2x Raptor v RAID 0 - jak zjistit teploty?
Udělal jsem si radost a pořídil si dva Raptory 150ky a řekl jsem si žiješ jenom jednou a zapojil je do RAID 0. Je to fantazie, ale teď k dotazu:
nevíte někdo čím zjistit teploty disků? Speedfan 4.32 ty disky nenajde...?
(Jede to na Intel Matrix - I965)
díky..
Re: 2x Raptor v RAID 0 - jak zjistit teploty?
Jedine, co me napada, je nejake linuxove liveCD, co ma smartmontools, urcite to ma nejaka verze slaxu a mel by to mit i knoppix. Zjisti jaka, stahni, vysmahni, nabootuj a do konzole napis "smartctl -a /dev/sdX", kde X bude pravdepodobne "a" pro prvni disk a "b" pro druhy. Linux totiz to SW RAID pole nerozpozna a uvidi je jako dva samostatne disky.
Citace:
Původně odeslal
JonnZ
everest si skusal?
Žádná šance ...
Řešení bude tak v nějakém způsobu a la Petrik. Každopádně pokud chceš teplotu průběžně sledovat, tak leda nějaký panel a čidla.
Citace:
Původně odeslal
Louis
Udělal jsem si radost a pořídil si dva Raptory 150ky a řekl jsem si žiješ jenom jednou a zapojil je do RAID 0. Je to fantazie, ale teď k dotazu:
nevíte někdo čím zjistit teploty disků? Speedfan 4.32 ty disky nenajde...?
(Jede to na Intel Matrix - I965)
díky..
zkus HDtune..dobrý prográmek
ten HDTune ukáže pouze že mám RAID s raptorama, ale jinak ukáže prd :sad:
Pochopte, že to žádnou aplikací z Windows nezjistíte. Pole je sice složené z více fyzických disků, ale OS s nimi nakládá jako s jedním logickým diskem a na úrovni jednotlivých fyzických disků s polem nemůže operovat.
OK, dík, jestli budu mát někdy náladu, zkusím to s tou linuxovou distribucí...
neukazuje to nahodou ten inteli matrix softik, co se instaluje s driverama? urcite sleduje smart, tak teploty by tam mohly bejt taky ...
(mimochodem ma fakt luxusni hlasky v cestine)
Nesleduje ... SMART mimochodem také (alespoň uživatelsky) nereportuje, zjištěné problémy pouze interpretuje formou chybových hlášek (a skoro bych řekl obvykle jedné chybové hlášky :) ).
Citace:
Původně odeslal
jan555
Nesleduje ... SMART mimochodem také (alespoň uživatelsky) nereportuje, zjištěné problémy pouze interpretuje formou chybových hlášek (a skoro bych řekl obvykle jedné chybové hlášky :) ).
ok ok. nemam moc tuseni jak ten softik funguje, sam ho nepouzivam, jen jsem tu hlasku nekde zahlid ...
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
ok ok. nemam moc tuseni jak ten softik funguje, sam ho nepouzivam, jen jsem tu hlasku nekde zahlid ...
Taky nevím, co všechno může zahlásit, neměl jsem tu čest a obrázek jsem viděl snad vždycky ten samý - prostě nahlásí, že disk je špatný (bez dalších informací), označí ho a hotovo. Tohle by mohl vědět Paolo.