Re: ATi Catalyst 7.8 WHQL
Eh, rozumím tomu dobře, že "performance improvements" = "selected benchmarks score improvements"? To snad nemyslí vážně ...
Prosím? U každé verze ovladačů je uvedeno několik příkladů, ve kterých došlo ke zlepšení výkonu (pokud bylo pro výkon optimalizováno). Tyto údaje se navíc týkají pouze té skupiny aplikací, jejíž optimalizace jsou prováděné automaticky (proto taky ty konkrétní procentuální údaje), zatímco aplikace, pro které je ovladač optimalizován ručně, se do tohoto seznamu obvykle nedostanou.
Nechápu, co vidíš špatného na zlepšení výkonu.
Obecně na zvýšení výkonu ovšem nic. Jen vidím rozdíl mezi tím, když je v release notes uvedeno např. "DX/OpenGL performance is improved" případně s několika příklady a tím, kdy jsou uvedena zlepšení právě u vybraných 3DMarků a právě u pár her, které se používají k benchování a srovnávání výkonu karet. Mezi řádky nečtu, že by se zvýšil celkový výkon tam prostě uvedeno není. Takže buď mají blbě napsané release notes, nebo ty performance improvements slouží především k něčemu jinému než celkovému zvýšení výkonu. To už je, doufám, srozumitelné.
Snad mi to nějaká performance analysis zodpoví.
Opět samé nesmyslné navýšení výkonu, nějakých 11 procent navíc u AA přes DX10 Lost Planet se rovná tak 0-3fps navíc, protože hra samotná i bez AA jede naprosto úděsně.
"OpenGL performance is improved" se může objevit tak jednou za dva roky, kdy vyjde nové opengl driver-core nebo nový shader compiler. Navýšení výkonu přes celé spektrum aplikací bylo obvyklé někdy před šesti-sedmi lety, kdy se hry prakticky nelišily ve svých požadavcích a grafické čipy byly poměrně fixní. V posledních 4-5 letech je nutné optimalizovat pro jednotlivé aplikace, protože globální změna může zlepšit situaci u jedné hry, ale zároveň zhoršit u deseti dalších her.
... což všechno vysvětluje, proč je zlepšení uváděno u dvou her, z nichž ta druhá je stará 5 let, prakticky nikdo jí nehraje a běží celkem v klidu i na vyšších rozlišeních v HDR+16xAA i na totálním low-endu ... Nebo snad těch pár lidí, co to hraje (pokud jsou) se opravdu těšila, že ze své drahé 2900vky dostane v 2560x1600 HDR+16xAA víc než nehratelných 90 fps? Jsem si fakt jistý, že se pletu, když je to čirou náhodou jeden z opravdu nemnoha benchů, ve kterém performuje i 8600GT líp než 2600XT ...
Citace:
Původně odeslal
jan555
Eh, rozumím tomu dobře, že "performance improvements" = "selected benchmarks score improvements"? To snad nemyslí vážně ...
Vim, kam presne tim miris, a naprosto s tebou souhlasim, ovsem s timhle je potreba se smirit. Dnes je to naprosto bezna praxe u vsech velkych hracu - vybere se "popularni hra", coz muze byt i synteticky benchmark, a na ni se optimalizuje jako o zavod, jen aby recenzenti a hlavne koupechtivi hraci videli, jake super delo nabizime.
Na druhou stranu ma no-x pravdu v jedne veci - dnes jsou hry natolik odlisne a samotne ovladace tak komplikovane a "sofistikovane", ze neni proste realne kazdy mesic zvysit vykon karet globalne pod urcitym API, byt by to bylo v jednotkach procent.
No tak po prechodu ze 7.7 na 7.8 hlasi majitele 2900XT narust teplot a zvyseni rychlosti vetracku. To by me zajimalo, jestli se opet zvysila i spotreba ;)
konecne uz nedochazi k onomu ''zasednuti'' obrazu po instalaci u Vista verze :).. takze komu to vadilo stejne jako me, je to pro nas dobra zprava a muzete sosat ;)
Vraj uz je v nich odstraneny bug verzie 7.7 ktory sposoboval v hrach na Source engine kratke zaseky, vyzeralo to ako dlhsi nechutny lag, hlavne v Day Of Defeat Source a Insurgency :(
Ja zaznamenal zajimavel ukaz - po instalaci Cat 7.8 Vista 32-bit a naslednem restartu mi router dodal jinou IP a nedodal DNS. ???
EDIT: aby to ale nekdo nepochopil tak, ze za to muzou Catalysty - imho mam problem s routerem, protoze se to stalo i mladymu, kdyz zapnul pocitac (ja ten svuj nevypinam).
Citace:
Původně odeslal
jan555
... což všechno vysvětluje, proč je zlepšení uváděno u dvou her, z nichž ta druhá je stará 5 let, prakticky nikdo jí nehraje a běží celkem v klidu i na vyšších rozlišeních v HDR+16xAA i na totálním low-endu
:eek:
Lost Planet: 12.1.2007
Serious Sam 2: 11.10.2005
A teď přemýšlím, která z těch dvou her je 5 let stará a běhá s HDR + 16x AA i na totálním low-endu :-?
Citace:
Původně odeslal
no-X
Serious Sam 2: 11.10.2005
A teď přemýšlím, která z těch dvou her je 5 let stará a běhá s HDR + 16x AA i na totálním low-endu :-?
Máš pravdu, spletl jsem se v tom stáří, moje chyba. Na druhou stranu je to asi ze všeho nejméně důležité.
Prostě to, co je v release notes, je jen stručný výcuc. A to se týká i částí o odstraněných chybách a objevených chybách (kompeltní seznam chyb a řešení je na webu). A jak jsem zmínil, výkonnostní nárůsty ATi do release notes začala uvádět teprve před nedávnem a jsou to jen ty, kterých bylo dosaženo v automatických optimalizacích (tzn. testovací systém zkouší např. měnit priority různých požadavků, po každé změně spouští test v dané aplikaci, monitoruje výkon a podle nejlepšího výsledku vybere nejvhodnější postup, který je použit v novém driveru - proto jsou k dispozici taky konkrétní čísla, která mnohým připadají poměrně zvlášntí, neboť jde mnohdy o poměrně přesné a nezaokrouhledné hodnoty v podobě, v jaké vypadly z testovacích systémů). Naopak až na výjimky nejsou zahrnuty (mnohdy výrazné) rozdíly, jichž bylo dosaženo ruční optimalizací či odstraněním bugů (např. situace s Cat. 6.12 a CoH, o které nebyla v rel. notes ani zmínka, přičemž šlo o zvýšení výkonun a úrovni desítek procent).
Je to třeba brát s rezervou a nerozčilovat se kvůli tomu :-)
ATI Catalyst 7.8 Performance Analysis
Citace:
Talk about one extreme to the other - the 7.7driver set did very little for us in just about every way but the 7.8 drivers have knocked the ball out of the court. These are an absolutely fantastic driver for anyone who has or is thinking about adopting a new HD 2600 card from AMD.
This could be the driver we need to get the performance up and above the Nvidia competition. We will be looking at this shortly in separate articles as the HD 2600 review samples are piling up and it’s time to see what they can really do.
http://www.tweaktown.com/articles/11...hts/index.html
Re: Doporucujem Catalyst 7.8
Citace:
Původně odeslal
bohusk
Ked to nainstalujem, Smartgart mi vypne Agp write, Agp read, Pci write, Pci read, chybaju obrazky ikon, video nejde, je len cierna obrazovka.
Asi je to myslene ako pobavenie na leto, fakt zazitok, doporucujem :)
Mam : Sapphire x1550 agp, CeleronD 2.93 1GB ram, doska Asrock P4VM8.
Ten catalyst som tri krat preinstaloval, nechal som aj to agp a pci vypnute, 3d grafika isla ale filmy nie.
Po prvom nabehnuti po instalacii som si vsimol, ze Smartgart dlhsie detekuje nastavenia a v inom okamihu nabiehania windows ako v predchadzajucich drajvroch.
rovnaky problem u mna... islo to z kompu hned prec. x1950pro
chtěl bych se zeptat na jednu věc: včera jsem nainstaloval PC s grafikou HD2600XT a v seznamu zařízení mám 2 audio zařízení, ke kterým nemůžu nainstalovat ovladač. nejdřív jsem se snažil doinstalovat něco ke kodeku na desce, ale nic dalšího se mi nainstalovat nepodařilo a tak mě napadlo, jestli to nejsou nějaké fičůrky na té grafice??? jak se k tomu instalují ovladače?
díky za radu.
P.S. normální zvuk mi jede ...
P.P.S. jinak mě ještě napadlo instalovat MS UAA Bus Driver, ale nejsem si jistý, jestli to není jen k Realteku? (mám P5B s ADI)
WinXP? Tady: http://ati.amd.com/support/drivers/xp/hdmiaudio-xp.html
Jinak se tam normálně můžeš proklikat i ze stránky s driverama:
1. Individual driver download packages, ATI Multimedia Center, and Avivo™
2. ATI HDMI Audio Driver for ATI Radeon™ HD 2900 Series
Tak mám 7.8 + Visty, ale ve většině her, i 3DMarků apod. mám artefakty, vypadá to, jakoby byly moc přetaktěný paměti, ačkoli pod XP jsem měl 670/1640 stabilní a artefact-free nastavení.
Bohužel, artefakty to dělá i na default. Teď nevím, jestli to může být tím, že mám VISTY x86-32, nebo tím, že mám ty CAT 7.8, nebo že mám Ati Tray Tools, fakt nevím. Ale grafika se nepřehřívá a má stejný takty jako byly bezproblémový pod XP.
Neví někdo, nedělá to na X1900/X1950XT ještě někomu ?
Dík.
Neco podobnyho se delo i mne - Visty + jakykoliv Catalysty + R9800Pro mi po nabootovani casto misto modryho desktopu ukazovaly smes ctverecku a obdelnicku ruznych odstinu modre barvy, zdalky to pripominalo neco jako fraktal. Stacilo udelat right-click a kliknout na Personalize, a zmizelo to. Pak ale stacilo spustit task manager, popr. nejakou hru, a bylo to tu zase. Nepomahaly zadny zmeny nastaveni ovladacu, ani podtaktovani. Zajimavy na tom je, ze pod XP se ta grafika chovala naprosto korektne, dokonce i pri OC.
mě to dělá momentálně s XP Pro a těmito Catalysty ve Fearu (online); dělalo mi to včera v jedné mapě a v další už ne. Ale nikdy předtím jsem se s tím nesetkal...
VGA HD2600XT