-
ADSL - Duplex?
Mám ADSL 4096/256. Při plném upload cca 25 kB/s lze stahovat z internet rychlostí v řádech desítek kB. Co to může způsobovat? Modem? Nebo je to dáno technologickými parametry ADSL jako takového? Vždy jsem si myslel, že ADSL je plně duplexní technologie. Díky za pomoc.
-
Re: ADSL - Duplex?
Nesmies zatazovat upload na 100% - musis si to nejako oshapovat tak, aby ostalo miesto na ACK pakety.
-
Jen doplnim, ze plne duplexni je SDSL a takova linka stoji cca 5-10x vic nez ADSL :)
-
SDSL se Symetrický nikoliv duplexní ;) - u ní je upload a download o stejné rychlosti.
xDSL jsou plně duplexní, ale jak napsal Rainbow, pokud uvedeš odchozí směr do saturace, tak modem začne zahazovat pakety aby tím snížil odchozí rychlost na povolenou mez a bohužel mezi těmito pakety budou i potvrzovací pakety a tím ti bude server posílat data pořád dokola, dokud mu nedojde potvrzení - proto ta malá rychlost downloadu. To samé se stane i na jakémkoliv jiném připojení, kde se omezení rychlosti nedělá pozdržením paketů ale zahazováním.
Pro řízení odesílání paketů (shaping) se mi osvědčilo jít o cca 10%+5kbit níž než je nastavená odchozí rychlost.
-
Pravda pravda, to je tak, kdyz si clovek plete pojmy s dojmy :mweheh:
-
Stejne se to bude chovat na zcela zrejme duplexni technologii jakou je ethernet. V okamziku kdy jeden kanal vyuzijes na 100%. Da se to osefovat nastavenim aplikace, ale vetsinou se to nechava na default.
Je taky vic nez dobry mit povoleny ICMP, jelikoz mimo jine pomoci nej aplikace predava pozadavky na zpomaleni toku dat.