Intel GMA a LCD s 1680x1050
Zdravim,
měl bych takový probloém, na který se mi nikde nepodařilo najít kloudného řešení. Na grafické kartě Intel není ve Windows v ovladačích definované rozlišení 1680x1050 a tudíž na ní nelze rozumně používat monitory s tímto nativním rozlišením.
Je zvláštní, že se to nikde nijak neřeší a Intel to do ovladačů nepřidal do dneška. Našel jsem na netu pár lidí, co se na to ptali, ale kloudné odpovědi se nikdo nedočkal.
Bohužel teď řeším nákup nového LCD a mám tuhle grafiku. Radši bych si vybral widescreen 1680x1050 než standard 1600x1200, ale zkoušel jsem si tu i sám jeden monitor a nastavit mi to rozlišení opravdu nešlo.
Napadlo mě řešení přeš powerstrip (ale radši bych spíš něco jako upravený inf soubor nebo něco takovýho), ale ten s Intelem asi stejně nepojede.
Takže: má tu někdo řešení, jak to zprovoznit? Má s tim někdo zkušenosti?
Re: Intel GMA a LCD s 1680x1050
Jo, ja to resil a vyresilo se samo :)
Mam HP L2045w s timto rozlisenim a v ovladacich to skutecne neni, nicmene po nainstalovani driveru (resp. inf souboru) od monitoru se pridalo a v pohode to funguje.
Ve vistach driver neni treba a funguje to PnP :)
INF soubor si muzes vytvorit, myslim, ze to umel nejaky takovy program typu PowerStrip, kdysi jsem to delal.
Ten driver jsem si stáhl na ten tvůj monitor a zkusim ho aplikovat i já. Nějak mě to trochu děsí, četl jsem si nějaký diskuze i na intel foru a tam doporučovali ať si radši lidi koupěj 1600x1200 a že je s timhle strašně moc problémů, tak mám velký pochybnosti. Intel má nějak problémy s definováním rozlišení v BIOSu grafiky :roll:.
Nekde jsem videl upravene inf pro grafiku.
Ale s tim driverem od hp nemam problem a jede to bez problemu.
Citace:
Původně odeslal
swarm
Intel má nějak problémy s definováním rozlišení v BIOSu grafiky :roll:.
Ovladace pro Windows by pro nastavovani modu mely programovat primo cip/prevodnik, ale to, co jsi mozna slysel, jsou ovladace pro Linux. Tam se pouzivala pro nastaveni modu tabulka z VESA BIOSu, kde se musel prepisovat zaznam kyzenym rozlisenim. Podpora pro prime nastavovani modu byla pridana az nedavno (a to i pres to, ze ovladace pise sam Intel).
Ano, vzpomněl jsem si na to, když jsem instaloval někde linux a musel jsem to osrávat přes ten program 915resolution.
No, tak snad to bude všechno ve Windows fungovat v pořádku. Chtěl bych si konečně už něco koupit a nerad bych si přidělal kopu starostí.
Ja s tim problem nemel. Pouzivam Win Vista HP a po pripojeni monitoru se toto rozliseni objevilo a i funguje...
Jj, pod Vistama s tim neni vubec problem. Taky jsem zapojil a jelo. Dokonce se rovnou nabidne moznost konfigurace rozsirene plochy :)
Ale ve WinXP to rozliseni neslo, dokud jsem nenainstaloval driver.
Dneska jsem v práci zkoušel přes redukci na VGA připojit LCD s timhle rozlišením (nemělo DVI) a zaboha to nešlo rozběhat ani s driverem ani s ničim jinym. To rozlišení tam prostě nebylo. Teď jsem si doma připojil Samsung SyncMaster 215tw přes DVI a notebook to nějak nadetekoval hned po připojení a to rozlišení tam už bylo na výběr.
Takže to občas jede i v XPčkách. Aspoň že s tim dneska nebudu mít žádný sraní.
EDIT: Zkusil jsem to připojit přes VGA a to se tam to rozlišení navíc neobjeví, takže na standardní drivery se to nechytá přes VGA.
No,ono to je imho malinko jinak :-)
Mam ntb pouze s D-sub a spolubydla ma 19" wide LCD.OS WXP SP2.
Kdyz tu dele nebyl,tak jsem si chtel jeho LCD nekolikrat pujcit :
Poprve jsem zaboha nenasel to spravne ropzliseni (1440x900),tak jsem se na to vykaslal.
Podruhe jsem postupoval asi trochu jinak,co se tyce poradi pripojeni,driver,nastaveni v ovl.,restart ...a objevil jsem to rozliseni okamzite a jelo vse v poho.
Potreti jsem to zase asi udelal blbe a hodinu to ne a ne najit :-( Videl jsem tam jen rozliseni otocena 900x1440 apod. a nebo nesirokouhla...
Podle tohoto soudim,ze je potreba spravny postup (alespon u meho ntb s ATI) a pak je to ok...tak treba nekdo prida presny postup(poradi),jak rozchodit nove LCD na kompu a pomuze to nejen Tobe,ale i me :-)
U ATI je to hrozně jednoduchý. Tam stačí hodit Omegy a je to vyřešený hned. Na Intelu je to ale nějak problém. Někdy to prostě nechodí a nikdo pak neumí poradit, co s tim (aspoň, co sleduju i zahraniční fora). Spoustě lidí to ale jede rovnou a nic při tom neřešili, takže se tenhle problém neřeší na všech forech jako nějaký závažný.
Jsem ale rád, že tady u mě mi to na DVI jede úplně v pohodě (rozlišení se prostě přidá hned jak připojim monitor a zmizí hned jak ho odpojim). VGA stejně nepotřebuju - kdyby na tom monitoru nebylo, tak by mi to ani nevadilo.
No,ja jsem se s Omegama natrapil pri instalaci ProE Wildfire 2 M080 vice nez dost,takze od te doby pouzivam Catalysty...
Sice uz ProE nepotrebuji a mohl bych preinstalovat...asi i zkusim.Ale i tak by me zajimal presny postup,pac s tim mam fakt problem a restartovani,vypinani mnitoru,odpojovani nepomaha (ale jednou slo uplne ok),takze nemuzu najit chybu :-(
No přítelkyně má asus ntb s grafikou ati radeon xpress 200M, nyní si pořídila displej s 1680x1050 a bohužel tam to rozlišení navolit nejde, ani kdybych se rozkrájel. Ovladač přímo od displeje nainstalován, ale stejně se tam to rozlišení neobjeví. Ještě k tomu se mi nedaří nijak přeinstalovat Catalysty, páč kdo ví, co je ta gafika za hybrida. (Prý je v tom snad nějaká osekaná X300.)
Ty Omegy se mi moc instalovat nechce, ale zdá se, že neni jiná možnost, co? :-/
EDIT: Tak Omega drivery opravdu pomohly. Díky za tento thread.
Můžeš nainstalovat i originální ovladače. Ty jsou jen blokované proti jakýmkoli mobilním grafikám a dá se to snadnou odemknout (přes google musíš najít řešení do minuty).
Aha, to mě nenapadlo. No, jestli budou omegy zlobit, tak se tvá rada ještě bude hodit, díky. :)
Ahoj!
Nezkousel nekdo zmenu rozliseni z klasickeho ntb cca.1280x800 na 1024x768 na externim monitoru ?
Muze tam byt nejaky problem?
Predpokladam,ze u omeg driveru by to melo jit bezproblemu, ale radeji se ptam.
Neni to problém. 1024x768 je standardní rozlišení podporované úplně všude.