Nákup Gigabyte DS4 P35 Alfacomp
Dneska jsem koupil v alfa computeru desku gigabyte DS4 P35, deska měla být samozřejmě nová, ovšem doma po rozbalení jsem si všiml že musela být někdy používaná, měděný chladič NB je nahoře ochmataný rukama(tudíž jsou na něm tmavé fleky díky oxidaci), okolo děr pro montážní šrouby jsou vidět stopy po dotahování šroubků. Příslušenství nechybí(teda pokud v něm nebyla i nálepka) a i na vnitřní plastové skořepině je vidět, že byla deska vybalovaná, původní sponky jsou vytržené. Podle mě toto není zrovna v pořádku a mám sto chutí desku odnést zpět a vyměnit za jiný kus. Myslíte že na to mám právo?
Re: Nákup Gigabyte DS4 P35 Alfacomp
Deska funguje. Neni poskozena. Mas plnou zaruku. Nevidim duvod proc by ti ji meli vzit z5.
Mame totiz uzakoneno neco jako 14 deni lhutu na vraceni zbozi pri koupi pres net. Predpokladam, ze alfa computer ma eshop. Takze pokud mu nekdo takhle zbozi vrati tak ho ma vyhodit? Samozrejme, ze ho proda .....
Ale meli by to uvest, ze jde o pouzite zbozi - bylo by to slusne. Alespon alfa na to ma sekci, kde nabizi takove zbozi.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Deska funguje. Neni poskozena. Mas plnou zaruku. Nevidim duvod proc by ti ji meli vzit z5.
Protože si nekoupil POUŽITÉ nýbrž NOVÉ zboží, pokud toto výslovně neodsouhlasil při koupi. Jiný problém je, že to už teď těžko dokáže...
2Maul:
De facto je pravda co píšeš, z druhé strany někdy stačí jednoduchá věc, kdy si zákazník objedná sestavu, kterou nevyzvedne, tak se rozloží a prodá, takže je dle mého rozdíl použité a použité. Já bych to až tak důsledně jako klamání zákazníka neviděl.
Z druhé strany mám zkušenosti, že kdyby s tím přišel s požadavkem na výměnu, vyšla by alfa vstříc, myslím.
Kdyby ta deska byla slevněná tak neřeknu půl slova, ale byla zakoupena jako fungl nová a tudíž zcela logicky nepoužitá, v tom je to. Ještě jsem se nikdy s něčím podobným nesetkal. Po těch chladičích muselo hrabat nějaké prase když jsou už zčernalé. Taky jsemsi všiml, že zezadu pod paticí procesoru je nalepený čtveratý kus papíru.
EDIT: desku jsem zatím neosazoval a nezapojoval.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Jiný problém je, že to už teď těžko dokáže...
No s tím dokazováním by to nemuselo být až zas tak těžké, chladiče jsou zčernalé a to se zpravidla za jeden den od dotyku ruky nestane.
obcansky zakonik rozeznava obecne tri modelove situace, kdy je predmetem kupni smlouvy:
1) nepouzite bezvadne zbozi (§619(1) OZ); nebo
2) nepouzite zbozi s vadami, ktere ale nebrani uzivani veci (§618 OZ); nebo
3) pouzite bezvadne zbozi (§619(3) OZ).
kazda z techto modelovych situaci ma urcite dusledky, ktere ovlivnuji zejmena odpovednost prodavajiciho za vady, resp. delku zaruky a jeji rozsah. vzhledem k tomu, ze ten, kdo prodava je tim, kdo by mel mit potrebne informace ohledne faktickeho a pravniho stavu veci, pak musi kupujiciho i patricnym zpusobem o tomto stavu informovat (napr. §6 ZOSp - povinnost prodavajiciho jednat s dobrymi mravy, §7(1) ZOSp - povinnost prodavajiciho uvadet veskere korektni informace, §616 OZ a cely institut souladu s kupni smlouvou).
jinymi slovy, pokud se jedna o pouzitou vec - bez ohledu na to, zda-li je vadna nebo ne, musi na tuto skutecnost prodavajici kupujiciho upozornit, protoze tato skutecnost ma vliv na mozne budouci reklamace kupujiciho. v tomto ohledu se pak z logiky veci musi jednat o rozpor s kupni smlouvou, nebot prodavana vec nema "jakost a uzitne vlastnosti smlouvou pozadovane, prodavajicim, vyrobcem nebo jeho zastupcem popisovane nebo na zakladi jimi provadane reklamy ocekavane, popripade jakost a uzitne vlastnosti pro vec takoveho druhu obvykle".
suma sumarum, imho to muzes reklamovat a v souladu s §616(3) se domahat vymeny/opravy dle tve volby.
Když si zajdeš do Alfy a řekneš jim o co jde, tak ti to vymění, dělají to tak. Mě se tohle stalo u autocont, tak i alfy a kdysi od czech computer a né jednou a vždy mi bylo vyhověno.
Zatím díky za všechny odpovědi, mezitím jsem zkusil odloupnout papír(okousaný nůžkami) co byl nalepený zezadu pod paticí CPU a uzřel jsem pozůstatky lepící mechové gumy od backplate nějakého velkého chladiče. Zítra(teda vlastně už dnes) tam zajdu a požádám o výměnu za jiný kus. Podle všeho se mě evidentně pokusili střelit používané zboží a asi doufali že si toho nevšimnu, ovšem pořád doufám v jakousi solidnost a že to celé vzniklo pouhým omylem.
Dneska jsem jim psal na mail a slíbili mi, že desku vezmou zpět a dají mi jinou. Takže to vypadá, že probém je zdárně vyřešen(doufám že jsem to nezakřiknul).
Takže dnes jsem byl v alfa computeru a desku mi bez problémů vyměnili. Chlapík mi tam utrousil informaci, že občas chodí desky reklamované a opravené coby fungl nové.
Citace:
Původně odeslal
Tinky linky
Takže dnes jsem byl v alfa computeru a desku mi bez problémů vyměnili. Chlapík mi tam utrousil informaci, že občas chodí desky reklamované a opravené coby fungl nové.
není pravda, opravované desky se do prodeje nedávají, rozhodně ne jako nové.
Podle nich ano, dokonce prý v krabicích občas bývají k nalezení protokoly ze servisu.
Ono to je nejspíše myšleno, že někdy i od dodavatele příjde "NOVÁ" deska a je v ní třeba něco použitého. To už prodejce neovlivní, nekontroluje každý kus zboží, nicméně se k tomu seriózně staví, což je pro koncového zákazníka pozitivní ne ;-)
Jen aby nedošlo k omylu... nemyslel jsem to tak, že v Alfacompu prodávají opravované desky. Naopak moje první zkušenost s nimi je velmi dobrá, MB mi vyměnili prakticky ihned. Původně jsem dostal rev. 1,0 a teď mám rev. 1,1, sice nemá takové monstrózní chlazení s řádným wow efektem (ikdyž myslím že to původní byla docela přeháňka).
Mno ja som kupil pred par dnami TV kartu ktora bola chybna, a dosiel som do shopu kde mi povedali ze nove nemaju a napisali mi tam ze vymena za servisny kus ... na zadnej strane toho PCB to vyzera akokeby tam niekdo obedoval ... strana zo suciastkami je cela polepena nejakym bordelom .... ale hlavna vec bola ze TV karta fungovala a zakaznik bol spokojny ze mu to ide .
Napriklad ked reklamujem zakladne dosky ktore odisli po taktovani alebo ked odisiel zdroj tak velakrat len dojdem do velkoskladu na RMA poviem co je stou starou doskou ,tu prevezmu a daju mi papier na nove balenie zo skladu stym ze im balenie prinesem spet na reklamacku a vezmem si ztoho len dosku --- a to kludne by som stym balenim mohol odist domov kedze reklamacka a sklad su kazde v inej casti budovy - ale kedze oni sa kumne spravali dobre tak preco by som im to urobil ....
A taktiez mam ten pocit ze velkosklady maju asi neobmedzenu zaruku na komponenty ked mi daju kludne nieco co bolo rok pouzivane s novou 24m. zarukou ,, samozrejme ja som suhlasil stym ze to bolo pouzivane takze mi to nedaju naschval - kazdopadne ta zaruka co maju velkosklady by ma zaujimala ako funguje lebo napr. dostal som pred rokom dosku na ktorej boli pajkovane kondenzatory a kvoli tomu ze bolo vidiet opravu tak mi dali novu zaruku 24m . proste nemaju stym viditelne problem
to není tím že by měly velkosklady neomezenou záruku... to je tím, že si to bere prodejce na vlastní triko.