že tvůj panel má masku jinou, a proto offset zobrazí lépe, ale naopak v jiném testu bude horší.
Tomu rozumím, díky za vysvětlení ;) . Mně to teda nedělá na ničem z toho, na co jsou tady linky, ale to je v praxi úplně jedno - stejně tak kvality L997 to fakt nesloží :p .
No já to tak teď nesleduju, ale jestli máš Samsung XL20, tak ten sem sice neviděl, ale podle popisu to žádný ořezávátko taky není. Já tu L997 mám navíc už dva roky, mě naprosto vyhovuje ale doba určitě zase pokročila.