Mylite si ze napr. s 1GB nebo 2GB ramek bych mohl vypnout uplne swap, tudiz by me tak nebrzdil pomaly notebookovy hdd ? ... nebo si myslite ze je to spatny napad ... (otazka je polozena nezavisle na OS, ci pokud se to pro jednotlive oS lisi ? )
Printable View
Mylite si ze napr. s 1GB nebo 2GB ramek bych mohl vypnout uplne swap, tudiz by me tak nebrzdil pomaly notebookovy hdd ? ... nebo si myslite ze je to spatny napad ... (otazka je polozena nezavisle na OS, ci pokud se to pro jednotlive oS lisi ? )
OS nejsou zas tak dementni, aby pouzivaly swap, kdyz maji misto na RAM. Takze vypnout swap nema smysl, nic nebrzdi.
Taky si to myslim. Nekdy by vypnuti swapu mohlo byt na skodu...
Dokup si pamet, kolik si myslis, ze potrebujes, a dal bych to neresil...
U 1GB bych se toho asi bál, ale záleží na software, který používáš (resp. na jeho paměťové náročnosti). U 2 GB už by to neměl být problém, ale v žádném případě nevypínej úplně swap na disku "C" - nastav ho na 2MB. Pokud máš jeden fyzický disk rozdělený na víc logických, na všech ostatních mimo "C" swap vypni (vždy).
Ked vypnes swap vo windows, tak sa to zacne spravat divne.
V Linuxe swap vobec nemusis vytvarat, ked mas pamate dost. Dost znamena podla konkretneho pouzitia.
Nehledě na to, že některé programy mají ve Windows problémy už jen fungovat s nepovoleným swapem.
Nastav si na pevno napr 1gb a mas pokoj ....
Jeste upresnim - nastav NAPEVNO doporucenou hodnotu, co ti nabizeji windows. Nejlepe vytvorit logicky disk cca 2GB a pouzivat jej pouze na swap. Jakekoli "ochcavani" velikosti swapu oproti doporuceni windows vedou maximalne ke zhorseni stability. :P
Tak tak, kvůli swapu ramky nedokupuj. Na druhou stranu i se swapem platí obecně, že čím víc RAMky, tím míň diskových operací (v nepřímé úměře), což se projeví o něco vyšší rychlostí a vyšší výdrží na aku. Jiné využití je, že WinXP a Vista umožňují enablovat "core system performance", což zamezí pageování jádra systému na disk a drží ho v RAMce. Tohle se projeví při kancelářské práci o něco menší zátěží disku a o něco vyšší rychlostí systému, má to ale samozřejmě neblahý dopad na výkon paměťového subsystému, který je tím vytěžovaný - v office práci se to uživí, ale typicky hry (a benchmarky :) ) to zpomalí.
Můžeš si to snadno vyzkoušet, je to prostý switch, tedy zcela vratná operace (a 1 GB RAM na to v XP bohatě stačí, ve Vistách je samozřejmě lépe víc):
System Key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management]
Value Name: DisablePagingExecutive
Data Type: REG_DWORD (DWORD Value)
Value Data: (0 = default, 1 = disable system paging)
Já jsem od dob 1GB na win XP swap vypínal VŽDY a nikdy jsem nepocítil nedostatek, sice mi okna sem tam vyhodily (při paměťově náročnější operaci) bublinu, že paměti je málo blabla, ale všecny programy fungovaly bez problémů (to jsem měl spuštěné 2x nero, rozežranou Operu s víc jak 16 taby, kolem toho pár dokumentů a kdoví co ještě na pozadí). O nějaké nestabilitě či divném chování nemůže být vůbec řeč. Teď se 2GB o tom vůbec ani nepřemýšlím.
Sry, ale Nero a Opera nejsou zrovna ty aplikace, které by to měly položit. S audio/2D/3D/video editací nebo hrami by tvůj závěr byl pravděpodobně jiný.
Nebyl, protože jsem na tom jel i hry (a tom jsem měl spuštěnou i rozežranou Operu, která mi právě teď bere přes 140MB, nero, které mi právě teď bere celkem kolem 100MB), nebo jsem pracoval v pinacle 10, omezení jsem nepocítil. Píšu jenom svou zkušenost. A zde se navíc bavím o notebooku, kde se asi moc hry hrát nebudou... Nicméně záleží určitě na tom, jaké aplikace tazatel používá/bude používat.
Zajímavé, některé zmíněné aplikace i nemálo her s tím má fatální problémy. Výkonnostní boost jsi v reálném životě nějaký zaznamenal?
V reálném životě mi to žádné zvýšení výkonu nepřineslo ;D
V reálné práci na PC můžu těžko odhadovat, protože hned jak jsem měl 1GB, tak jsem automaticky vypnul swap a protože s tím nebyl probém, tak už u toho zůstalo, nemám teda s čím porovnávat. Já jsem hlavně ušetřil místo na disku, i s ohledem na zálohy (i když teď když používám Acronis TI, tak už na tom nesejde).
ArAnWe, pokud má aspoň 1GB, tak ať to zkusí vypnout, pokud nebudou problémy, ušetří nějaké (u notebooku většinou cenné) GB na disku
SWAP vypínám v XP teda úplně normálně, jelikož XP vážně není inteligentní systém jako Linux a swap používá stále i při dostatku paměti
Gamesy - setkal jsem se s problémem asi se 2ma a to Titans Quest a Stalkerem, ale taky ruku na srdce kolik lidí má vážně herní notebook
To jestli vypnout swap ano nebo ne, se rozhoduju podle vytížení paměti během normální náročnější práce. ( Většinou nejrozežranější je paradoxně firefox) Tj. pracuju a v maximálním vytížení ( Firefox s X stránkama, Word s úpravama, MS Dynamics AX, Pidgin, Winamp, .... atd. atd.) kouknu kolik celkem zabírají Windows v paměti a ve swapu a když je tam stále nějaká rezerva pryč s ním.
A zrychlení? Na pomalých discích velice znatelné, jen je třeba mít vyplé vypínání disku při nečinnosti, často se pak fláká a vypne se. A roztočení zase chvilku trvá. Takhle jsem si docela rozšlapal firemní noťas který má disk s jen 4200 otáčkami a ještě nevalnými přístupovými dobami. Teď je už jakžtakž použitelný.