Ztráta výkonu u C2D E6600.
Ahoj všichni, mám takový delikátní problém. Při prvním zapnutí počítače a při např. prvním spuštění 3DMarka06 mi jede vše OK! (CPU 9x400) Potom třeba v BIOSu zase něco lehce změním(nastavení FSB, popř. RAM) a v 3DMarku mám najednou cca. 3x - 4x menší výkon než byl ten původní. Přitom, když nastavím hodnoty tak jak jsem je měl původně při prvním startu, tak už je to stále 3x-4x pomalejší. Paradox je, že když nastavím CPU na default = 9 x 266, ta je to rychlejší než když mám nastavené 9 x 400MHz = 3600MHz(samo že potom co je to pomalejší s tím nižším výkonem). Pozn. nikde se mi to nekouše, jede to všechno úplně normálně, ale výkon je kdesi v háji. Jinými slovy mám po nataktování menší výkon, než kdybych ten procesor nechal v defaultu. Nesetkal jste se s tím někdo?
Moje sestava viz.podpis.
Re: Ztráta výkonu u C2D E6600.
voltáž CPU + RAM + NB na default
teplota podle core temt 54°C a 56°C bez zatížení
při zatížení nevím
Tak to změř - reálný Vcore a teplotu pod zátěží (např. Asus Probe). Jinak dost koukám, že dá E6600 9x400 na def Vcore.
Tuším, že problém bude někde souviset s teplotou. Ale je divný, že to takhle blbne i při jiných taktech. Kolik bych měl podle tebe do něho pouštět Vcore? Nechci ho zničit, ale i odtud může být problém. To probe asus už instaluju.
Tak jen koukám, že mi ten ASUS PROBE ukazuje, že mám Vcore 1,55V. Jak to je možný nevím, protože mám vše na AUTO.
Citace:
Původně odeslal
Don Pablo
Tak jen koukám, že mi ten ASUS PROBE ukazuje, že mám Vcore 1,55V. Jak to je možný nevím, protože mám vše na AUTO.
Takže sis asi odpověděl ... Pokud to procesor neodnesl, tak nastav voltáž ručně a všechno by mělo být v pořádku. (a doporučuji změnit z "auto" i všechno ostatní)
Ještě by bylo záhodno říci, že používám Rightmark CPU clock utility a ten mi mění dynamicky násobič + Vcore. Jde zde nastavit maximálně 1,38Vcore a minimum 1,05Vcore. Jenže jak mám teďka změněné FSB na 400Mhz, tak se mi to mění z 3600MHz na 2400MHZ (z 9x na 6x) a CPU-Z mi píše, že ta voltáž, kterou tam nastavuje Rightmark sedí. Respektive, to co ukáže Rightmark, tak ukáže CPU-Z, tzn. trošku se mi té hodnotě, kterou ukazuje ASUS PROBE na Vcore nechce věřit. Ale původní problém byl ten, že mi to bez problémů s tímto nastavením makalo asi 9 měsíců. Teď asi před 14dny jsem tam vrazil tu GK Ultru a i tak vše makalo až do dnešního rána, kdy jsem ho nechal poprvé najet a stáhnul si z netu od MSI nějakej DUAL CORE Utllity a zkoušel lehounce přetočit GK. Vše makalo do té doby než mi vytuhnul komp. Tak jsem ho resetoval a GK netaktoval. Pustil 3DMarka a najednou jsem zjistil, že místo obvyklých 85-95fps hned na začátku prvního testu mi to sází pouze 20-30fps. Ale když dám CPU na defaultní hodnoty, tak to valí 60-70fps. Takže je to s přetaktováním vlastně ještě pomalejší než při totálním defaultu.
nepadá ti PCIE 16x na 1x? mrkej na to přes CPU-Z třeba, jestli jo, tak zvyš voltáž u SATA/PCIE A taky PCIE frekvenci na 110Mhz, jestli to nepomůže.
Člověče, máš úplnou pravdu!!!! Konečně!!!! Byl jsem z toho už na prášky :-( Skutečně padá PCIE z 16x na 1x. Tak teď už mám poslední dotaz, kolik voltů mám nastavit pro SATA/PCIE?? 110MHz pro PCIE je optimální? V tomhle nastavování zase tak zběhlý nejsem.
SATA/PCIE nech na 1.6V pokud to stačí a frekvenci PCIE nech jak je, já to tak provozuju už dlouho a v klidu :). Ono nejspíš stačí jenom jedno z toho zvednout, vyzkoušej a uvidíš.
Mám s tímto procesorem teže problém, při přetaktování FSB na 320MHZ jede procák na 2880MHZ ale při zapínání se to vypne a pak zase samo zapne, pci a mám uzamknuto na 33,33MHZ, DDR2 2*512 co mi běží na 800MHZ, kde by mohl býti problém?
Citace:
Původně odeslal
Don Pablo
Člověče, máš úplnou pravdu!!!! Konečně!!!! Byl jsem z toho už na prášky :-( Skutečně padá PCIE z 16x na 1x. Tak teď už mám poslední dotaz, kolik voltů mám nastavit pro SATA/PCIE?? 110MHz pro PCIE je optimální? V tomhle nastavování zase tak zběhlý nejsem.
Doporučuji ti aktualizovat Bios, protože tohle je dost častý jev u desek P5B po OC...taky mi to dělalo :-)
neni to spis jen kontrola desky, zda to pujde vubec nahodit? Neco podobneho mi dela Gigabyte pri prvnim spusteni po OC.
Citace:
Původně odeslal
Boin
Doporučuji ti aktualizovat Bios, protože tohle je dost častý jev u desek P5B po OC...taky mi to dělalo :-)
OK, tak mám nejnovější stáhnutý bios tak uvidíme:rolleyes:
Mám menši problém s taktováním,...FSB mi jede na 340MHZ ale ve windowsech poižívám ClockGen abych když nic nělám to podtaktoval (FSB kolem 180ti) a vysadil přídavný větráky,....ale dost často se mi počítač po pár minutách sekne tim způsobem že zamrzne obraz a z repráků de děsný pískání a SB příšerně topí a i když FSB je nízký, neni někde něaký háček?
Citace:
Původně odeslal
Candys.SLR
Mám menši problém s taktováním,...FSB mi jede na 340MHZ ale ve windowsech poižívám ClockGen abych když nic nělám to podtaktoval (FSB kolem 180ti) a vysadil přídavný větráky,....ale dost často se mi počítač po pár minutách sekne tim způsobem že zamrzne obraz a z repráků de děsný pískání a SB příšerně topí a i když FSB je nízký, neni někde něaký háček?
A nebolo by rozumnejsie pouzivat RMClock alebo nieco podobne, aby sa manil nasobitel namiesto FSB?
Ja sam nepouzivam nic, nechavam to prepinat "samo" podla zatazenia. Skace mi to z 6*333/1.1V na 9*333/1.325V. Som plne spokojny a je to stabilne tak ako sa patri.
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
A nebolo by rozumnejsie pouzivat RMClock alebo nieco podobne, aby sa manil nasobitel namiesto FSB?
Ja sam nepouzivam nic, nechavam to prepinat "samo" podla zatazenia. Skace mi to z 6*333/1.1V na 9*333/1.325V. Som plne spokojny a je to stabilne tak ako sa patri.
Tak to mám stažený a nastavený, CPU funguje přesně podle mých představ, díky moc:D:D:D