Odstoupení od smlouvy - podnikatel
Dotaz: Pokud jako fyzická osoba uzavřu spotřebitelskou smlouvu a nakoupím na internetu, mám dle občanského zákoníku právo na odstoupení od smlouvy do 14 dní, to je docela jasné.
Ale mám nějaká podobná práva jako právnická osoba? Mohu jako pr.osoba nakoupit dle občanského zákoníku (např. protože zboží není pro další prodej, ale "ke spotřebě" uvnitř firmy)? Je na to právní nárok nebo by musel prodejce explicitně souhlasit s tím, že obchod je dle ObcZ (a jde to vubec-zakon ma totiz vzdy prednost, ale myslim, ze nejaka mira volnosti v obchodnich vztazich je)?
Re: Odstoupení od smlouvy - podnikatel
Citace:
Původně odeslal
Harry
Dotaz: Pokud jako fyzická osoba uzavřu spotřebitelskou smlouvu a nakoupím na internetu, mám dle občanského zákoníku právo na odstoupení od smlouvy do 14 dní, to je docela jasné.
Ale mám nějaká podobná práva jako právnická osoba? Mohu jako pr.osoba nakoupit dle občanského zákoníku (např. protože zboží není pro další prodej, ale "ke spotřebě" uvnitř firmy)? Je na to právní nárok nebo by musel prodejce explicitně souhlasit s tím, že obchod je dle ObcZ (a jde to vubec-zakon ma totiz vzdy prednost, ale myslim, ze nejaka mira volnosti v obchodnich vztazich je)?
Už se to tady probíralo o pár threadů níže... :rolleyes:
Nojo, promin, defaultne jsem videl jen tri thready, nevedel jsem, ze zakladni filtr skryva starsi prispevky. Par jich tam je, ale zda se, ze nejde o mix dvou veci, o ktere mi jde>
- zda firma muze nakoupit dle ObcZ, tj. zda je spotrebitelem,
- zda existuje pravni ochrana koupe na dalku i pro pravnickou osobu.
Jeste to projdu, diky za tip.
Citace:
Původně odeslal
Harry
- zda firma muze nakoupit dle ObcZ, tj. zda je spotrebitelem,
Samozrejme, ale musis to kupit ako fyzicka osoba -> t.j. normalne blocik/uctenku, ktoru si potom hodis do uctovnictva...
Citace:
Původně odeslal
Harry
- zda existuje pravni ochrana koupe na dalku i pro pravnickou osobu.
Jeste to projdu, diky za tip.
Ak kupujes ako pravnicka osoba, riadis sa obchodnym zakonnikom. Tym padom sa riadis zmluvnymi podmienkami, ktore ma uvedene predajca a ten samozrejme podobne "vymozenosti" ako su v obcianskom zakoniku v drvivej vacsine pripadov nema.
1. podnikatel může nakoupit i podle OZ, ale nesmí se jednat o nákup v rámci jeho podnikatelské činnosti. nákup věcí určených ke spotřebě "uvnitř" firmy (tisk. papír, kanc. sponky apod.) se bude tedy řídit ObchZ.
2. tedy pokud podnikatel nakupuje mimo rámec své podnikatelské/obchodní činnosti, má postavení spotřebitele a vztahuje se na něj úprava spotřebitelských smluv v OZ včetně možnosti odstoupení.
mám ovšem určité problémy představit si takový nákup - snad možná vánocní dárky pro zaměstnance? (pokud by si je tedy nechtěli nějak odepsat z daní?)
snad jenom toto:
rozdeleni fyzicka osoba - pravnika osoba NEMA NIC SPOLECNEHO s rozdelenim na podnikatel - nepodnikatel.
jinymi slovy, muze existovat fyzicka osoba podnikatel i pravnicka osoba nepodnikatel. takze, i pravnicka osoba, pokud neni podnikatelem, neni podrizena rezimu obchodniho zakoniku a je tedy spotrebitelem a muze tak benefitovat ze "spotrebitelskych" vyhod (2leta zaruka, 14denni odstoupeni pri nakupu na dalku atd.)
pro vice detailu odkazuji na FAQ
a já bych řekl, že ani závazkové vztahy právnických osob podnikatelů se automaticky neřídí ObchZ - viz jednak ta podmínka, že musí souviset s jejich podnikatelskou činností a dále takový případ obch. společností zakládáných k nepodnikatelským účelům - u těch by se jejich záv. vztahy měly řídit OZ, přestože ze zákona podnikateli jsou :-)