Asus WL-500W o regulacia priepustnosti dat
Je mozne na tomto zariadeni obmedzovat priepustnost dat pre jednotlivych pripojenych uzivatelov (hlavne kablom, ale aj wireless)? Mam na mysli nieco take, ze pocitac za routrom s IP X1 bude mat nastavenu priepustnost 10kbps, pocitac s IP X2 30kbps a tak dalej? Dakujem za informacie.
PS: ak to s tymto zariadenim nie je mozne, viete odporucat nejake ine v tejto cenovej kategorii?
Re: Asus WL-500W o regulacia priepustnosti dat
Podle vseho ano, ale nevim jestli s oficialnim firmwarem, spis ne. Pokud ti nevadi pripadny problemy, tak napr OpenWRT.
Vola sa to QoS a ide to aj z ofiko firmware ale i z openwrt. Radsi by som , ale zobral Asus WL-500gP.
to Jezevec:
alternativne OS mi nevadia, cital som aj o tom OpenWRT (resp. DD-WRT), a problemy akeho typu by mohli nastat pri ich pouzivani?
to AjsTi:
ale QoS obmedzuje sirku pasma pre rozne aplikacie nie a nie pre jednotlive LAN RJ45 porty routra? A QoS sa tyka iba Wi-Fi casti nie? ta WL-500W prave umoznuje pridelit jednotlivym typom aplikacii ako online hry, P2P atd. (dokopy 4 typy) roznu sirku pasma vyznacenu stlpcovym grafom, ale ja by som potreboval obmedzovat rychlost na konkretnych pocitacoch pripojenych k routeru (cez kabel). No zvazoval som prave medzi WL-500W a WL-500gP, zdali sa mi byt podla dostupnych informacii na nete v podstate rovnake, co sa moznosti konfiguracie tyka, preco konkretne si myslis, ze WL-500gP je vhodnejsi?
No ma dalsie vyuzitie , ako domace male pc. QoS nastavuje vsetky spojenia a ty si urcujes v akom poradi , vratane portov. Ty si mozes sam zadat pravidlo a urcis vlastne pravidlo pre IP pripojenu na router. Samozrejme pokial mas pustene DHCP , bude router pridelovat IP vzdy ine , preto treba nastavit pevnu IP na pripojene PC.
Pozeram , ze W-ecko a GP-ecko su si parametrami podobne.
Trosku som zagoglil a tu je demo a tu co asi hladas.
to AjsTi:
diky za linky, pozeral som uz predtym stranku www.joyce.cz, ale tie dema som tam nenasiel...
inac je tam aj demo na WL-500W (http://www.joyce.cz/data/webadmindemo/ASUS/WL-500W/) a cele menu je ako pri 500gP, akurat chyba prave ten Bandwidth Management :(
na nete som nasiel rozne specifikacie WL-500W, ja som vychadzal z tej priamo na www.asus.com a tam uvadzaju, ze Bandwidth Management ma....myslis, ze ked v original OS tato moznost nie je, nebude pridana ani v OpenWRT (DD-WRT)?
Ale ono to QoS je jak v original firmware tak i v openwrt. To sa nemusis obavat , ze by to tam nebolo. Ja mam doma ten router s openwrt a QoS tam mam ;)