Zalman ZM80D-HP ... vadné heatpipes?
Ahoj,
pořídil jsem chladič Zalman ZM80D-HP ( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28487 ), ale nefunguje mi přenos tepla přes "heatpipe".
Při provozu jsou trubice ve spodní části horké (zdroj tepla cca 70 °C), ale za ohybem pořád studené, pokles teploty je tam alespoň 30°C, zkrátka ani jedna z trubic jakoby vůbec nevedla teplo, možná jen minimálně přes měděný plášť.
Je to moje první zkušenost s heatpipe a hned velké zklamání. Myslím že vše mám správně, zdroj tepla je ve smyslu gravitace ve spodu a trubice se tam také zahřívá. Napadá mě jestli není teplota ohřevu kolem 60 až 70°C málo pro funkci. Zkoušel jsem ale jeden konec heatpipe opatrně zahřívat horkovzdušnou pistolí na teploty vyšší, avšak ani poté efekt nezafungoval.
Obě trubice se přitom z vnějšího pohledu zdají nepoškozené.
Má s tím prosím zkušenosti? Nechce se mi věřit, že obě jsou z výroby vadné.
Existuje nějaký spolehlivý a jednoduchý test funkčnosti?
ONes
Re: Zalman ZM80D-HP ... vadné heatpipes?
Ano, vypada to, ze skutecne nevedou teplo, jsou vadne.
Muzes zkusit tu Heatpipe ponorit jednim koncem do horke vody a druhy konec drzet. Kdyz se do cca 10s nepoplis, tak nejspis nefunguje.
Re: Zalman ZM80D-HP ... vadné heatpipes?
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Ano, vypada to, ze skutecne nevedou teplo, jsou vadne.
Muzes zkusit tu Heatpipe ponorit jednim koncem do horke vody a druhy konec drzet. Kdyz se do cca 10s nepoplis, tak nejspis nefunguje.
Diky moc za radu. Byly vadne. Pozor na Zalmany!!!
Komparacni test s novym kusem Zalman ZM80D-HP pomoci horke vody to jednoznacne potvrdil. Skutecne behem par sekund se s fungujici heatpipe clovek popali. Ty puvodni furt studeny...
Nechapu jen to, jak je mozny, ze Zalman zabali vadny trubice. To nemaji nejakou vystupni kontrolu? Proste jsem chytil smejda :evil:
Chladi to ted ale luxusne, srazil jsem max. teplotu celkem o 15 stupnu. Jen tim nechladim grafiku ale dva CPU VIA Eden 1GHz spolecne se severnim mustkem na miniITX desce EPIA VT310-DP (celkem max. 25W tepelneho vykonu). Deska je zakladem pro VPN koncentrator.
Musel jsem Zalmana dost modifikovat aby sel namontovat na vsechny tri chlazene komponenty. K odvodu tepla ze skrine (format 1.5U, rack 19") si navic pomaham medenym odtahovym kominem a kontaktem horniho kridla chladice s vikem skrine v oblasti nasavani vzduchu.
Nekdy snad postnu i nejakou fotku.