Jak zakázat posílání souborů přes ICQ v síti?
Mám přibližně síť 10-ti počítačů připojenou k internetu. na všech pc je nainstalováno ICQ či QIP. Chci ale v síti zamezit posílání souborů mezi sebou přes tuto aplikaci či aspon snížit rychlost přenášených dat. Aby mezi sebou uživatelé neposílali rychlostí MB,ale třeba pouze stovek kB. Jak to mám vyřešit?
Nevím jestli by se to třeba nedalo vyřešit jináč, aby ty icq v síti používali jiný port na to posílání souborů mezi sebou....
Nejlepší by bylo, kdyby se zakázalo posílání souborů mezi sebou v síti,ale ne z internetu, to bych chtěl nechat funkční.
Nějaká nápad?
Re: Jak zakázat posílání souborů přes ICQ v síti?
To asi tezko omezis, protoze vse co se tyce ICQ jde pres hlavni servery ne ?
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
To je uplne jedno, muze to zakazat i v LAN siti samotne ... Zustava jedina otazka, pres jaky port takomunikace probiha. ICQ bezi na 5190 (tusim) ale jestli jede prenos souboru pres stejny port, to netusim ...
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
No pokud donutis pouzivat QIP a povolis pouze nektere porty tak se ti to muzes podarit. Otazka je jak uhlidat kdyz ti uzivatel zmeni nastaveni.
anebo pouzit mirandu se starsim icq pluginem a tam posilani souboru nefungovalo...
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Myslim že icq se nejprve snaží navázat spojení přímo po LAN a pak teprve posílá přez proxy server.
Citace:
Původně odeslal
ArAnWe
anebo pouzit mirandu se starsim icq pluginem a tam posilani souboru nefungovalo...
To není tak docela pravda. Ono fungovalo ale právě jen po LAN. Miranda neuměla využít proxy servery
No, a potrebujes ty pc v síti mohli mezi sebou komunikovat? protože když zakážeš/spomalíš icq oni si stejně najdou jinou cestu (ftp, smb). Mohl bys zpomalit/zakázat vše ale to by mohl být problém pokud je to switchovaná síť.
takže k internetu jsem připojenej přes Ovislinka5460AP (běžící s NAT) a k němu mám switch a do něj sou všechny pc zapojený.......
Jde mi jen o zakázání posílání přes ICQ popř. QIP či další..... komunikační programy.
Na routerech, co mám pod správou jsou jen povolený porty, který jsou potřeba - http, https, (pro nějaké banky i 8080, 8081) a pro ICQ 5190. A přes ICQ pak nejde přijímat ani odesílat soubory.
Posilani souboru pres ICQ AFAIK nebezi pres servery AOL, takze pokud mas nastavenej inclusive firewall, tak na ICQ staci povolit remote tcp/5190 - kdyz zbytek zakazes, nemelo by jit posilat soubory :)
Jak uz sem jednou rekl, icq se nejprve snaží spojit po lan a az pak prez nejake inet servery takze toto by bylo na nic.
Mohu se ete zeptat proc chces zakazat posilani souboru? pokud je to switchovaná síť tak tam asi není důvod v přetěžování.
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Na routerech, co mám pod správou jsou jen povolený porty, který jsou potřeba - http, https, (pro nějaké banky i 8080, 8081) a pro ICQ 5190. A přes ICQ pak nejde přijímat ani odesílat soubory.
Takhle by zakazal jen posilani pres internet a to mu nevadi ne? Podle me by jsi musel mit nejaky switch, kde jdou nastavit povolene porty (nevim jestli neco takoveho je) anebo nainstalit na kazdem PC FW, napr. zone alarm a tim to blokovat. Ale tohle res. by asi neco stalo....
Citace:
Původně odeslal
chinook
Takhle by zakazal jen posilani pres internet a to mu nevadi ne? Podle me by jsi musel mit nejaky switch, kde jdou nastavit povolene porty (nevim jestli neco takoveho je) anebo nainstalit na kazdem PC FW, napr. zone alarm a tim to blokovat. Ale tohle res. by asi neco stalo....
Existuje a určitě něco (nemalého) stálo - switch s managementem který je schopen propouštět/filtrovat provoz i na určitých portech.
Tohle umi snad i nejzakladnejsi Cisco routery, filtrovat provoz podle portu
To si akoze das namiesto switchu router?
Citace:
Původně odeslal
admix
Tohle umi snad i nejzakladnejsi Cisco routery, filtrovat provoz podle portu
Huh a nejzakladnější Cisco routery mají 16 či 24 portů?
EDIT: Rainbow to napsal dřív ;)
Joo, to je tak, kdyz nekdo cte odzadu :) Mel jsem pocit, ze to chce zakazat posilat do internetu, tak nejjednodussi je zakazat to na routeru :) sry