Chci naprosto jednoduchou regulaci jen pomocí poťáků, mám jen 4 větráčky. Zajímalo by mě + & - tohoto řešení. Dík
Printable View
Chci naprosto jednoduchou regulaci jen pomocí poťáků, mám jen 4 větráčky. Zajímalo by mě + & - tohoto řešení. Dík
+ ticho, ked nejde na plny vykon, alebo ked chces ticho(v noci)
- musis sledovat teploty a podla toho regulovat...
Nic viac ma momentalne nenapada
Jo, jde mi spíš o to, jestli se to moc nehřeje, spolehlivost, funkčnost, spíš techničtější info. Ale dík.
No, ak si kupis dobre potaky, tak sa hriat nebudu, treba len dat pozor, aby si nenastavil prilis nizke otacky a fan sa uplne nevypol.
Nie som elektronik, toto necham na inych.
Nevýhoda je, že poťák nemusí snést proud kterej odebírá větrák ze zdroje, je nutnost si to vždy spočítat a podle toho vybrat vhodnej poťák.
Výhoda je že, je to opravdu velice jednoduché na realizaci.
...U regulace poťákem, tedy napěťove regulace, je jistá mez kdy se větrák už neroztočí->správná volba hodnoty. Toto odpadá u PWM regulace, gde na větráku je pořád garantované napětí, ale regulace je realizována spínáním toho napětí(jednoduše vysvětleno).
Je to zkrátka jednoduché, levné a ne namahavé a většinou to stačí. V tvém případě, kdy chceš regulovat 4 větráky, by byl problém s tím výkonem.
Princip PWM znám a chci na každý větroň jeden poťák, prostě mě zajímá praxe. I tak už jsem skoro rozhodnutý, ale zjistil jsem, že mít plán a nezeptet se tady je hřích a nevyplácí se ;D
Jeden větrák, jeden poťák je v poho. Nedělej si žádnou hlavu a jdi do toho. Vyjde to zhruba na 100,- dnešní poťáky stojej 25,- a nebo si je někde nakraď 8-)
Ja mam packovy system , regulujem zvlast cpu a zvlast ostne , ide mi to nezavysle 5,7,12 :) A na 5V je to tiche , ale cooler na Volcane bzuci , alebo co tam dat nieco tichsie a uz si budem mysliet ze nemam zapnute pc.
No ja si sehnal v GM 5W potiky a pridal jsem ktomu ruzne LEDky a jine blbiny. Mam regulator na 4 vetracky a jsem snim absolutne spokojenej.
jj, ale ty 5W potaky stojej pres 200Kc - co sem se dival. Ale ty 0.5W za tech 25kc kdo rikal, nemuzes pripojit primo na vetrak...ten potak ti casem odejde!!! Ja to mam udelany pres tranzistor NPN - na bazi je potak + odpor a ten otevira proud podle oteceni na CE. Je to jednoduchy a bezproblemu. Kdo vi aspon trochu jak funguje Tranzistor tak to udela na kolene :-)Citace:
Původně odeslal Saemon
Osobně preferuju přepínače 12 - 0 - 7 s LED diodou , v jednoduchosti je síla. Ovšem jestli preferuješ potenciometry ,jdi do toho ! Zapojení je úplně primitivní . Zvládne to i začátečník , metodou pokus omyl ;D 3 polohovej přepínač na 3A stojí asi 20-30Kč , LED dioda vysocesvítivá asi 30 Kč ! Vypadá to fakt sqvěle , alespoň mě se to líbí :wink: :idea:
prepinace, potenciometry podle me to zadne + nema :) ale kdyz se vam chce koukat na teploty a kroutit tam necim jako na mustku enterprise proc ne :) kdyz delat regulaci tk atomatiku s termistorama nebo jinym cidlem. tot muj nazor
Na regulaci potenciometrem neni nic dobrýho,....
Jedině snad, že je to jednoduchý,...