-
Problém: 2GB + přidání dalších 2GB = bios OK 4096MB, Vista vidí pouze původních 2048.
Zdravím,
dnes jsem k původním 2GB (2x 1GB) pamětem Corsair XMS2 TwinX6400C5 dodal další sadu 2x 1GB stejných pamětí a povolil jsem na Asus P5B Deluxe remapping. Po restartu post vypsal 4096MB. Po naběhnutí Windows Vista 32-bit mám ale ve správci zařízení a task manageru vidět pouze 2048MB. Dále mi CPU-Z ukazuje 4096MB.
Netušíte kde je problém? Děkuju
-
Re: Problém: 2GB + přidání dalších 2GB = bios OK 4096MB, Vista vidí pouze původních 2
Opravte ma ak sa mylim, ale 32 bitove systemy nepodporuju max. iba 2 GB pamate? Zeby bol v tom problem? Skus este 64bit Vistu, tam by s tym nemal byt problem.
-
Re: Problém: 2GB + přidání dalších 2GB = bios OK 4096MB, Vista vidí pouze původních 2
32 bitove XP/Vista nepodporuje v defaultu vic nez 2GB na jeden proces. Jde pomoci prepinace povolit 3GB na proces.
Kazdopadne zde je problem jinde, protoze limit na celkovou pamet jsou opravdu 4GB (=2^32 bajtu).
-
Hmm já mám tu samou desku a problémy s detekcí pamětí nemám, je fakt že mám 2x1GB a 2x512MB, ale ve 32bitových vistách vidím všech 3000MB.
-
4x 1GB ram na WIN XP se hlasi pouze jako 3.5GB ram, v biosu 4GB. 32Bit wokna toho hold vic nedavaj.
-
Citace:
Původně odeslal
Wiruz
4x 1GB ram na WIN XP se hlasi pouze jako 3.5GB ram, v biosu 4GB. 32Bit wokna toho hold vic nedavaj.
Mám 4x1GB a 32-bit Vista mi hlásí 3,5GB ... CPU-Z normálně 4GB... :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Mám 2x2GB a 32-bit Vista mi hlásí 3,5GB ... CPU-Z normálně 4GB... :rolleyes:
to sedi
-
Citace:
Původně odeslal
Sasa
to sedi
otazkou pak ale zustava jeslti je wokna jsou schopny adresovat, ocemz dost pochybuju
-
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Mám 4x1GB a 32-bit Vista mi hlásí 3,5GB ... CPU-Z normálně 4GB... :rolleyes:
To jsme na tom stejně, jen s tím, že mě hlásí stále 2048MB. CPU-Z vidí 4GB. Našel jsem človíčka, co prodává Visty X64 Ultimate za poloviční cenu. Neaktivované. Po info s MS stačí kopie dokladu a darovací smlouva :) Už jsem koupil 2x Bussiness a 1x Ultimate a nechce se mi zase dávat 4500 za další Visty.
-
Mne winXP hlasi 3.25GB .. pozeram ze by malo asi 3.5GB .. cim to moze byt ?
-
Citace:
Původně odeslal
janko_hrasko
Mne winXP hlasi 3.25GB .. pozeram ze by malo asi 3.5GB .. cim to moze byt ?
Windows XP 32b umí adresovat jen 4GB paměti. Nejdříve určitou část vyhradí pro HW (grafika, zvukovka, bios atd.) a teprve zbytek použije na adresaci paměti RAM, takže závisí i např. na tom, jak velkou pamětí je osazena grafika. Já mám 512MB grafiku a k tomu ještě PCI zvukovku a WindowsXP 32bit mi vidí 3,25 GB. Kdybych ale měl třeba 128MB grafiku, tak by viděly 3,5GB RAM.
-
Citace:
Původně odeslal
Max Casper
Windows XP 32b umí adresovat jen 4GB paměti. Nejdříve určitou část vyhradí pro HW (grafika, zvukovka, bios atd.) a teprve zbytek použije na adresaci paměti RAM, takže závisí i např. na tom, jak velkou pamětí je osazena grafika. Já mám 512MB grafiku a k tomu ještě PCI zvukovku a WindowsXP 32bit mi vidí 3,25 GB. Kdybych ale měl třeba 128MB grafiku, tak by viděly 3,5GB RAM.
Chcem sa spytat , ze v tom pripade realne ziadna aplikacia nevyuzije 4gb aj ak by ich potrebovala, ale len tych 3,25gb co mi ukazuje?
-
Citace:
Původně odeslal
MK2
Chcem sa spytat , ze v tom pripade realne ziadna aplikacia nevyuzije 4gb aj ak by ich potrebovala, ale len tych 3,25gb co mi ukazuje?
Nevyužije ani to, viz :
Citace:
Původně odeslal
MEluZíNa
32 bitove XP/Vista nepodporuje v defaultu vic nez 2GB na jeden proces. Jde pomoci prepinace povolit 3GB na proces.
Kazdopadne zde je problem jinde, protoze limit na celkovou pamet jsou opravdu 4GB (=2^32 bajtu).
-
Ako sa da teda povolit tych 3GB na proces ?
Ale to mi pride mozno zbytocne .. pretoze win si zozere svoje, spustene rozne programy ako miranda FF atd tiez svoje a tak stych 3.25GB co mi namapuje win neostane ani zdaleka 3GB volnych .. takze to co potrebuje si moze zobrat kludne celych 2GB a mam aj dost miesta na win + tie ostatne softy.
-
Lidi ja se vam vazne divim ze porad jedete na 32-bit OS, kdyz mate tolik pameti...mate pro to nejaky vazny duvod? Driveru asi bude mene, ze
-
Citace:
Původně odeslal
janko_hrasko
Ako sa da teda povolit tych 3GB na proces ?
Přepínačem /3GB v boot.ini
příklad:
Kód:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="????" /3GB
Více na http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEmem.mspx
Vím ale o člověku, kterému pak začaly některé hry padat atd., takže ten přepínač zase zrušil. Ono je to vlastně tak jak píšeš. 2 GB si zabere hra a o zbylý GB se postarají Windows spolu s rezidentnímy programy. Nazmar tak přijde jen pár MB, takže to ani nemá cenu nějak řešit.
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Lidi ja se vam vazne divim ze porad jedete na 32-bit OS, kdyz mate tolik pameti...mate pro to nejaky vazny duvod? Driveru asi bude mene, ze
Nějaké důvody by se našly. Pro 64-bit OS je opravdu všeho méně a to se netýká jen driverů.
-
Dik moc za rady a potvrdenie mojich dedukcii :) K+
-
Tak mam problem. Vymenil som dosku a zrazu mi WinXP ukazuje iba 2.75GB ram .. predtym ukazoval 3.25GB. V biose nic zle nastavene nemoze byt a tam mi ukazuje vpoho 4GB. Neviete kde by mohol byt problem ?
-
no mne ukazuje stále 2GB...
a je zaujímavé že druhé 2GB sa ukazujú ako swap
ak dám prepínač /3GB, objavý sa pri GK výkričník a nejde nainštalovať...
ale inak ide všetko ako má, vo vistách X64 v pohode 4GB
samozrejme bios ukazuje 4GB aj everest, alebo CPUZ
-
Citace:
Původně odeslal
janko_hrasko
Tak mam problem. Vymenil som dosku a zrazu mi WinXP ukazuje iba 2.75GB ram .. predtym ukazoval 3.25GB. V biose nic zle nastavene nemoze byt a tam mi ukazuje vpoho 4GB. Neviete kde by mohol byt problem ?
Ja jsem nedavno dokoupil k 2x512 dalsich 2x1024MB ramky. Visty zpocatku ukazovaly 3011MB, a ted(po par dnech) mi ukazujou jenom 2110MB :eek:
Napadlo me, zda to nemuze byt tim, ze by si Visty natvrdo vyhradily urcitou cast pameti na cachovani v zavislosti na tom, jak uzivatel vyuziva celkove mnozstvi pameti. (Napr. ja ty 3 GB nevyuziju, v prumeru mam tak 1,2GB pameti obsazene, tak si Visty proste rekly a dost, 800MB budem cachovat, zbytek mu musi stacit...)
PS: dneska mam zkousku z vnitrnosti Windows, tak se na to poptam odbornika(doufam ze me za to nevyhodi:D)
-
Na zkousce se bohuzel k tematu nedostalo.
Nicmene se mi opet objevilo vsech 3GB, ktere vidi system. A stalo se tak po "Load optimized defaults" v BIOSu. A kdyz se podivam do spravce zarizeni -> View -> resources by type -> Memory -> tak jsou tam polozky System board s rozsahem od 00100000 do BBFFFFFF, coz zhruba odpovida 3GB. Predtim jsem tam mel rozsah jen do nejakych 8E000000.
Takze pokud u vas neni videt vsechna pamet(maximum je nejakych 3,5GB - do 0,5GB si system mapuje napr sdilenou pamet pro grafiku a dalsi zarizeni), tak si zkuste updatovat BIOS, pripadne ho zkusit resetovat.
-
Tim resetem biosu si urcite vypnul "HW memory remaping", proto ted vidi Visty 3GB...
Nejaka diskuze o tom je tady ;)