Re: 2.0/2.1 zvuk do menšieho priestoru k PC
mam taky blby pocit, ze neexistuje metoda, ako to regulovat v digitalnom prostredi bez straty rozlisenia :\
Presne jak pise madcap, jedine ze by zvukovka mela softwarove ovladane zesileni nejakeho operaku na vystupu (tj. za D/A prevodnikama). Osobne si myslim, ze ten problem se precenuje, zvlaste u 24bit zvukovek je imho zanedbatelny.
Daleko vetsi problem je, pokud ma zvukovka kladne zesileni, napr. audigy s tim problem maji. Ja mam experimentalne ozkouseno, ze maximalni hlasitost ve Viste je asi 84%. Pri vyssi uz dokazi ke clippingu. Muzete si to vsichny vyzkouset na tomto souboru
Jde o signal, ktery kdyz prebudite, clipping generuje velice dobre slysitelne zvukove artefakty - hlasite vysokofrekvencni piskani. Doporucuju pred testem dostatecne stahnout volume, at neprijdete o usi nebo vyskace. Pokud ke clippingu nedochazi, mel by byt slyset pouze slabe vytaceci tony telefonu a slabe vyskofrekvencni sumeni.
Uz jsme to s Calebem probirali, ale napisu to jeste sem:
na moji Audigy 2 Platinum Ex moddnute driverem na Audigy 4 je clipping i s popisovanymi artefakty patrny na hlasitosti vyssi nez 80%. Na druhou stranu je to uz takovy hukot, ze se na sluchatkach neda nic poslouchat.
Takze ted resim, jestli je lepsi tuhle vec ignorovat a dal si jet normalne na 100% Wave a Master podle potreby, nebo to opravdu nechat na 80% Master a hlasitost reprodukce rucne upravovat ve vsech prehravacich a hrach...
Re: SW regulace hlasitosti
Pokud pri digitalnim pripojeni nefunguji jezdce ve volume control, vyhnes se problemum se SW regulaci.
Muj sesty smysl mi ale rika, ze mas SB Audigy2, ktera neumi "Accurate bit playback" - tj. i pri pouziti SPDIF signal putuje pres DSP, mozna ze by se to dalo obejit pomoci resamplingu na 96kHz ... ale to je vytloukani klinu klinem.
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Pokud pri digitalnim pripojeni nefunguji jezdce ve volume control, vyhnes se problemum se SW regulaci.
Muj sesty smysl mi ale rika, ze mas SB Audigy2, ktera neumi "Accurate bit playback" - tj. i pri pouziti SPDIF signal putuje pres DSP, mozna ze by se to dalo obejit pomoci resamplingu na 96kHz ... ale to je vytloukani klinu klinem.
Jezdce ve volume control opravdu nefunguji, to mam empiricky overeno. Ovsem s tim Accurate bit playbackem mas pravdu, ten mi nefunguje.
Pochopil jsem to spravne ve smyslu, ze je cas premyslet nad koupi nove zvukovky? ;-)
Spis o koupi druhe zvukovky ;)
Na gamesy s EAXem bych si Audigy nechal.
Caleb skusil som ten tvoj testovaci subor a ak myslis, take akokeby vysokofrekvencne vrcanie, tak to som pocitil iba od 85 master volume a vyssie a iba vtedy, ked som vo foobare nemal zapaty 16bit fixed-point to 32bit a nemal nastaveny vystup na kernel streaming.
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Marek > jakmile v PC znizis hlasitost zo 100% tak sa znizi bitove "rozlisenie" zvuku
???Znížením hlasitosti na karte znižuje BITové rozlíšenie?
Toto by ma zaujímalo bližšie,vieš mi to vysvetliť?Pretože podla mojich
predstáv nemá prevodník na karte z hlasitostou nič spoločné..alebo áno?
Dakujem..
Mas vubec predstavu jak funguje PCM kodovani zvuku? Pokud chces zmenit hlasitost, vynasobis vsechny hodnoty samplu urcitou konstantou. Pokud pouzijes kostantu vetsi nez 1, zvuk se muze prebudit a dojit ke clippingu, pokud pouzijes kostantu mensi nez 1, je naprosto logicke, ze tim snizujes bitove rozliseni.