power over lan homemade, jak na to?
Potřebuji umístit ke stropu IP kameru. Výrobci většiny těchto zařízení asi mají představu (dle přívodního kabelu adaptéru) že zařízení se bude instalovat tak maximálně na stůl.
Chtěl bych si proto vyrobit power over lan tak že prostě přestřihnu napájecí kabel adapteru a povedu ho po nepoužitých vodičích LANu a tam ho zase svedu na kabel adapteru.
Máte někdo nějaký návod, např. čím spojit vodiče atd.
Napájecí proud je 5V, 2A
Re: power over lan homemade, jak na to?
Pasivni POE prvky se daji normalne koupit, myslim ze do 300Kc by ses mohl vejit - cokoliv bastlit je nesmysl, uz kvuli tomu ze zbytkem dratu ti jde 100Mbit sit, ktera je celkem citliva na spatne zapojene kabely, pripadne nejake spajene kontakty.
Dalsi vec, kterou si je treba uvedomit, ze UTP kabel ma pro stejnosmerne napeti celkem vyrazny odpor. Tj. pokud na vstup napr. 10ti metroveho kabelu privedes 5V a na druhem konci zacnes odebirat proud, funguje kabel jako odporovy delic, tj. na konci budes mit nizsi napeti - je jenom otazka jaky proudovy odber ma zarizeni na konci (nejhorsi je kolisani odberu), jak je dlouhy kabel, a s jak nizkym napetim je zarizeni schopno jeste fungovat. Myslim ze kamera by mohla mit problem i na relativne kratkem kabelu, ale pokud to bude jenom od stolu ke stropu, chodit by to melo :)
Tohle se pak musi resit aktivnim POE, to je ale uz stoji kolem tisicovky.
K puvodnimu dotazu, myslim si, ze neni vhodne jakkoliv podomacku resit POE, snad jedine co me napada je, ze by jsi normalne nacvaknul konektory a pak kus od nej odizoloval kabel a vytahl si potrebne vodice - zapojeni najdes na googlu nebo wikipedii.
Osobně bych tohle řešil obyčejnou prodlužovačkou, elegantnější řešení by mohlo být v podobě na strop (spíše na zeď) namontované zásuvky a v ní zajištěného adaptéru... Nehledě na to, že kabely asi stejně potáhneš lištou. Osobně bych raději nekuchal ani to trafo (výměna kabelu za delší) - nemuselo by to dělat dobrotu a problém by byl i v případě reklamace.
diky za odpovedi, zrejme to asi budu resit tak ze se pokusim prodlouzit ten kabel z adapteru, tech 5V
pokud sezenu konektory, skusim mrknout do GM treba neco budou mit, tak nemusim obetovat ani adapter
Já jsem to řešil samodomo následovně:
dva krátké hotové patch kabely jsem dle schématu pro minimalizovanou variantu TP kabelu viz. http://hw.cz/Rozhrani/ART440-Zapojen...kabelu-TP.html nastříhnul a vyvedl si 2x 2 žíly.
nálsledně jsem spojoval takto:
HUB ---- PATCH kabel nastřižený s odbočkou k adaptéru --spojka-- dlouhý klasický patch --spojka-- PATCH kabel nastřižený s odbočkou s napájecím konektorem ---- napájené zařízení
2x 2 nepoužité vodiče v minimální variantě zapojení TP kabelu jsem použil tedy jako "prodlužovačku" na kabel od adaptéru.
Mám na tom navěšený Ovislink 5460 na střeše, délka kabelu je celkem cca. 25m a tak tak to stačí - musel jsem vybírat adapér, který použiji - nejvíce se mi osvědčil měkký zdroj od nějaké vánoční lampičky, který měl naprázdno asi 18V a při zatížení ovislinkem přes ten kabel spadnul na požadovaných 12V. Teď mi to jede ale přímo z PC zdroje serveru (tj. šetřím zásuvku a mám to na UPS) a taky to funguje. Pozoroval jsem ale nepatrný pokles signálu na wifině.
Takže ubastlit to jde za cca. půl hodiny se šuplíkovým vybavením a funguje.
Nicméně koupit to jde taky a není to nijak drahé.
Pri 12V napajani nie je problem s pasivnym POE, ale pri napajani 5V / 2A uz moze robit problem ubytok napatia. Navrhoval by som pouzit aktivne POE - napajat to vyssim napatim (aj 30-48V) aby sa zmensili straty vo vedeni a stabilizovat to az pri zariadeni nejakym jednoduchym spinanym stabilizatorom. Pokec o aktivnom POE aj s vhodnym zapojenim stabilizatoru najdes napr. tu: http://www.skfree.net/index.php?name...ewtopic&t=3747
Jen se zeptám: proč nejde nejjednodušší řešení (prodlužovačka nebo vyvedená zásuvka v blízkosti zařízení)? Bylo by to nejjednodušší a nejlevnější řešení, navíc bez rizik. :-)
Citace:
Původně odeslal
peta303
Jen se zeptám: proč nejde nejjednodušší řešení (prodlužovačka nebo vyvedená zásuvka v blízkosti zařízení)? Bylo by to nejjednodušší a nejlevnější řešení, navíc bez rizik. :-)
Pokud na střeše máš jen jedno zařízení na DC12V a na půdě žádná zásuvka, je tohle elegantní řešení. Zároveň můžeš snadněji zajistit zálohování napájení (já mám PoE vytažené ze zdroje PC, který je na UPS).
A tahat s ethernetovým kabelem prodlužovačku třeba 50m někde venkem .... no nevím :)
To je pravda, venku by to samozřejmě nešlo. Otázku jsem pochopil tak, že je kamera někde na stropě v kanceláři.
Citace:
Původně odeslal
peta303
To je pravda, venku by to samozřejmě nešlo. Otázku jsem pochopil tak, že je kamera někde na stropě v kanceláři.
Ale i tak je imho snadnější na ten strop táhnout jeden tenký TP, než navíc prodlužku, nechat někde u stropu viset adaptér atd...
ano kamera ma být na stěně, u stropu - tahat tam 220V ať už zásuvku nebo prodlužku opravdu nepřichází v úvahu.
Nakonec jsem to vyřešil asi nejelegantnějším možným způsobem. Produžkou ke kabelu z adaptéru. Kabel je tenký a v liště se ztratí, není třeba narušit adaptér a proud projde bez problémů.
Komponenty, kabel a konektory (samec, samice) jde sehnat v GM.