3 Příloh-a(y)
Kterak jsem opravil Hitachi Desktar 7K250 160GB
Zdravíčko!
Nechci se vychloubat, jak moc jsem šikovnej (po mamince), spíš popsat svojí zajímavou zkušenost...
Měl jsem tu nefunkční Hitachi Deskstar 7K250 160GB (HDS722516VLAT80), který jsem již téměř z okna jakožto nefunkční krám vyhodil, ale po LAN party mi to začalo krapítek hlodat a zkusil jsem přístup "teď nefunguje, tak se v tom povrtam a uvidíme - ztratit není co"...
Takže jsem zkontroloval konektory, odpojil elektroniku, odmontoval elektroniku (Thorx 8, ale jde i zbroušenym placatým šroubovákem) a začal koumat, co by se dalo poladit a kde by mohla býti chyba (obr1)
Co mne zaujalo hned, byly jakési drátky-samečkové na tělu HDD (obr2) a jim odpovídající cínové kapičky-samičky na PCB elektroniky (obr3). Po bližším ohledání se vytlačené dírky v kapičkách-samičkách jevily krapítek veliké a proto po inženýrské analýze situace, zvolení strategie a taktiky jsem rozhodl, že hrotová pájka nic zkazit nemůže a rozhodl se kapičky-samičky zacelit, že tam může být špatný kontakt a bůhví co ještě.
Tak jsem udělal jak jsem řek, kapičky postupně pomalu a opatrně "regeneroval", PCB nasadil, přišrouboval, konektory zapojil et voilá... HDD funguje!!!!
Z toho poučení, plyne pro žlůvy (a overclockery)
se supem o lásce že se nemluví (HDD z okna nevyhazovati existuje-li šance na jeho opravu).
Přeji všem mnoho zdaru při řešení potíží zapeklitých i méně zapečených a vůbec: SPOLEHLIVÝ HW DO KAŽDÉHO KOMPU
Re: Kterak jsem opravil Hitachi Desktar 7K250 160GB
Citace:
Původně odeslal
Doktor-Prase
Zdravíčko!
Nechci se vychloubat, jak moc sem šikovnej (po mamince), spíš popsat svojí zajímavou zkušenost...
Měl jsem tu nefunkční Hitachi Deskstar 7K250 160GB (HDS722516VLAT80), který jsem již téměř z okna jakožto nefunkční krám vyhodil, ale po LAN party mi to začalo krapítek hlodat a zkusil jsem přístup "teď nefunguje, tak se v tom povrtam a uvidíme - ztratit není co"...
Takže jsem zkontroloval konektory, odpojil elektoniku, odmontoval elektroniku a začal koumat, co by se dalo poladit a kde by mohla býti chyba (obr1)
Co mne zaujalo hned, byly jakési drátky-samečkové na tělu HDD (obr2) a jim odpovídající cínové kapičky-samičky na PCB elektroniky (obr3). Po bližším ohledání se vytlačené dírky v kapičkách-samičkách jevily krapítek veliké a proto po inženýrské analýze situace, zvolení strategie a taktiky jsem rozhodl, že hrotová pájka nic zkazit nemůže a rozhodl se kapičky-samičky zacelit, že tam může být špatný kontakt a bůhví co ještě.
Tak jsem udělal jak jsem řek, kapičky postupně pomalu a opatrně "regeneroval", PCB nasadil, přišrouboval, konektory zapojil et voilá... HDD funguje!!!!
Z toho poučení, plyne pro žlůvy (a overclockery)
se supem o lásce že se nemluví (HDD z okna nevyhazovati existuje-li šance na jeho opravu).
Přeji všem mnoho zdaru při řešení potíží zapeklitých i méně zapečených a vůbec: SPOLEHLIVÝ HW DO KAŽDÉHO KOMPU
Hmm koukam ze made in china setri kde muze. Drive se to propojovalo samec (konektor jako na piny MB (reset, HDD led atd)). Kazdopadne dobra prace. Otazka je jak dlouho to vydrzi.
Jen doplním, že po tomto "konektoru" se přenáší data z ploten a také pro posun hlaviček po plotnách. Samo, že data nejsou v syrovém stavu - uvnitř disku (ještě na ramíncích s hlavičkami) jsou zesilovače a jiné (de)kódovací obvody.
Jinak taky plácám po ramenou: Dobrá práce.
Tento problem maju disky IBM uz dost dlho. Je jednou z pricin nefunkcnosti slavnych DeathStarov 60GXP.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Tento problem maju disky IBM uz dost dlho. Je jednou z pricin nefunkcnosti slavnych DeathStarov 60GXP.
Tak v tom případě je asi dobře, že jsem se přemohl a tenhle postup "zdokumentoval", jestli se jedná o dlouhodobý problém, tak je šance, že to někomu dalšímu pomůže (to je hlavní důvod proč jsem to psal)...
Díky za komentáře a K :)