Mám originální BOX-chladič, ale nejsem zrovna šťastnej s hlučností, proto přemýšlím o pasivním chlazení, ale rád bych zjistil, jestli s tím nemá někdo zkušenosti, případně jestli není lepší spíše koupit regulovatelný aktivní chladič.
Printable View
Mám originální BOX-chladič, ale nejsem zrovna šťastnej s hlučností, proto přemýšlím o pasivním chlazení, ale rád bych zjistil, jestli s tím nemá někdo zkušenosti, případně jestli není lepší spíše koupit regulovatelný aktivní chladič.
Ja som pasivne chladil najvyssie E6420 s 4M cache s chladicom Scythe NINJA Plus rev. B, ale samozrejme ta zostava bola vyladena + figurovali v nej 2x NOCTUA ventilatory na dost nizkych otackach + Seasonic zdroj. Pasivne mal dany CPU v zatazi tusim 65C. Staci pridat ventilator hoci na 650 RPM a hned ti ta teplota zleti pekne dole...
Aj v dnesnych casoch je na cisto pasivne chladenie najvhodnejsia SCYTHE NINJA PLUS rev. B, akonahle ale chces pridavny ventilator - potom je vhodne sa popozerat hlavne na spicku a to>
1. Thermalright Ultra 120 eXtreme
2. NOCTUA NHU-12F
3. Scythe Infinity (aj ked ten ma nestastne uchytenie pre 775)
4. Aerocool (hmm model a jeho nazov mi vypadol, ale tusim ze ho pouziva MadCap)
5. Coolink Silentator pre S755 (idealna pomer cena a vykon)
Zatím díky za všechny tipy. Uff, musím říct, že jsem nečekal takovou cenu ;-), ale co, pokud to bude vážně tichý, tak to nejspíš dám :).
Akorát mám dotaz na skříň. Mám middletower ASUS TA21A [1] a zajímalo by mě tedy, jestli nebude problém tam nějaký ten chladič dostat. Je nějaké lepší řešení než a) tipování; b) vytvoření nějakého modýlku o rozměrech chladiče a "narvání" do skříně?
[1] http://www.alza.cz/pocitacova-skrin-...21a-d64337.htm
Přišel jsem na hlavního viníka velkého hluku - zdroj. Je tam 350W zdroj Bestec (ten byl dodán se skříní). Nejspíš zkusím prohledat fórum a pokusím se o nějakou úpravu. Ale co byste jinak doporučili za zdroj? Předpokládám, že nějakého Fortrona.
Jj, nejlip serii GLN, kolem 400W...pokud by ti to bylo malo tak Seasonic..
Ohledne te bedny zalezi hlavne na sirce, aby mela kolem 20cm...18cm uz muze byt malo...pak by to chtelo bud typ chladice vez pro 90/100mm vetrak (Noctua NH-U9F, Thermalright Ultima, Scythe Katana 2..), nebo neco na zbusob Thermaltake Big Typhoon, Aerocool Dominator...
Pro sizeování zdroje je důležitá informace o grafice a tu v podpisu nevidím ...
Tak je-li to takhle, tak si kup tichý fan, vyměň ho, sniž rychlost a hotovo. Pokud uznáš za vhodné zdroj vyměnit (jakože tenhle asi nebude vzor bezpečnosti a spolehlivosti) a neplánuješ upgrade grafiky, tak dobře poslouží tichý kvalitní 300W (např. vhodný typ Fortronu).
Asi to tak dopadne, že se pokusím nejdřív tenhle zdroj nějak utišit výměnou ventilátoru, ale když vidím 300W Fortrona za 772Kč, tak spíš zdroj uchovám pro nějakou krajní nouzi a koupím toho Fortrona. Upgrade grafiky určitě neplánuji, byly by to vyhozené peníze vzhledem k tomu, k čemu počítač používám :).
Imho je tím modelem FSP300-60THN-P. Pokud bys přecijen chtěl utratit víc, tak to bude Seasonic S12II-380 (případně S12-330, ovšem ten stojí stejně), ale "víc" v tomhle případě znamená "2x víc než Fortron", který je pro tohle dostačující a tichý by měl být taky (ještě si to tu nech potvrdit).