1 Příloh-a(y)
LCD death - tisice vadnych pixelu (z niceho nic)
Hezky den.
Potrebuju poradit s nasledujicim problemem (hlavne teda do budoucna, abych vedel, ceho se vyvarovat - protoze stavajici LCD je odepsane):
3,5 roku mi bezelo LCD NEC 1760NX bez problemu, bez jedineho vadneho (sub)pixelu.
A potom z niceho nic zacaly lavinovite pribyvat, behem dvou dni se to dostalo do poctu tisicu. Od te doby pribyvaji stale, ale v mnohem pomalejsim tempu.
Do jakeho stadia se to dostalo vidite na prilozene fotce.
A moje otazka (prosba) zni:
Co se s tim LCD mohlo stat? Resp.stalo se to nekomu? Cim to muze byt zpusobene? :)
Jeste bych mel asi dodat, ze si nejsem vedom zadneho nasili na LCD, max. na urovni silneho doteku. Take jsem projizdel povrch, jestli nenajdu nejake viditelne poskozeni a nic.
Jinak vsimnete si, ze jsou tam "okrsky" odepsanych pixelu oddelene normalne fungujicimi. Pro me zahada :)
Diky moc za kazdou radu, napad ci vysvetleni ;)
Re: LCD death - tisice vadnych pixelu (z niceho nic)
Podla mna je to vyrobna chyba - niekde sa zacali rozpadavat spoje.
Takhle hodně podobně vypadá LCD když se s ním někde křápne na hranu.
Diky Vam obema za odpoved.
Toho nasili si prave nejsem vedom, ale mozna se to nasbiralo behem prevozu.
Vcera jsem jeste pri opravdu velmi podrobnem zkoumani povrchu toho LCD objevil v jedne z tech "vadnych" oblasti malickou ryhu ve velikosti asi 1,5mm x "trochu vice jak sirka lidskeho vlasu". Takze nakonec to asi opravdu bylo nasili... :(
Ked je tam prasklina, tak je to jasne...
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Ked je tam prasklina, tak je to jasne...
Nevim, prasklinou bych to nenazval, je to na hranici viditelnosti.
Navic nevim, jestli je to "do hloubky".
Ale uz to nebudu resit, nejspise to je opravdu mechanickym stressem vznikla vec (stavajici stav) :(
Takhle vypada praskly LCD, takze mechanicky poskozeni :)
Citace:
Původně odeslal
gumas
Nevim, prasklinou bych to nenazval, je to na hranici viditelnosti.
Navic nevim, jestli je to "do hloubky".
Ale uz to nebudu resit, nejspise to je opravdu mechanickym stressem vznikla vec (stavajici stav) :(
prelep to nejakou nalepkou co by na tom monitoru mohla byt nejaky tco a sup do rma :)
at kurvy globalisatorsky taky calujou...
Citace:
Původně odeslal
Aluz1
prelep to nejakou nalepkou co by na tom monitoru mohla byt nejaky tco a sup do rma :)
RMA je pase, monitor uz ma sve roky, mam ho pres 3 roky, takze zaruka je ta tam... :(
Citace:
Původně odeslal
Aluz1
Ano, to by bylo jistě velice nenápadné dát nálepku přímo na zobrazovací plochu ... možná by byla fajn nějaká z banánů, ne? Proboha čti než začneš něco plácat. Navíc hned nahoře píše že LCD má 3,5 roku.
Me to same dela v praci Philips 170S4, urcite od nikud nespad, zadne mechanicke poskozeni nema. Akorat se mi ty pixely rozlezaji postupne a pomalu asi uz rok. Udelal to taky cirka po trech letech provozu. Myslim ze to bude nejaka vyrobni vada.
Me trosku prijde zvlastni ze to zobrazi kurzor v poradku.. (teda aspon se to tak podle fotky jevi)
Citace:
Původně odeslal
Jirka_koffee
Me trosku prijde zvlastni ze to zobrazi kurzor v poradku.. (teda aspon se to tak podle fotky jevi)
Pockej pockej, to si asi spatne pochopil, protoze to LCD "normalne" (tj. az na ty tisice vadnych cernych ci modrych pixelu) funguje! :) Uz ho pres 0,5roku v tomdle stavu pouzivam.. dneska, konecne, jsem sel koupit nahradnika :)
PS: Mozna te zmatla ta fotka -> je to cele bile, aby vynikly ty spatne pixely, vyfotil jsem bily obrazek full screen.
Tak jsem poridil nove LCD - 22" LG L226WTQ. A je to sakra rozdil. Obrazovka je fakt velka, porad na to cumim s otevrenou hubou a spadlou bradou :)
Jinak k tomu zdrblemu LCD NEC 1760NX, viz obrazek nahore - co s tim? myslite, ze by se z toho mohlo nekomu neco hodit/ze by nekdo neco vyuzil->daruju? Nebo to mam rovnou vyhodit?
Takhle nejak si predstavuju meltdown v Cernobylu
Citace:
Původně odeslal
gumas
Jinak k tomu zdrblemu LCD NEC 1760NX, viz obrazek nahore - co s tim? myslite, ze by se z toho mohlo nekomu neco hodit/ze by nekdo neco vyuzil->daruju? Nebo to mam rovnou vyhodit?
Moze sa to hodit niekomu na nejake testovanie alebo na suciastky.
Me se podobny efekt stal jednom na notebooku DELL, zapl jsem ho a od spodniho pravyho rohu mi to jak epidemie zaclo takhle "vytejkat". Notebook jsem vypnul, zapnul a vse bylo ok. Nechapu :)
Můžeš zkusit LCD rozdělat a zahejbat s těma fóliema, co sloužej jako datový cesty k LCD, případně i zatlačit na místa, kde jsou napařeny na PCB. Klidně z něj sundej i podsvícení. Můžeš klidně za chodu (teda né odpojovat podsvícení).
Rozebrat a projit se po vsech pajenych spojich pajkou. Uz sem par podobnych monaku videl a byl to studenak. Muze to byt samo tim, ze chcipe LCD, ale za pokus nic nedas.