Windows server 2003 nebo SBS ?
Prosím berte mě jako neznalého systémů pro servery....
firma cca 15 lidí .... všichni mají PC s Win XP Home tzn zadna domena ale pracovni skupina.... sdileni mezi jednotlivymi uzivately je na nic... je v tom chaos :(
Stavet masinku se mi nechce prece jen riziku spatnych komponentu a ztraty dat je vyssi nez u hotoveho serveru napr. od FSC navic s 24mesicu on-site.
Jde mi ted o SW vybaveni.... vzit Windows 2003 server nebo SBS 2003 ?
Chci zatim jen pouze sdilet data bez zadnych uctu a chranenych pristupu....
Casem se pouzije treba i neco jineho ale zatim jde o pouhe sdileni jak je v XP.
Kazdej z tech systemu ma 5 volnych uzivatelu a dale se musi rozsirovat a to za nemale penize zvlaste u SBS verze :( Ale jestli to chapu spravne to by me "zatim" netrapilo protoze bych pouze sdilel bez omezeni ????
Predem diky za Vase rady
Prosim zadnej linux.... nebojim se ho ikdyz ho neumim ale proste ne....
Re: Windows server 2003 nebo SBS ?
Sry za OT odpoved, ale neda mi to...
Linux taky neumim, ale neco podobneho jsem sem pred casem zjistoval a za podobne penize jako licence na M$ ti ho dneska mnoho firem nainstaluje a rozchodi podle pozadavku...
Win2003 SRV i SBS mi na to co od toho potrebujes prijde dost jako kanon na vrabce. Na proste sdileni existuji i jednoucelovy reseni (pokud tedy neplanujes casem domenu, atd.), napr. celkem sofistikovane SAS uloziste s webovou spravou za zlomek ceny zeleza plnohodnotneho serveru.
V tvem pripade bych to asi resil starsi znackovou sestavou + W2k SRV
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Sry za OT odpoved, ale neda mi to...
Linux taky neumim, ale neco podobneho jsem sem pred casem zjistoval a za podobne penize jako licence na M$ ti ho dneska mnoho firem nainstaluje a rozchodi podle pozadavku...
Win2003 SRV i SBS mi na to co od toho potrebujes prijde dost jako kanon na vrabce. Na proste sdileni existuji i jednoucelovy reseni (pokud tedy neplanujes casem domenu, atd.), napr. celkem sofistikovane SAS uloziste s webovou spravou za zlomek ceny zeleza plnohodnotneho serveru.
V tvem pripade bych to asi resil starsi znackovou sestavou + W2k SRV
No problem je sehnat stary W2k SRV :(
Nasel jsem ted akci od FSC ktera ma nasledujisi konfig. a obsahuje i Win SBS 2003 R2 v cene:
ECONEL 100: jednoprocesorový server, Pentium D 9253.0GHz, 2x2MB SLC, 1GB DDR-533 RAM (3 volné sloty), 2x 250GB HDD SATA NHP, radic SATA SW-RAID 4port (0,1,10), DVD, tower, LAN 10/100/1000, ServerView, ServerStart, myš, klávesnice, záruka 24 mesícu on-site!! cca 23.500,- bez DPH to je dobra cena ne? jde mi jen jak jsem rikal o to sdileni pujde to ? bez domeny a bez omezeni uzivatelu?
diky za odpoved
Jen pro predstavu..
Compaq ML350, CPU PIII/600MHz - 256kB Cache, 256 MB RAM (2x128 ), 3x9.1GB SCSI HDD
- na tomhle v soucasnosti jede cela nase pobocka, Windows 2003 server, domena, DNS, DHCP, Oracle 10, cca 30 uzivatelu a je to bez problemu.
Takze to co pises je na tvoje pozadavky predimenzovane az az, server nepotrebuje vykon, pouze rychlou sbernici, disky a nejakou tu RAM na OS.
Hodit tam nejaky prumerny kancelarsky komp + 2x raptory, tak to svisti jako blesk. Ovsem bez nonstop servisu!
Ta cena je IMHO premrstena, ale musis to brat tak, ze platis HLAVNE za ten servis. Je na tobe, jestli to za to chces dat.
PS: Dvouprocesorovy servery i s normalni zarukou sezenes kolem 6-7k napr www.device.cz, nebo www.boxed.cz, jako repasy
Ked mas windowsacky server a pesiahnes licencovany pocet pripojeni, tak ocenis vyhody kazdeho ineho riesenia ;D
Ked nechces Linux, tak zaujimavo vyzera napr. http://www.freenas.org/
Shodou okolnosti jsem resil nejaky serverik u nas, s kolegy jsme na nem chteli sdilet "data" :) s moznosti vzdaleneho pristupu a ovladani. Pouzil jsem nejaky starsi celeron 1.7, dokoupil se obyc pata disk a ac linuxovy zacatecnik, jsem na nem celkem v pohode rozchodil ubuntu 7.04 a Sambu, presne tak, jak jsem chtel. V tvem pripade bych jeste uvazoval o konfiguraci s raid0, sice to nemam v linuxu odzkouseno, ale verim ze to pujde :)
Ahoj no vzhledem k tomu co od toho ocekavas bych se serverovym systemum uplne vyhnul nejake WIN 2003 spolecne s XP home je naprosto mrhani penezi. Uplne by stacila nejaka stredni masina rozbehnout na ni FTP a mas to v pohode kdyz tak o tom uvazuji tak muzes pouzit nejakej stroj co uz ve firme mas jenom si ho krapet upravis bud zavedes nejakej raid nebo pokud to nebude hardwarove mozne poridis nejakeho Ghosta ci podobny soft a nechas si inkrementalne odlejvat nekam po siti data. Tod muj nazor :-)