WinXP: v dos prg nefunguji kurzorove klavesy
Narazil jsem na pomerne zajimavy problem.
V dos programech (pozorovano predevsim v UCTO2007) se z niceho nic (zadny win update, zadne nove prg) zacaly chovat divne niktere klavesy:
- kurzorove klavesy - pri stisku dojde k posunu jako kdyby byly stiknute 4x. Presto kurzorove klavesy na numericke klavesnici funguji jako maji.
- enter na numericke klavesnici - pri stisku se prg chova jako kdyby byl stisknuty 2x. Presto "klasicky" enter se chova tak jak ma.
Toto chovani se objevuje i v ostatnich dos prg, ale tam jsem to zas az tak nezkoumal, protoze je nepotrebuju, narozdil od ucta (rozpocty ufand a marias flek).
Toto chovani se projevuje pouze pri celoobrazovkovem rezimu. Pokud se zmensi do okna (alt+enter), tak neni problem.
Zkousel jsem to resit nastavovanim vlastnosti zastupce - rezim rychleho vkladani, kompatability atp, ale nic nezabralo.
Podobny system uz se mi vyskytnul na w2k sp4 a tam jsem to tusim resil preinstalaci. Do toho se mi zrovna moc nechce.
Ma nekdo nejake napady?
jinak system: win xp sp2
Re: WinXP: v dos prg nefunguji kurzorove klavesy
Podobným způsobem (nefunkčností některých kláves v DOS programech) se před lety vykazovala jedna verze ovladačů pro grafiky ATI, hledal bych mezi (zejména rezidentně) běžícími procesy a programy.
Ovladace jsem tam v posledni dobe nemenil, je tam nVidia. Nejpodezrelejsi veci jsem uz zkousel sestrelit.
Zkusim to dusledneji, dam vedet.
edit: pro jistoty doplnim hw, i kdyz to nejspis nebude mit moc souvislost.
mobo: asus a7n8x-x, nForce2 chipset. Sitovka, zvukovka integrovane
cpu: barton 2500+
gk: nVidia geforce 2 MX - ms win ovladace
hdd: seagate 40GB
Tak i tel. support firmy Tichy&spol. (ucto2007) potvrdil, ze je to nejspise zpusobeno jinym softwarem. Dle jejich zkusenosti je to nejcasteji google desktop, winDVD.
Ani jeden prg tam neni, ale za par hodin se k tomu kompu dostanu tak hodlam zjistit, ktera zruda za to muze.
Tak Speedfan byl zdrojem problemu.
Musim ale konstatovat, ze mi mekne z pouzivani linuxu mozek. Protoze tak zjevnou zalezitost, jako ze na zruseni interference nestaci speedfan vypnout, ale musi se taktez zresetovat system, bych jinak urcite vedel.
Tak tuhle stresujici zalezitost mame za sebou a tak se radsi pujdu vrtat do iptables, abych se trochu uklidnil .....
edit: peta303 samozrejme dostane za spravny tip K+, ale nejdriv musim nadelit nekde jinde .....