Poradíte někdo prosím???
Rozhoduji se jaký HDD do ntb a taky jakou velikost. Mám IBM T41 a netuším, jaké limity jsou na velikost. Slyšel jsem, že 128GB, ale vy to budete vědět určitě. Díky moc za všechny odpovědi!!!
Printable View
Poradíte někdo prosím???
Rozhoduji se jaký HDD do ntb a taky jakou velikost. Mám IBM T41 a netuším, jaké limity jsou na velikost. Slyšel jsem, že 128GB, ale vy to budete vědět určitě. Díky moc za všechny odpovědi!!!
A co kdybys nam prozradil jakym rozhranim pro disk tvuj notebook disponuje, pripadne aspon co je to za notas..
T41 bude PATA, to je dnes uz celkom drahe ... ale najrychlejsie disky su 160GB/5400, vykonnejsie ako bezne 7200vky, pretoze vacsina z nich ma iba 60GB/platna a nove modely su pramalo dostupne
ano, rychlejsie su 100GB/1platna/7200 (nedostupne) alebo 200GB/2platne/5400 (opat nedostupne) ;)
trosku se prizivym ... nejlevnejsi 160GB ATA HDD je WD Scorpio ... nevite nekdo o nem neco ? ... da se sehnat za necelejch 2600,- ... coz ujde ...
zdravím, mám objednaný ntb - Sony vaio core2 duo - 1,8ghz, 2GB ram na 667, je v něm 5k4 disk, otázka jednoduchá, bude nějaký znatelný nárůst výkonu při pořízení 7k2 disku, a jak to vidíte s hlučnosti ? příjde mi to docela nesmyslné na výkon 2 jádra, už tak je pomalý nějaký stolní 7k2 který je mnohem rychlejší než stejný, ale 2,5" v ntb...
díky za rady...
Záleží, co to bude konkrétně za disk. Moderni 5400ot. 2.5" disky (např. s kolmým zápisem a velkou hustotou záznamu) jsou poměrně rychlé. I když technologický stejný 7200ot. bude jistě o kus rychlejší, stále to nebude, jak říkáš, desktop..takže je taky otázka, zda to pro tebe má vůbec cenu měnit.
Toz ja mam tento disk, spokojnost maximalna (hlavne nizka spotreba a zahrievanie). Je tiez rychly, dokonca rychlejsi ako povodny 60GB/7200rpm.
Teplota cca 40°C pri defragmentovani. V klude 32°C (pocas minulotyzdnovych zimnych lejakov).
Heh a je velmi tichy, seek pocut iba v noci alebo az po prilozeni ucha.
Jak to vydite s 7200rpm disky s kolmym zapisem pro rozhrani PATA, budou?? Zatim jsou jenom pro SATA II.
Já plánuju WD 2,5" Scorpio 250GB (kapacita se nikdy neztratí :) ). Nemáte s ním někdo zkušenosti?
Recenze v anglictine
Mel by mit 125 GB na plotnu, tj. v sekvencnim cteni bude asi mezi 5400 ot. disky v soucasny dobe bez konkurence... ;-)
A co disk Samsung HM160HI (160GB)? Nasel jsem o nem informaci, ze ma jednu plotnu.
http://www.lan-shop.cz/pevne-disky-i.../samsung/47717
Edit:
Ja se divam po 5400 ot. discich, protoze 7200 ot. by se asi v 12" notebooku neuchladil
myslim ze v soucasne dobe je bezkonkurencne nejrychlejsi disk seagate momentus 7200.2, videl jsem nejay testy a je fakt dobrej ;) navic ma nejakou novou technoligii zajistujici zaparkovani hlavicek pri padu, pry to ma byt dost dobre.
5K160 jsou jedny z disků s vůbec nejnižší spotřebou, takže je to na místě. Ad Scorpio - měl jsem teď v ruce dva (120 a 160 GB verze) a oba jsou velmi tiché a netopí (spotřebu však nejnižší nemají - to je ale zajímavé u ext. boxů kvůli napájení, v notebooku se necelý 1W ztratí).
Necelý 1W sa ztrati u zravych velkych krav, ale inde to je kludne 10% vydrze dole ;)
Míň než 10W total? Tak to z posledních leda teoreticky super-implementovaný Yonah/Merom na i945 s displejem na min., bez periferií a především s vypnutým a disablovaným vším, co vůbec jde. (samotný nb Callistogy si v idle vezme ~3W)
Situace např. 5K160 vs. WD1600BEVS vypadá takhle:
http://www.storagereview.com/images/160_power.png
(viz 160GB Notebook Drive Roundup: http://www.storagereview.com/160notebook.sr?page=0%2C0 )
A byť žere WD právě o 0,5W víc (idle i seek) víc než Hitachi, tak jsem přesvědčený, že tohle může být každému jedno. Jiná věc je, že 5K160 je zřejmě aktuálně nejlepší disk ve své kategorii a nižší spotřeba je jen jedním z jeho mnoha plusů.
Moja X31cka zere na baterke so stiahnutym displejom 7W ;) uznavam vsak, ze dnes uz hodnota vlastna skor specializovanym notasom ...
i855 je v tomhle ohledu nejlepší, ale i tak a s malým displejem a southbridgem, který žere málo (dnešní southbridge žerou obvykle v idle ze všeho nejvíc) nechápu, jak to IBMka udělala - teda za předpokladu, že to má standardní Banias a ATi grafiku tak, jak X31 znám. No, to je už ale na diskuzi jinde :) .
Byli byste proti, pokud bych to večer přesunul do nákupní poradny? ;-)
no mě de spíš o to, že v porovnání se stolním PC (XP-M@2,5ghz,1gb ram, hitachi 7k2,XP pro)
se mi můj ntb (Core2duo 1,8GHZ 2gb ram, Toshiba 5k4,Visty)
nezdá nijak rychlejší při mé běžné práci - CAD, práce s velkými PDF, a klasika office. Tak přemýšlím jestli by mi rychlejší disk pomohl.
Přesunuto do nákupní poradny. ;-)