-
Klonování RAID5 na větší disky pod Vistami
Mám následující problém - stávající RAID5 mi jede na řadiči ICH8R a discích 3xWD3200YS a mám ho jako jeden souvislý svazek a logický disk o velikosti +/- 600GB.
Teď jsem zakoupil 3xWD5000AAKS a chci opět udělat RAID5, ale tentokrát jako jeden svazek se dvěma stejnými logickými disky (2x465GB). Může mi někdo poradit postup a osvědčené nástroje, které mi nezhavarují pod Windows Vista a budou umět s RAIDy zacházet stejně jako s fyzickými disky jak při klonování, tak při vytváření particií?
Upozorňuji, že se jedná o jednorázovou akci, takže se mi nechce nic kupovat a rád bych vystačil jen s freewarem a trial verzemi...
-
Re: Klonování RAID5 na větší disky pod Vistami
Na klonování disků je perfektní Acronis True Image. Je "Vista ready" a dle popisu výrobce podporuje i RAID (s raidem ho odzkoušený zatím nemám).
-
Citace:
Původně odeslal
M.K.
Na klonování disků je perfektní Acronis True Image. Je "Vista ready" a dle popisu výrobce podporuje i RAID (s raidem ho odzkoušený zatím nemám).
Má nějakou trial verzi ke stažení?
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Má nějakou trial verzi ke stažení?
Trial-ware na 15 dní. Navíc je v češtině s kvalitní příručkou.
http://www.slunecnice.cz/sw/acronis-true-image-10/
CZ uživatelská příručka
http://www.zebra.cz/soubory/TrueImag...serGuideCZ.pdf
-
alebo si ho stiahni od seagate http://www.seagate.com/ww/v/index.js...00dd04090aRCRD bude fungovat kym v pc bude akykolvek disk od maxtoru ci seagate, co pri pohlade na tvoj podpis aspo pre vyskusanie nebude problem ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Jenže kam ten Maxtor dám, když chci klonovat 3 disky na 3 a ICH8R má jen 6 konektorů?
-
na konektor jmicronu ktory musis mat tiez ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
na konektor jmicronu ktory musis mat tiez ;)
To je fakt... sice bojím, ale zkusím... ;)
-
pre vyskusanie ci ti to vobec precita vsetky tie disky by stacila aj ta trialka :)
ja len poskytujem cestu jak to mat legalne full ;)
-
Muzes to udelat na degenerovanch polich, kdyz se nebudes bat ze ti v prubehu jeden z disku umre ;) pak budes potrebovat o dva disky mene.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Jenže kam ten Maxtor dám, když chci klonovat 3 disky na 3 a ICH8R má jen 6 konektorů?
-
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Muzes to udelat na degenerovanch polich, kdyz se nebudes bat ze ti v prubehu jeden z disku umre ;) pak budes potrebovat o dva disky mene.
Zbytecne riziko...pokud uz degenerovane pole, tak pouze nove RAID5 pole, nedegenerovat stare...pak bude mit 5 disku ve dvou polich a jednoho maxtora. A je vysmaty.
-
Jakákoliv aplikace, která je schopná téhle operace (drivecopy systémového disku) pomocí odpovídajícího ovladače (jinak disky nenajde) to zvládne. RAID a dokonce jeho úroveň je aplikaci jedno, stejně jako operačnímu systému - jeden array/volume se tváří jako jeden disk a stejně tak to i funguje.
Při té migraci je potřeba si rozmyslet (pokud to Acronis umí a dá na výběr), jak přenést menší disk na větší:
1. Buď 1:1, čímž tam vznikne nevyužitý prostor (pak bude třeba partitiony podle chuti roztáhnout, nebo vytvořit novou)
2. Tak, že se celý disk (resp. všechny partitiony) poměrně zvětší v poměru velikosti zdrojového a cílového disku (pak je možné samozřejmě velikost jedné zvětšovat na úkor jiných)
3. Vytvořit si na cílovém disku partitiony velké dle potřeby (každá o velikosti rovné nebo větší zdrojové) a přenášet partitiony po jedné
A samozřejmě - okamžitě po přenesení zdrojové disky odpojit a dobře uložit. Pak upravit partitiony (bude-li třeba) a pořádně otestovat plnou funkčnost (alespoň v řádu dnů), pokud bude všechno v pořádku, tak teprve pak se zbavit zdrojových dat/disků.
btw: prohlížel jsem si nedávno v práci časopis "Svět počítačů" :) , kde byl test těchhle toolů a právě min. jeden z nich měl v testu problémy s funkčností přenesených systémových disků (ale Acronis to předpokládám nebyl, zkusím se mrknout).
-
Nevim jak u intelu, ale na nVidia RAIDu to s tou nutnosti ovladace neplati, protoze ten RAID radic zavadi pri bootu vlastni BIOS, ktery v 16-bit modu nahrazuje praci toho ovladace, takze to pole je normalne videt z DOSu a vidi ho i DOSovy GHOST, ktery samozrejmne zadny ovladac nema. Takze by IMHO sel pouzit obycejny DOSovsky ghost.
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jakákoliv aplikace, která je schopná téhle operace (drivecopy systémového disku) pomocí odpovídajícího ovladače (jinak disky nenajde) to zvládne. RAID a dokonce jeho úroveň je aplikaci jedno, stejně jako operačnímu systému - jeden array/volume se tváří jako jeden disk a stejně tak to i funguje.
Při té migraci je potřeba si rozmyslet (pokud to Acronis umí a dá na výběr), jak přenést menší disk na větší:
1. Buď 1:1, čímž tam vznikne nevyužitý prostor (pak bude třeba partitiony podle chuti roztáhnout, nebo vytvořit novou)
2. Tak, že se celý disk (resp. všechny partitiony) poměrně zvětší v poměru velikosti zdrojového a cílového disku (pak je možné samozřejmě velikost jedné zvětšovat na úkor jiných)
3. Vytvořit si na cílovém disku partitiony velké dle potřeby (každá o velikosti rovné nebo větší zdrojové) a přenášet partitiony po jedné
A samozřejmě - okamžitě po přenesení zdrojové disky odpojit a dobře uložit. Pak upravit partitiony (bude-li třeba) a pořádně otestovat plnou funkčnost (alespoň v řádu dnů), pokud bude všechno v pořádku, tak teprve pak se zbavit zdrojových dat/disků.
btw: prohlížel jsem si nedávno v práci časopis "Svět počítačů" :) , kde byl test těchhle toolů a právě min. jeden z nich měl v testu problémy s funkčností přenesených systémových disků (ale Acronis to předpokládám nebyl, zkusím se mrknout).
-
Tak s Intel RAIDem (a o tom je řeč) to neplatí - BIOS sice samozřejmě má, ale bez ovladače si neškrtneš, alespoň já nevím o tom, že by to šlo.
Ad ten zmiňovaný test - jediný nástroj, u kterého nefungoval systémový disk po klonování byl Acronis Drive Director 10.0. :o Mohu se jen domýšlet, zdali to bylo způsobené nástrojem, nebo je důvod mezi klávesnicí a židlí (to první ale zní pravděpodobněji).
-
BIOS to musi mat, inak by z toho neslo bootovat. A ked z toho ide bootovat, tak to bude fungovat aj v DOSe.
-
jan555 > imho uzivatelom, uspesne pouzivam na migrovanie hocicoho-hocikam Acronis uz od verzie 8 :), napriklad Ghost mal takmer vzdy velke problemy ...
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
jan555 > imho uzivatelom, uspesne pouzivam na migrovanie hocicoho-hocikam Acronis uz od verzie 8 :), napriklad Ghost mal takmer vzdy velke problemy ...
Svůj dotaz jsem napsal právě proto, že mi GHOST2003 začal před časem dělat problémy při klonování některých SATA disků i pod XP a tomu jsem se chtěl s Vistami rozhodně vyhnout.
-
pokud použiješ ghost 10 a nabootuješ z cd, tak si přes F6 můžeš nainstalovat jakýkoliv ovladač (scsi, raid)...
-
To by na tom byl intel hodne spatne, kdyby platilo, co rikas...podle me to v DOSu musi jet a ghost 8 a vys na tom taky pojede..
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tak s Intel RAIDem (a o tom je řeč) to neplatí - BIOS sice samozřejmě má, ale bez ovladače si neškrtneš, alespoň já nevím o tom, že by to šlo.
Ad ten zmiňovaný test - jediný nástroj, u kterého nefungoval systémový disk po klonování byl Acronis Drive Director 10.0. :o Mohu se jen domýšlet, zdali to bylo způsobené nástrojem, nebo je důvod mezi klávesnicí a židlí (to první ale zní pravděpodobněji).
-
nie nejde to, to neni bug, ale feature, proste to nepodporuju ... mne to osobne vobec nechyba ;)
btw, to ze ghost 10 vie zavadzat ovladace je zaujimava zmena, asi vyskusam :)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Acronis nabízí všechny 3 možnosti
Citace:
Původně odeslal
jan555
Já jsem začal používat Acronis True Image právě proto, že mi s Ghostem nefungoval systémový disk. Zatím nebyl jedinej problém. I když riziko, že něco nebude 100% OK v určité kombinaci SW/HW je u všech těchto nástrojů.
-
no ono ghost 10 (když se bootuje z cd) jsou v podstatě taková minimalistická windows xp, trvá to děsně dlouho než se to naláduje...
-
Citace:
Původně odeslal
Petrik
To by na tom byl intel hodne spatne, kdyby platilo, co rikas...podle me to v DOSu musi jet a ghost 8 a vys na tom taky pojede..
Možná to musí jet, ale nepojede. Prostě bez ovladačů není možné Intel řadiče v RAID modu používat a bylo to tak vždycky (alespoň co pamatuju). Také proto jsem jak blbec musel mít do příchodu Vist v šuplíku disketovku, alespoň tomu už je, zaplaťpánbůh, konec.
-
Tak já jdu na to... Zkusím nejdřív ten Acronis...
Jenom jeden dotaz - jakou mi doporučítě velikost stripu na takhle velkých discích pro RAID5? Měl jsem teď 64k a nemůžu se ubránit pocitu, že přesuny souborů na/z pole teď před klonováním nebyly z hlediska rychlosti nic moc... :(
-
http://storageadvisors.adaptec.com/2...t-stripe-size/ :) necital com to podrobe, vyzera to vsak odborne :D