-
Jedno PC je v siti a druhe najednou ne?
Zdravim,
predm upozornuji, ze tomuto tematu temer nerozumim ;) Takze tem kdo mi budou chtit poradit predem dekuji a preju hodne trpelivosti.
Ted k problemu: mame v panelaku na strese nejakou antenu a z ni jsou rozvody do jednotlivych bytu. Doma mame Router EDIMAX a z nej vyvody na dalsi 4 zarizeni. Router je u deti v pokoji, z nej jde kabel detem do PC a druhy do meho PC v jine mistnosti. Do vcera vse fungovalo normalne, Zapne se jakekoliv PC a je pripojene k Netu , sdileni souboru, tiskarny atd.... Nejednou vcera vecer prestal jit detem Net (neresil jsem to) cely den to pretvava? Na mem PC jde Net OK. U deti jsem odinstaloval a znovu nainstaloval ovladace ke Sit. karte (integrovana) problem pretvava:confused: Predokladam, ze kabelem to neni = ikonka signaluzeje , ze je PC (sit. kabel) pripojen, akorat, ze data netecou? Sdileni taky nefunguje?
Muze mi nekdo poradit kde mam hledat? (pokud mozno tak POLOPATICKY)
-
Re: Jedno PC je v siti a druhe najednou ne?
osobně si myslím že chyba bude v počítačích u dětí
už jednak z toho důvodu že jsou děti zvídavé :) a klikaj na cokoliv kdo jim co z kamarádů přes icq msn skype atd poradí...
A třeba taky proto že prostě zkoušej kde co je...
Ten Váš router EDIMAX má zajisté nejakou IP adresu - např. 192.168.1.1.
Vaše počítače v síti mají adresy kde se mění poslední číslo: tedy např. 192.168.1.2. - 192.168.1.10. - 192.168.1.100. - 192.168.1.54.
Tyto adresy jste buď zadával ručně a nebo vám je přidělil automaticky router
Pro zjištění se podívejte sem: START > Nastavení > Síťová připojení > Připojení k místní síti 1 - pak přejděte na záložku PODPORA (viz obrázek)
http://www.atreid.cz/img/bazar/lan-stav.jpg
Brána je pak IP adresa vašeho Routeru EDIMAX.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
2) dále zmáčkněte START > Spustit > a do příkazového řádku napište "cdm"
Mělo by se objevit malé černé okno.
Do něj napište následující: ping 192.168.1.1 (samozřejmě musíte napsat IP adresu vašeho routeru (brány))
Po stisknutí enteru by se vám měly objevit 3 řádky kde vám síť vypisuje čas v ms mezi vaším počítačem a routerem.
To se ukáže na vašem počítači - protože vám NET jde...
Ovšem na počítačích dětí se může ukázat že Časový limit vypršel.
- Pak se špatně nastavená sít (IP adresy)
- nebo je špatný kabel (nepředpokládám)
A nebo si děti zapnuli firewall a pak jakoby mezi počítač a router dali zeď zkrz kterou data neprojdou.
3) Firewall
Podívejte se do ovládacích panelů.
pak na Brána systému Windows
kde zkontrolujte zdali je či není zapnutá
- pokud NENÍ - zbytečně jsem vás zdržoval čtením a chyba bude ještě někde jinde a nyní mne nenapadá kde.
- pokud JE zapnutá, překlikněte si na záložku vyjímky
http://www.atreid.cz/img/bazar/brana-firewall.jpg
a zkontrolujte zdali je zatrženo sdílení souborů v síti
Není-li zatrhnout a OK
a zkusit...
-
Takze vec se ma takto:
na mem PC vse funguje tak jak Atreides popsal.
U deti je to tak , ze : IP adresa nema jenom jine posledni cislo, ale ma jine vsechny 4 !?
Maska je take jina!?
A na zaver Vychozi brana neni vypsana vubec?!
Kdyz zkusim ten ping , tak mi to napise:Cilovy hostitel neni dostupny
Kdyz vsechny udaje(adresa,maska,brana) zadam rucne s tim, ze zmenim akorat posledni udaj IP adresy, tak mi to napise: casovy limit vyprsel??
PC jsem nechal zkotrolovat NODem32 a Spyware Terminatorem = vse vypada OK.
Windowsovskej Firewall zapnutej maji
Do vcera vse fungovalo OK, adresu prideloval Router automaticky at jsem do site pripojil jakekoliv PC tak Net okamzite bezel aniz bych cokoli musel nastavovat.
Muselo se neco stat v nastaveni u deti? nejakej trojak, vir nebo co ja vim.:confused:
-
Pokial nastavis nech ti adresu prideli automaticky z DHCP, aku adresu to prideli?
-
-
Citace:
Původně odeslal
cody1
169.254.160.196
Takuto adresu prideluju windowsy. To znamena, ze ten PC ani nema spojenie s routrom a teda DHCP sluzba mu nemoze nic pridelit. Problem by som videl v kabeli, aj ked ti zobrazuje, ze je pripojeny, skusil by som ho vymenti za nejaky iny (ak je to mozne).
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Takuto adresu prideluju windowsy. To znamena, ze ten PC ani nema spojenie s routrom a teda DHCP sluzba mu nemoze nic pridelit. Problem by som videl v kabeli, aj ked ti zobrazuje, ze je pripojeny, skusil by som ho vymenti za nejaky iny (ak je to mozne).
Vyzkousim az se vratim z prace.
Kdyby to nepomohlo? Tak jim tam dam zpet 160GB HDD co tam byl pred tim (na tom vse zustalo nainstalovano a behalo to OK) tim vyloucim jeste chybu v sitovce.
-
Citace:
Původně odeslal
cody1
Vyzkousim az se vratim z prace.
Kdyby to nepomohlo? Tak jim tam dam zpet 160GB HDD co tam byl pred tim (na tom vse zustalo nainstalovano a behalo to OK) tim vyloucim jeste chybu v sitovce.
No pokud nastavíš IP u dětí ručně, masku necháš stejnou jako u sebe a bránu dáš routeru a ping NEJDE - pak je chyba určitě v kabelu
Ale jak jsem se ještě zmínil o té bráně firewall - ten je zapnutý, ale máš zaškrtlou i vyjímku na sdílení souborů ?
mimochodem ještě se podívej, jestli v síťových připojení nemáš nějaký MOST (přemostění) to by mohlo být taky jako problém...
-
Bohužel děti jsou zvídavé a sem tam kliknou na něco na co nemají - pokud je tedy možné zkusil bych vyměnit kabel a také co obnova systému z přechozího dne? a tím vyloučení nějaké systémové patálie.
-
Ted jsem se dostal na skok domu a vse je funkcni jako drive ? ? ?
Adresa pridelena automaticky Routerem (samozrejme spravna)
Kabel je puvodni.
Tusi nekdo kde mohl byt problem?? Pro pripad, ze se to bude opakovat:mad:
Dodatek: Net funguje, ale nemuzu se dostat do sdilene slozky na PC u deti (ani z jejich PC) slozku vidim, ale pise to , ze neni pristupna, zrejme nemam dostatecne opravneni, cesta k siti nenalezena. :o
Nemam na to ted cas, vecer se na to jeste podivam. Diky predem za dalsi poznatky :)
-
Jako dříve? Nu tak obávám se, že v tom Ti asi nikdo neporadí. Ono obvyklé postupy jsou restart routeru, restart pc, výměna kabelu, ověření konfigurace....a pokud se vše vrátilo do původního stavu, děti předpokládám tvrdí že neudělaly nic tak těžko radit. Ale první Atreidův návod je velice šikovný a věřím, že pomůže ještě někomu jinému případně...
-
Citace:
Původně odeslal
cody1
Ted jsem se dostal na skok domu a vse je funkcni jako drive ? ? ?
Adresa pridelena automaticky Routerem (samozrejme spravna)
Kabel je puvodni.
Tusi nekdo kde mohl byt problem?? Pro pripad, ze se to bude opakovat:mad:
Dodatek: Net funguje, ale nemuzu se dostat do sdilene slozky na PC u deti (ani z jejich PC) slozku vidim, ale pise to , ze neni pristupna, zrejme nemam dostatecne opravneni, cesta k siti nenalezena. :o
Nemam na to ted cas, vecer se na to jeste podivam. Diky predem za dalsi poznatky :)
Předpokládám že chyba byla v nastavení konfigurace IP
- když dáš najít automaticky z routeru - pak je dobré ještě kliknout na "opravit"
ono by si to mělo načíst novou adresu.
Každopádně občas stačí restartnout router (vyndat z elektriky tak na 10s)
Jinak - co se týče sdílených adresářů:
- musíte být ve stejné skupině (no takhle nemusíte, ale je to lepší :) )
- a hlavně musí každý počítač sdílet alespoň 1 adresář - jinak ten danný počítač neuvidíš
- Ale jinak má zkušenost je taková - že v momentě kdy se měnila IP adresa
musejí si wokna "očuchat" nově celou síť - je tedy možné že odpoledne už zase bude všechno viditelné jako ve dny předtím.
každopádně pokud víš IP adresy ostatních počítačů,
dá se klasicky do průzkumníka napsat ip adresa pocitace
např.: \\192.168.1.54 (z obrácenými lomítky)
pak se ukáží vždy všechny sdílené složky
Podle mne vznikl celý problém ve složce "síťová připojení" kde je průvodce nového připojení - či průvodce instalací sítě
S tím si pravděpodobně někdo hrál a tím rozbil nastavenou strukturu sítě.
no nic stane se :)
hlavně žře to je už OK ne ?
-
No, OK to je , ze jim jede internet (to vis dnesni mladez bez Netu je jako bez ruky:) ) , ale napr. kdyz se chci ze sveho PC dostat do jejich sdilenych slozek. Tak to po mne najednou vyzaduje heslo ???
Naskoci tabulka : probiha pripojeni k PC2
uzivatelske jmeno : PC2/Guest (nejde zmenit)
heslo:
nikdy predtim jsem to nevidel :p
-
Nehrali sa deticky s uzivatelskymi uctami?
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
více než pravděpodobně :)
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Ono je "detickam" 15 a 18let :)
A stalo se to z niceho nic? Byli pripojeny na ICQ, na seznamu na e-mailu a kdyz chteli jit na spoluzaky, tak uz se stranka nezobrazila a ICQ spadlo?
-
Citace:
Původně odeslal
cody1
Ono je "detickam" 15 a 18let :)
A stalo se to z niceho nic? Byli pripojeny na ICQ, na seznamu na e-mailu a kdyz chteli jit na spoluzaky, tak uz se stranka nezobrazila a ICQ spadlo?
A deti maj každej svuj comp a nebo využívaj jeden o který se dělej ?
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
A deti maj každej svuj comp a nebo využívaj jeden o který se dělej ?
Maji jeden PC a obe chodi na jeden ucet (takze zadny prepinani) ani zadny heslo pri prihlasovani.
-
Citace:
Původně odeslal
cody1
Maji jeden PC a obe chodi na jeden ucet (takze zadny prepinani) ani zadny heslo pri prihlasovani.
Mno mě osobně se stalo, že pokud NENÍ heslo u přihlášení a automaticky se počítač spustí do woken.
Dívám-li se na sdílené adresáře - respektive chci se na ně podívat nejde to a chce to heslo.
Ba naopak pokud dotyčný se přihlašují pod heslem, a vy se z jiného počítače taktéž chcete podívat na jejich sdílené složky - chce to heslo pouze poprvé, protože pak již zatrhnete zapamatovat a hotovo.
Ale možná to jde i bez toho aby si na účet heslo dávali, ovšem tady nemohu sloužit - to nevím jak.
Ale holky jsou to šikovné :) hehe
-
Jde o to , ze nikdy predtim to po mne zadne heslo nechtelo. Az ted najednou?
Neco se s tim muselo vcera stat kdyz jsem to ladil, ale co, kde?
Je divny, ze vcera neslo nic ani Net a dnes dopoledne najednou sel. Zase ale to heslo pri sdileni:(
Pritom maji novou instalaci Win tak cca mesic.
-
Citace:
Původně odeslal
cody1
Jde o to , ze nikdy predtim to po mne zadne heslo nechtelo. Az ted najednou?
Neco se s tim muselo vcera stat kdyz jsem to ladil, ale co, kde?
Je divny, ze vcera neslo nic ani Net a dnes dopoledne najednou sel. Zase ale to heslo pri sdileni:(
Pritom maji novou instalaci Win tak cca mesic.
že by třeba nějaká Win aktualiace ?
-
nemel jsem ted cas, ale problem s heslem uz je vyresen :)
Stacilo jenom zpet odskrtnout vyjimku na sdileni souboru v nastaveni brany firewall v kompu u deti.
Snad to nekomu pomuze ;) kdyby ho potkal podobny problem.
-
Takze je to opet to same :-(
Citace:
Původně odeslal
cody1
Takze vec se ma takto:
na mem PC vse funguje tak jak Atreides popsal.
U deti je to tak , ze : IP adresa nema jenom jine posledni cislo, ale ma jine vsechny 4 !?
Maska je take jina!?
A na zaver Vychozi brana neni vypsana vubec?!
Kdyz zkusim ten ping , tak mi to napise:Cilovy hostitel neni dostupny
Zkousel jsem restartovat (vypnout na urcity cas) router.
Vymenit kabel...
Jeste me napada jestli by nemohl byt problem v integrovane sitovce??
Ale pokud by byla "nakopnuta" tak by to bylo nekde v ovlacich panelech videt a nehlasil by se PC, jako ze je pripojen? Nebo se pletu?
-
Citace:
Původně odeslal
cody1
Takze je to opet to same :-(
Zkousel jsem restartovat (vypnout na urcity cas) router.
Vymenit kabel...
Jeste me napada jestli by nemohl byt problem v integrovane sitovce??
Ale pokud by byla "nakopnuta" tak by to bylo nekde v ovlacich panelech videt a nehlasil by se PC, jako ze je pripojen? Nebo se pletu?
Mno je to divny, ale proste z tohodle plyne pouze to že počítače dětí "nevidi" na router.
Možnosti:
- špatný kabel (ten jsi menil)
- blbe nainstalovaná sítovka (to se mi sice moc nezda, ale budiz..)
- chyba na routeru (to by to ale neslo i tobe...)
- špatně nastavený router (zakázané routování u deti)
- špatně nastavené sítové připojení u dětí (myšleno tak, že tam mohou mít více síťových připojení a jejich přemostění které počítač tak vlastně neví kam se má směřovat)
Otevřeš-li si síťova připojení, budeš tam mít "připojení k místní síti" za tím nápis "Připojeno, chráněno bránou firewall"
Zkontroluj u deti, jestli tam nemaji nejake dalsi síťová připojeni - např bluetooth, hamachi, a nebo nejaky sítový most.
Ona toziž síťovka sama o sobe si jen tak nejakou adresu nevymyslí - něco mu musí dát podnět a to např jiné připojení.
Ale samozřejmně nevylučuji že nemusí bejt blbě nastavená sítovka - zkus stáhnout nové ovladače
-
Cody, spusť na svém počítači příkazový řádek a do něj napiš příkaz ipconfig
potom klikni pravým tlačítkem do toho černého okna a vyber označit a označ celý text, co ipconfig vypsal, pak stiskni enter (nebo znovu pravé tlačítko).
Tento text vlož sem na 4um a to samé udělej i na počítači "dětiček".
Prvně aby se vyloučily i výpadky DHCP serveru na routeru bych doporučil nastavit IP adresy (včetně masky, brány, DNS) ručně.