Mam starou cd-romku, trafo na 12V, jakto zapojit?(resp. jdeto?) a muzu do diry na sluchatka strcit jakykoli reprak?
Printable View
Mam starou cd-romku, trafo na 12V, jakto zapojit?(resp. jdeto?) a muzu do diry na sluchatka strcit jakykoli reprak?
muhehehehe :))
takze potrebujes napajeni 5 a 12V. to zaprve. pak ta cd romka musi mit play na panelu pokud nechces stavetz ovladaci panel. do konektoru na sluchatka opravdu nemuzes stricit cokoliv a uz vubec ne reprak :). muzes tam pripojit zesilovac. ale to je lepsi ho pripojit zezadu na panelu.
Ale mozes z toho spravit aj audiofilske hi-fi - este k tomu potrebujes D/A prevodnik a zosilnovac dokopy aspon za nejakych 250 litrov ;D
mno ja bych zustal pri zemi a nepoustel se do zadnych vetsich akci :lol:
Na 12V trafo by to zapojit slo, pokud bude dostatecne vykonne(asi 2500mA), ale musis si pres odpor udelat 5V vetev.
Pokud mas na stitku CDROMky napr. 12V/1,2A 5V/1,1A pak zapoj odpor cca 6 Ohmu (vykon neco kolem 8W). Vypocty jsou fyzika ze zakladky ;D - Ohmuv zakon U=I*R a vykon P=U*I
Samozrejme napeti na trafu je zavisle na odberu (trafo naprazdno ma vetsi napeti nez se spotrebicem), takze presnych hodnot asi nedosahnes (pokud nechces delat tranzistorovy regulator napeti).
Do "diry na sluchatka" nezapojuj primo reprak(moc by to nehralo), ale pouzij nejaky zesilovac (treba repracky od PC)
No ja bych neriskoval s odporem, protoze odber proudu urcite nebude porad stejny, a tech 5V bych radeji resil stabilizatorem 7805.Citace:
Původně odeslal Hasich
Asi tak - s tym odporom tu CD-ROMku odpalis ani nevies ako.
Tak uz to mam vymysleny. Zadny trafo nebudu potrebovat, pouziju stary 200W zdroj z 486ky. Jo a ty repraky tam muzu zepredu strcit jakykoliv co maji reg hlasitosti?(nekdo me rikal ze kdybych tam dal velky bedny tak by to mohlo jit do prdele kvuli odporu neboco). Rozumim tomu dobre ze bednicky co maji cudlik na zesilovani maji zesilovac a muzu je zapojit pres port na sluchatka? Jo a vzadu na cd-rom je vystup "AUDIO" ctyry piny s popisem RGGL , de to nejak zapojit i pres ne?
S tym zdrojom to je lepsi napad. Ale odporucam odstranit ventilator aby to nehucalo. Pripojit tam mozes aktivne repraky (take ktore treba zapojit aj do elektriny). RGGL = Right, GND, GND, Left
No kdyby teda melo jit fakt o Hifi pristroj tak by to melo bejt trochu jinak. Vykaslat se na diru pro sluchatka, ale pouzit digitalni vystup (to je ten se 2 pinama) a nejakej aspon trochu slusnej D/A prevodnik. Co se tyce toho napajeni, bylo by lepsi sehnat trafo ktery ma vystupy na 12V a 5V (nechaji se sehnat v kseftech typu GM, KTE, GES, apod.) + stabilizace a filtrace na obou vetvich.
Tezko rict jak se bude chovat starej zdroj z PC, ono totiz spinanej zdroj potrebuje nejakou zatez aby z vystupu lezlo to co ma (na to by samotna CD-ROMka asi nestacila) a navic tyhle zdroje vyrabeji docela dost ruseni. A ten sluchatkovej vystup ma jen jednoduchej predzesilovac nevalny kvality asi to bude dost sumet.
no, podle me je tohle uplne o nicem, protoze DAC v mechanice je nejhorsi s.h.i.t a pokud bys chtel nasadit nejakej lepsi pres digitalni vystup, nevim kde bys ho sehnal a jinak to nebude HiFi, nybrz LoFi :roll:
trosku z jinyho soudku: nevite jestli by slo nejak dobastlit do stolniho CD prehravace digitalni signal ze zvukovky? nejak ho pichnout pred prevodnik misto interni mechaniky? jestli by to vubec slo a pak jakym zpusobem by se ten prevodnik primel k fungovani.. jestli by bylo potreba nejak jakoby mackat Play.. i kdyz jak nad tim premejslim, ten prevodnik pracuje asi porad, ceka na data a tlacitkama se ovlada jen mechanika - no to by mohlo jit.. proste sehnat nejakej Sony ES CD player a pres nej poustet zvuk z pocitace - drsne audiofilni ;D
Nie je lepsie kupit rovno D/A prevodnik? ;D
jasne, aspon tak za 100.000,- :lol:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Asi ako CD prehravac Sony z rady ES ;D
No nemyslel sem Hi-fi jako Hi-fi , ale aby to prehravolo CD, v kvalite lepsi nez radiobudik a nic se nerozbilo.
Samostatný dacy ale stojej od 6.000 kč.
Tak uz to mam. Hraje to ok, ale zatim tam mam jen puceny maly repraky od wolkmena a s nima je to nic moc.