opensuse 10.3 powermanagement + portace nastaveni z win
hoj kolegove,
dlouho mi trval krok prejit z woken na linux ( hlavne z hlediska toho, pro co chci vyuzit stary domaci pocitac a licenci na wokna uz znovu kupovat nebudu ). nyni bych rad s necim poradil. hledal jsem, ale uspokojiva odpoved zatim neprichazi.
1) na notesu ( kam chci jako druhy system nez se zapracuji take opensuse 10.3 ) pouzivam pod oknama rightmark cpu utility. ano, linux umi manipulovat s frekvenci, ale ja potrebuji stahnout i napeti. je nejaky ekvivalent ci moznost, jak nastavit mozne nasobice a k nim odpovidajici napeti?
2) mam nastavene programy ( konkretne outlook, operu, firefox ) a rad bych preportoval toto nastaveni do linuxu. u browseru je to jasne. u outlooku bych rad pretahl ucty a maily. neexistuje nejaky program, ktery tohle zvladne? pripadne nejaky navod?
konkretne u outlooku jsem narazil na informace ohledne problemu s duplicitami. coz u mi gigoveho pst souboru trosku nahani hruzu.
Re: opensuse 10.3 powermanagement + portace nastaveni z win
jinak pro dalsi s podobnym problemem, zde je seznam ekvivalentu http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html#7
Odpovim pouze v teoreticke rovine, protoze jsem zatim nic netestoval:
Na ovladani frekvence a napeti je kernel patch, ktery by to mel umoznovat. Nemam tuseni jestli je zahrnut v distribucnim opensuse kernelu.
Ad outlook: zalezi asi co chces pouzivat za klienta. Thunderbird napr umi import emailu, ale netusim jak je kvalitni. Kazdopadne to muzes zkusit :)
ten kernel patch zkusim, dekuji. prave s tim thunderbirdem byly problemy. cetl jsem, ze to musim prekonvertovat do nejakeho xml formatu ( ted mi to vypadlo z hlavy ). ohledne klienta jeste nevim. ale zrovna thunderbird jsem zkousel pod win a moc me nenadchl.
dalsi ekvivalenty pro linux
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/...ndows_software
V suse 10.2 funguje cool@quiet bez jakehokoli zasahu hned po instalaci, ovladani se preovadi skrz demona ktery to ovlada, jsou tam cca 3 podle typu CPU. Koukni se ktery ti bezi a precti si jeho man page. Jaky je jinak suse 10.3?
jenze ja mam pentium-m, takze zadne cool'quiet. ale mrknu na to.
a jaky je? nemohu srovnavat. protoze predtim jsem zkousel knoppix a kubuntu, ale celkove se mi to zda jako nejlepsi alternativa pro nekoho, kdo chce jednoduse prejit z windows do linuxu.
to by melo byt jedno, jen to pouziva jiny demon. koukni do services v yastu.
Citace:
Původně odeslal
mISHA
jenze ja mam pentium-m, takze zadne cool'quiet. ale mrknu na to.
a jaky je? nemohu srovnavat. protoze predtim jsem zkousel knoppix a kubuntu, ale celkove se mi to zda jako nejlepsi alternativa pro nekoho, kdo chce jednoduse prejit z windows do linuxu.
hmm, nejak tam nemohu nalezt to, co konkretne myslis. ale stahl jsem si novou aktualizaci jadra a resim zase to, ze mi nefunguje sysinfo:/ :wink:
joooo, to je nezvyk. spousta veci novych. kdyz se tohle zvladne, tak pak asi ms zaplacou :o)
koukni se treba pomoci ps -faux na bezici procesy a hledej neco jako powerd . pak si k nemu neco vygoogli a mas to.
Prechod z Outlooku na nieco ine:
Nainstalovat Thunderbird do Windows - vie import z Outlooku, takze importovat. Je to nechutne pomale. Thunderbird pouziva mbox format na ukladanie sprav - s tym vie robit hadam asi kazdy normalny mailovy klient (napr. KMail).
tady ten postup jsem nasel na netu. jen me prisel krapet ... a navic neresi ucty. nebo abych byl presny, neresi prenos uctu a dle adresarove struktury k nim i mailu. anebo se mi to aspon sveho casu nepodarilo, kdyz jsem chtel thunderbird zkusit. ale zkusim to znovu.
Konta si mozes nastavit rucne, hadam ich nemas 50. Tento prechod je este dost jednoduchy - najhorsie, co som zatial robil, bol prechod M$ Outlook 2000 (win) -> M$ Entourage (Mac)...
tak fakt nechapu, kde delam chybu. na notebooku mi proste neustale huli napeti at uz mam snizenou frekvenci ci ne, takze mi notes hreje neskutecne. hledam hledam a pripadam si uz jak pitomec. opravdu nikdo nema radu, jak jednoduse nastavit jak mozne pouzitelne frekvence, tak pro ne dane napeti?
mam pentium-m dothan.
Mno... pouzivas cpufreqd? Dothan ma normalne SpeedStep, pres to se automaticky snizuje frekvence (nasobicem) a napeti. V Gnome lze na panel pridelat klikatko, kde si muzes vybrat jednak natvrdo frekvenci, nebo tzv. governor - "straznik", ktery ma ruzne chovani v ruznych situacich a bud ti necha vykon trvale zvedly, nebo naopak snizeny, nebo reaguje dynamicky podle loadu v urcitem intervalu.
V Ubuntu vsechno funguje na prvni pokus. V Opensuse je mozna potreba podporu doinstalovat, docela casto se i ovladace balickujou zvlast. Takze hledej vsechno co ma v nazvu cpufreq. Existuje i cpufreq-info a cpufreq-set, pres ktere muzes nastavit parametry z terminalu.
Dal mne napada problem s Relaxed speedstep capability checks -
zapina se to v jadre, v Suse na to mozna bude zase nejake klikatko v Yastu.
abych pravdu rekl, tak jsem priznivec kde. ovsem mrknu na to jen co bude chvilka casu.
jinak jak rikam, frekvence se mi automaticky snizuje na nejnizsi nasobic, ale notes ma na cpu tak 51 stupnu. v oknech s cpu managementem a snizenym napetim podle nasobice jsem na 0.8V a mam v pohode 36 stupnu...
EDIT: opraven preklep