ahojte, zaujímalo by ma či existuje niečo ako SoftFSB alebo CPUFSB pre Linux alebo niečo podobné, vedel by niekto poradiť?
Printable View
ahojte, zaujímalo by ma či existuje niečo ako SoftFSB alebo CPUFSB pre Linux alebo niečo podobné, vedel by niekto poradiť?
Nevím o takovém softu, taktuju v biosu. Přetaktovat se, ale třeba dají grafické karty NVIDIA přímo v ovládačích.
Taktez Ati karty se daji taktovat. Je to tady nekde ve stick thredu.
V jadre je snad nejaky modul na nForce2 chipsety - na zmenu FSB, ale jinak taky nevim.
behem chvilky jsem s pomoci google nasel toto:
http://sourceforge.net/projects/lfsb/
Linux utility to change the base clock (FSB/Front Side Bus) frequency without having to restart the machine.
posledni verze co tam je vypada ale 2 roky stara + otazka jak moc to bude fungovat s aktualnim hardwarem...
Vďaka, vyskúšam to. Na inom fóre mi poradili program MVpll, ale ten je z roku 2002, takže toto bude asi lepšie. A čo sa týka toho že tento je z 2005, keby som mal súčasný hardvér, nepotreboval by som taktovať :)
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?p=1937676
nekomu by to mohlo pomoct..
BTW, jestli to mas na tom thinkpadu, tak ti pomuze spis speedstep
Vďaka. Má to na inom, momentálne mám klasické P4 (Willamete) 1,5 5 GHz a je podstatne pomalšie ako ten Thinkpad. Len som narazil na jeden problém, čo sa týka rozšírenia i2c. Ako to loadnem? Treba kvôli tomu kompilovať jadro? To by som nerád robil.
i2c je bud zakompilovane v jadre, nebo spis jako modul, ktery se natahuje za behu. Prihlas se jako root a spus "lsmod". Pokud tam modul i2c neni uveden, spust "modprobe i2c". Pokud chces, aby se modul i2c natahoval automaticky pri startu Linux, musis si zjistit, jak se to zaridi v tve distribuci - kazda to ma trosku jinak.
dik, tak som to spustil, ten modul tam nie je a pri príkaze modprobe i2c píše, že nie je nájdený, čo teraz?
Pokud mas kernel zkompilovany tak, ze mas v /proc/config.gz ulozenou konfiguraci kernelu tak:
vypise ti to, jak mas nakonfigurovane i2c moduly etc....Kód:zcat /proc/config.gz |grep I2C
S tou kompiláciou je mi to jasné, robil som to niekedy, ale je to otrava kompilovať nové jadro zakaždým keď vyjde nová verzia.
Moje disto je Gentoo, tak na to mam mozna ponekud pokrouceny nazor, ale prijde me to jako celkem mala casova ztrata - zejmena pokud se puzije
Projdou se jenom volby, ktere jsou v jadre nove a za chvilku hotovo. Ale to uz je asi dost OT.Kód:menu oldconfig
http://wiki.ubuntu.cz/Monitorov%C3%A1n%C3%AD_hardwaru
zkus toto, je to sice navod na trochu neco jineho, ale i2c by ti to melo nainstalovat. A navic monitorovani hardwaru se hodi :)
NeMeM9aA: V Ubuntu jsou v nezavislych baliccich i moduly do kernelu, takze mi neprijde zvlastni, ze tam neni.
BTW, Wizzard, posli vystup z nasledujiciho:
A pokud to nic nevypise, takKód:ls -R /lib/modules/*/kernel/ | grep -i i2c
Kód:ls -R /lib/modules/*/kernel/
Vypísalo to takéto niečo:
wizzard@wizzard:~$ ls -R /lib/modules/*/kernel/ | grep -i i2c
i2c
/lib/modules/2.6.22-14-generic/kernel/drivers/i2c:
i2c-core.ko
i2c-dev.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/kernel/drivers/i2c/algos:
i2c-algo-bit.ko
i2c-algo-pca.ko
i2c-algo-pcf.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/kernel/drivers/i2c/busses:
i2c-ali1535.ko
i2c-ali1563.ko
i2c-ali15x3.ko
i2c-amd756.ko
i2c-amd756-s4882.ko
i2c-amd8111.ko
i2c-i801.ko
i2c-i810.ko
i2c-isa.ko
i2c-nforce2.ko
i2c-ocores.ko
i2c-parport.ko
i2c-parport-light.ko
i2c-pca-isa.ko
i2c-piix4.ko
i2c-prosavage.ko
i2c-savage4.ko
i2c-simtec.ko
i2c-sis5595.ko
i2c-sis630.ko
i2c-sis96x.ko
i2c-stub.ko
i2c-tiny-usb.ko
i2c-via.ko
i2c-viapro.ko
i2c-voodoo3.ko
scx200_i2c.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/kernel/drivers/i2c/chips:
ir-kbd-i2c.ko
cx88-vp3054-i2c.ko
i2c-matroxfb.ko
i2c
/lib/modules/2.6.22-14-generic/kernel/sound/i2c:
snd-i2c.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/kernel/sound/i2c/other:
wizzard@wizzard:~$
edit: tak myslím že sa mi to podarilo, rozbehal som aj potrebný modul i2c-dev, pretože pri pokuse o náhodnú zmenu FSB mi počítač totálne zamrzol, že ho bolo treba odpojiť od elektriny. Tak teraz už len zistiť clock generator a experimentovať :)