Zkušenosti s nákupem v zastavárně
Zdravím, sháním teď jiný notebook místo své staré T22ky a docela zajímavé kousky jsem objevil v místním mobilbazaru/zastavárně... Ale nemám s nákupem těchto věcí v tomto typu obchodu vůec zkušenosti, proto se ptám:
1) Jak velká je šance výskytu skrytých vad ve srovnání s například standardními bazary?
2) Je hodně velká pravděpodobnost, že půjde o "čorku"?
:-D
Re: Zkušenosti s nákupem v zastavárně
tusim ze 99,9% veci v zastavarne jsou corky :wink:
zastavarny nebrat ! jen pokud to ma zaruku :)
Buď narazíš na kradenou věc,nebo na kousek s nějakou skrytou vadou.Tyhle organizace mají tak vysoké provize,že někdo,kdo to koupil legálně a je to OK,tak to radši prodá na inzerát.Jen pro zajímavost,v bazaru,co máme kousek od práce jsem si před časem koupil zpět nářadový nůž Victorinox,který mi předtím ukradli 200 metrů od toho místa.Normálně na eskalátoru ke mě přistoupil zezadu tmavočech s novinama a začal mi šacovat baťoh.Než jsem ho objevil,znárodnil nůž,což jsem zjistil až za chvíli.O 14 dnů později jsem ho koupil zpět v bazaru-měl rozšířenou sadu nářadí,co jsem sestavoval na montáž PC,prasklé pouzdro a odřené logo,tak jsem se nemohl zmýlit.Po zkušenostech s těmi idioty z policie z doby,kdy mi kdysi ukradli auto jsem ho radši koupil zpět a vykašlal se na to...
Imho:
1.) Malá. Majitel té věci se jí pravděpodobně nechtěl zbavit, takže ji udržoval ve slušným stavu (narozdíl od věcí z bazaru).
2.) Pravděpodobnost hraničící s jistotou. Já to viděl. Došel tam tmavočech, vytáhl 10 telefonů, chlápek ze zastavárny mu dal 3 litry a řekl: "No, potřebuju tam napsat nějaký jméno." ... "Tak třeba Červeňák."
Citace:
Původně odeslal
bukva
1.) Malá. Majitel té věci se jí pravděpodobně nechtěl zbavit, takže ji udržoval ve slušným stavu (narozdíl od věcí z bazaru).
Tak to docela není, protože zastavárna je zároveň bazarem (co vím, tak vedou mimo samozřejmého výkupu za hotové i běžnou komisi, zastavení je imho spíš nadstavbová služba nad bazar). S ostatním ale souhlas. Když pominu zvýšené riziko vzniku etického problému (ono se to tedy zrovna u notebooku dá velmi snadno odhadnout - asi ho neprodávám proto, že jsem ztratil nabíječku, že ...), tak tam jsou rizika i jiná - např. že při první závadě se notebook ze servisu už nevrátí ...
btw: tuhle jsem si po letech zkrátil čekání návštěvou nějakého bazaru na Žižkově, kde měli notesů docela dost, samozřejmě převážně korporátní modely (asi polovina notebooků byly IBM T4X) a nejen že k nim povětšinou nebylo ani nejzákladnější příslušenství, ale ještě nebyly ani levné ...
kup si dell, potom ho daj do servisu a uz ho nikdy neuvidis :))