-
DDRII do NB Asus A3E
Ahoj, mám NB Asus A3E, který má 2x256MB RAM (DDRI 333MHz). Základní deska je s čipsetem i915GM, který ve specifikacích podporuje i paměti DDRII 400 a 533MHz do 2GB. Koupil jsem si tedy dva 1GB kousky DDRII. Kvůli škatulím-hejbejtese mám nakonec 667MHz. Neočekával jsem v tom ale nějaký problém - byly levnější takže mi nevadí že nevyužiju jejich potenciál.
Ale! S hrůzou jsem po vytažení stávajících RAM(DDRI) zjistil, že nové RAM(DDRII) mají posunutý zámek mezi piny. Nové RAM mají zámek přesně o místo jednoho pinu posunutý vzad (nebo vpřed - to je asi jedno, že? :-) ). Prostě tam, kde na starých RAM zámek končí, tam přesně na nových zámek začíná.
Takže mi o sakramentský kousíček nejdou zasunout... Piny ale mají shodné (od pohledu, nepočítal jsem to), jen o kousíček posunuté.
Netušil jsem, že budou mít DDRI a DDRII jiný slot, když deska (čipset) obojí podporuje... Navíc bych čekal nejakou výraznější změnu než posun o jeden pin...
Znepokojuje mě i stránka kterou jsem našel: http://www.ramshopping.fr/classifica...-ASmobile.html, kde jsou uvedeny "náhradní" RAM k notebookům ASUS. V kolonce NB A3E jsou právě uvedeny jen DDRI. (ale je to ve francoužtině, takže pořád doufám, že to čtu nějak blbě a že tam ty DDRII narvat můžu).
Mám nějakou skrytou, neviditelnou možnost jak tam dostat DDRII? Např. dělají se s posunutým zámkem? :)
Třeba 533MHz mají ten "starý" a 667MHz mají "nový" zámek? (já vím že ne, jen to bezradně zkouším na všechny strany...)
Nebo se budu muset spokojit s DDRI? Ty si tak jednoduše nedokoupím (1GB DDRI stojí cca dvojnásobek 2GB DDRII).
Již předem díky
-
Re: DDRII do NB Asus A3E
Chipset sice podporuje oba druhy pameti, ale holt vyrobce se rozhodl v tomhle modelu notasu pouzit DDRI ...jinymi slovy mas smulu, musis sehnat DDRI.
-
:cry:
Jenom otázečka: jestli to chápu dobře DDRI není "slotově" kompatibilní s DDRII?
To mi nějak vůbec nedošlo... :(
-
Presne. Nejsou kompatabilni.
edit: a jeste se obcas muzou vyskoutnou nekompatability notebook <-> pamet a to i v pripade, ze pasuje do slotu. Takze dopourucuju nakupovat takovym zpusobem, abys mel moznost pamet vratit (domluva s prodejcem, moznost vyuziti 14denni lhuty na vraceni zbozi pri nakupu pres net dle obcanskeho zakoniku)
-
OK. Díky oběma. Snad mi je ještě zpět vemou :)
--
Have a NICE day!
jumbo