prepacte, som NETlama...
da sa cez nejaky router nastavit, aby napr. na porte X pustam maximalne YMb/s ??? a na inom porte ZMb/s
ak ano, poradte typ a znacku... Prosim PONAHLA TO !!!
Printable View
prepacte, som NETlama...
da sa cez nejaky router nastavit, aby napr. na porte X pustam maximalne YMb/s ??? a na inom porte ZMb/s
ak ano, poradte typ a znacku... Prosim PONAHLA TO !!!
Jasně, není problém takovou mašinku koupit, viz třeba tento:
http://www.lan-shop.cz/routery-a-jin...ovislink/22564
Cena lehce pod 4k tuším.
Ja myslim ze by to slo i levneji. Kup nejaky router na ktery muzes nahrat openvrt a tam muzes shapovani nastavit. Na netu urcite najdes navod. Mozna i zde na foru.
ano... podla IP by mi to stacilo.... na routry budu vysiet 2 servre (nezavisle, kazdy ma svoju IP kazdy pre inu neziskovku...)...
Takze WA-2204A ??? mam na to 4 litre (slovenske, viac mi nedaju), tak by som ich rad vyuzil a kupil za danu sumu co najlepsi (nejaky dobry HW firewall by tam mohol byt s filtrovania obsahu, atd, atd...)... este najeke typy ???
Ja to doma vyresil, tak ze jsem si koupil za cca 500,-Kc stare PC. Nahral linux a nastavil NAT a shapping. V te dobe jsem byl hodne velkej zacatecnik na linuxu a podle navodu na netu apod. se mne to podarilo rozchodit. Sice po roce jsem cely router predelal, protoze to nebylo zrovna nejlepe nastavene, ale od te doby jsem presel na linux. Tak muzes zkusit i tuto cestu. Pak muzes delat se siti co te napadne.
Kolik tam potece celkem megabitu? Na takove to "hrani" si s qos a shapingem by pro zacatek vyhovoval i mikrotik routerboard s RouterOS
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=371
+ krabice, adapter a bohate se do 4000 Sk vejdes
Proto jsem se ptal na to, kolik mbit tam potece. Je jasne, ze nejake stare PC by bylo rychlejsi, ale ne kazdy chce mit jako router velke pc a hlucne (ikdyz to se da upravit zejo ;-)). A takova VIA EPIA uz je zase cenove nekde jinde ...
mno potrebujeme to na rozdelenie internetoveho pripojenia (4Mb/s mozno 8Mb/s neagregovane) rovnomerne medzi 2 servre a pod kazdym servrom uz bude na switchoch samostatna siet s cca 50timi pracovnymi stanicami...
Tak na takovouhle linku by mel ten routerboard stacit.
ale chalani, na volaco som zabudol ... bal by to byt ADSL router......
OTAZKA :
alebo by to slo urobit tak, ze by som nechal microcom ADSL router (dodany T-COMom), z neho jeden RJ45 kabel do odporucaneho RouterBoardu a pod nim shappingovane 2 servre... ???
Tohto sa ale trosku bojim, lebo niekoho (neviem kto bude mat pristup do miestnosti, kde to cele bude...)by mohlo napadnut pichnut si kablik priamo do toho MICROCOM T-COM ADSL routra a tym by obisiel RouterBoard a cele by to bolo k nicomu...
Ano slo by to, obe zarizeni bych nekam zamknul, aby si kazdy nemohl pripojovat co by chtel, kam by chtel :)
Pokud to nekdo bude chtit obchazet prepojovanim kabelu, tak je uplne jedno jestli budest mit krabky 2 nebo jednu.
Takovy pripominka - za ten router neschovas vic nez 5 uzivatelu - ma malou NAT tabulku, pri tvojich 100 userech pripada na kazdeho 10 spojeni a konec :)Jeden spusti p2p a koncis :) Doporucuju DSL modem do modu bridge,za to ten routerboard/pc a v nem udelat PPPoE a NAT. z nej pak kabel kam potrebujes. Kdyz se nekdo pripoji na ten modem, tak mu to vubec nepojede ;)