teplota chipsetu 70C/Gigabyte GA-k8nf-9 (Nforce4)
cus
nedavno sem koupil Gigabyte GA-k8nf-9 a zjistil sem ze chipset jede na 70C idle a 71C full load...na tech 70C se to dostane temer okamzite po bootu...cetl sem par diskuzi ale nikdo neprisel s nejakym resenim...
- system je stabilni
- bios desky posledni z gigabyte www
- teplota CPU 31 idle, 40 full load
System je sice stabilni,ale 70 u chipsetu se mi zda docela dost:) Vite nekdo jak to vyresit?
dik
Re: teplota chipsetu 70C/Gigabyte GA-k8nf-9 (Nforce4)
ze by nechat ten pasiv chipsetu ofukovat nejakym vetronem nebo primo na nej nejakej pridelat?? popripade celej vymenit za nejakej chladic urcenej primo na chipset ;).. vybrat se nejakej da.. jinak u techto desek je to beznej problem, a dost casto i na tento problem odchazely do vecnych lovist :???:
Citace:
Původně odeslal
rombo
ze by nechat ten pasiv chipsetu ofukovat nejakym vetronem nebo primo na nej nejakej pridelat?? popripade celej vymenit za nejakej chladic urcenej primo na chipset ;).. vybrat se nejakej da.. jinak u techto desek je to beznej problem, a dost casto i na tento problem odchazely do vecnych lovist :???:
myslis tim ze bych ji mohl reklamovat?...btw, novej chladic na chpset je dost nerealna vec pro me...z duvodu ze nemam misto, ta karta co mam, vede pres ten pasiv, takze se tam uz nic nevejde
A jen se zeptam - Ma chipset skutecne 70 stupnu? Tj pokud chmatnes na chladic tak se popalis? Kolik toci vetracek?
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
A jen se zeptam - Ma chipset skutecne 70 stupnu? Tj pokud chmatnes na chladic tak se popalis? Kolik toci vetracek?
hele to byla prvni vec kerou sem udelal...sahnul sem na nej a neudrzel sem tam prst...druha vec, dal sem tam zkusmo klasiku 80mm vetrak tak 15cm vod toho, jen to na to mirne fouka,ale tak za 5min to je znat, kdyz na ten pasiv sahnu tak docela dobry, ydzim na tom prst,ale speedfan furt u ukazuje 70...ale bez toho ofuku je to fakt horky...na druhou stranu...3 hodniny HL2 a nic se nedelo...zadnej zasek nebo reboot systemu..nevim no...
PS: zadnej vetracek tam neni:)) je to pasiv, http://www.ocinside.de/assets/mainbo...ga_k8nf9_u.jpg
Citace:
Původně odeslal
Michal
hele to byla prvni vec kerou sem udelal...sahnul sem na nej a neudrzel sem tam prst...druha vec, dal sem tam zkusmo klasiku 80mm vetrak tak 15cm vod toho, jen to na to mirne fouka,ale tak za 5min to je znat, kdyz na ten pasiv sahnu tak docela dobry, ydzim na tom prst,ale speedfan furt u ukazuje 70...ale bez toho ofuku je to fakt horky...na druhou stranu...3 hodniny HL2 a nic se nedelo...zadnej zasek nebo reboot systemu..nevim no...
PS: zadnej vetracek tam neni:)) je to pasiv,
http://www.ocinside.de/assets/mainbo...ga_k8nf9_u.jpg
hh, to jsem pracne vygoolil obrazek desky a nasel jsem nejakou s aktivem :)
Tak pokud je to takhle tak mas nekolik moznosti.
1) neresit to. Sice se zkrati zivotnost desky, ale pravdepodobne moralni zastarani ji dostane driv nez teplota na chipsetu.
2) resit to
2a) zlepsit airflow v bedne, pripadne primo ofukovat vetrakem
2b) nainstalovat nejaky vetsi chladic. I kdyz tam neni moc mista tak moznosti je nekolik. Uz je tu nekolik threadu, ktere resi chlazeni nf4 chipsetu. Zejmena se mi libil heatpipe bastl od Gabo.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
hh, to jsem pracne vygoolil obrazek desky a nasel jsem nejakou s aktivem :)
Tak pokud je to takhle tak mas nekolik moznosti.
1) neresit to. Sice se zkrati zivotnost desky, ale pravdepodobne moralni zastarani ji dostane driv nez teplota na chipsetu.
2) resit to
2a) zlepsit airflow v bedne, pripadne primo ofukovat vetrakem
2b) nainstalovat nejaky vetsi chladic. I kdyz tam neni moc mista tak moznosti je nekolik. Uz je tu nekolik threadu, ktere resi chlazeni nf4 chipsetu. Zejmena se mi libil heatpipe bastl od Gabo.
heh jj sou dve verze jedna ma aktiv a druha pasiv:),proto sem hodil ten link
dik za rady
hele ale prijde mi to divny, ta deska asi nebude moc ok kdyz (vse na def) ma chipset 70C...
1)neresit to - no premejslim vo tom,ale jelikoz chci taktovat cpu tak bych byl radsi aby vse ostatni bylo ok
2)resit to - no ten vetrak je jasna vec...akorat je problem ze nemam misto
zatim sem mel desky s via chipsetama, to sem zase udelal chytrost s Nforce:)
Tak minimalne muzes oddelat ten pasiv, sundat zvykacku a nanest normalni pastu - treba to pomuze. (ale vzhledem k tomu, ze pasiv je rozpaleny tak tam problem asi nebude).
Dalsi je otazka toho, jak presne a jestli vubec meri cidlo v chipsetu .....
Citace:
Původně odeslal
Michal
Jo to je tahle deska, tu znám:D. Stavěl jsem s tím 2 pc, jedna odešla po ani ne půl roce(příčinu neznám), druhá běhá už několik let v compu, kde jsou větráky jen ve zdroji a na cpu. Peče to fest, ale nemá to cenu řešit, na stabilitu systému to nemá vliv.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Tak minimalne muzes oddelat ten pasiv, sundat zvykacku a nanest normalni pastu - treba to pomuze. (ale vzhledem k tomu, ze pasiv je rozpaleny tak tam problem asi nebude).
Dalsi je otazka toho, jak presne a jestli vubec meri cidlo v chipsetu .....
meri nemeri...ten pasiv je fakt horkej...nevim no co s tim...ted sem zrovna cetl ze nejakej typek mel i 90C a nic se nedelo..
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Jo to je tahle deska, tu znám:D. Stavěl jsem s tím 2 pc, jedna odešla po ani ne půl roce(příčinu neznám), druhá běhá už několik let v compu, kde jsou větráky jen ve zdroji a na cpu. Peče to fest, ale nemá to cenu řešit, na stabilitu systému to nemá vliv.
hmm takze risk nebo vymena:)))
bud si na ten chipset udelej nejake home-made pasiv a nebo tam nech foukat aspon ten vetron.. ty desky jsou na takovou teplotu koncipovany ikdyz je vysoka a dle meho nazoru je prave tato vysoka teplota pricinou reklamaci a nefunkcnosti desky.. ten pasiv je fak malej :(.. bohuzel pokud deska funguje tak zrejme na uspesnou reklamaci narok mit nebudes pac timhle trpi cela serie a je to jejich vyrobni vlastnost ;)
Citace:
Původně odeslal
rombo
bud si na ten chipset udelej nejake home-made pasiv a nebo tam nech foukat aspon ten vetron.. ty desky jsou na takovou teplotu koncipovany ikdyz je vysoka a dle meho nazoru je prave tato vysoka teplota pricinou reklamaci a nefunkcnosti desky.. ten pasiv je fak malej :(.. bohuzel pokud deska funguje tak zrejme na uspesnou reklamaci narok mit nebudes pac timhle trpi cela serie a je to jejich vyrobni vlastnost ;)
ok, zkusim neco vymyslet, deska sice funguje,ale je otazkou jak dlouho jeste bude...kazpopadne dik za radu...aspon vim ze to neni jen moje deska;)
dik vsem
Já mám tu samou desku a má úplně stejné vlastnosti. Ten pasiv je tak horky, že na něm neudržím prst. Deska ale takhle jede už dva roky a snad ještě nějakou dobu vydrží.
Ja som podobne problemy s NF4 riesil instalaciou windtunelu s 80mm beziacim na 5-7V. Urobill som taku z "konzolu", ktora bola polozena na dne case a fan stojaci kolmo k dnu case bol nasmerovany na NB. Ak sa da, vymenit NB heatsink za NB-47 alebo bastl.
Takymto sposobom som riesil asi na 4-5 roznych doskach a doteraz to facha ako ma. Akurat ked tu konzolu zbastlis nejak neesteticky, tak nie je dobre mat priehladnu bednu :-D
Takto poriesene NB mali do 40C (podla hmatu).
Ostatne hodnoty z speedfanov atd su neraz nerealne, v zavislosti na konkretnej doske, takze hmat je asi jedine vzdy fungujuce riesenie merania.