-
Poraďte internet na chalupu
Už delší dobu hledám vhodné připojení na chalupu.
Podmínky jsou následující..
Mělo by se jednat o paušální připojení, ne za stažená data s tím, že bych ho chtěl využívat jen dva měsíce v roce (červenec, srpen) a o víkendech.
To bude asi docela oříšek :D.
Chalupu máme ve Starých křečanech (kousek od Rumburka, Krásné Lípy).
Měli jsme tam i telefon, ale pak jsme ho odhlásili, čili by možná šlo i ADSL, ale to jsem nezjišťoval.
CDMA tam bohužel nejde. GPRS normálně.
Byli byste mi schopni něco takového poradit?
Je mi předem jasné, že s těmi víkendy to asi nepůjde, takže potom nějakou nejlepší variantu jen na ty dva měsíce.
-
Re: Poraďte internet na chalupu
To neni zadny orisek, nic jineho nez GPRS ti tam proste nepujde.
Na ADSL muzes zjistit pokryti sam.
Vsechno ostatni (natahnout extra wifi) a podobne veci jsou zbytecnost na ty dva mesice.
-
No ja si myslim ze hlavni orech budou ty dva mesice, pokud by tam uz DSL bylo, tak jedina moznost bude zridit si dsl bez smlouvy na 12 mesicu, tam se ale v pripade O^2 plati tusim litr za zrizeni.. 30denni vypovedni lhuta atd. Suma sumarum by to vyslo asi hodne draho. IMO nejlepsi bude GPRS od Tmobilu.. plati se za jeden mesic cca 700 korun a po mesici minimalne to jde zase zpatky zrusit.
-
Tak jsem zjistil, že od O2 by tam ADSLko mohlo jít. Nalezl jsem nejlevnější tarif za 475Kč s DPH měsíčně, což by se asi dalo utáhnout.
Teď je ale otázka, jestli nebudou chtít ještě něco za provoz telefonní linky. Ale já byh tam chtěl jen internet, telefon nepotřebuji.
Nevíte někdo jak to je? Na webu O2 jsem to nenašel.
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Tak jsem zjistil, že od O2 by tam ADSLko mohlo jít. Nalezl jsem nejlevnější tarif za 475Kč s DPH měsíčně, což by se asi dalo utáhnout.
Teď je ale otázka, jestli nebudou chtít ještě něco za provoz telefonní linky. Ale já byh tam chtěl jen internet, telefon nepotřebuji.
Nevíte někdo jak to je? Na webu O2 jsem to nenašel.
Nj.. jenze bude to jak jsem psal, bez 12mes.zavazku zaplatis litr za zrizeni a k tomu mesicni pausal tusim ten jejich home dsl mini za cca 300 korun + to DSL.. Ted sice maji kombo mobil + dsl ale to nevim presne jak funguje.
edit : tak k DSL je myslim nejlevnejsi tento..
http://www.cz.o2.com/fixed/cz/domacn...pres_mini.html
-
Jde o to, že kdyby ten internet byl za 475 Kč/měsíc cílově, tak by se o tom dalo uvažovat i celoročně, ale jestli je v tom ještě další poplatek, tak to ať si políbí.
Navíc v rodině máme 2 paušály od O2, takže by se to možná dalo nějak udělat.
Nechápu, proč neudělají něco takhle pro chalupáře.
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Jde o to, že kdyby ten internet byl za 475 Kč/měsíc cílově, tak by se o tom dalo uvažovat i celoročně, ale jestli je v tom ještě další poplatek, tak to ať si políbí.
Navíc v rodině máme 2 paušály od O2, takže by se to možná dalo nějak udělat.
Nechápu, proč neudělají něco takhle pro chalupáře.
No ja bych osobne pro chalupare videl to GPRS.. Jinak jiz tomu je par mesicu co jsem kopal ze O^2 barvy :-D takze nevim presne jak je to ted.. nicmene vzdy platilo ze ADSL = take pausal za pevnou linku.. Ted jsem podle ceniku nasel ze mini stale existuje a dava se k DSL linkam.. Takze tudy cesta nevede. Jestli mate doma dva mobily, tak bych zkusil prostudovat sluzbu
http://www.cz.o2.com/home/cz/duo_tri...duo_mobil.html
Pokud jsem to dobre pochopil, tak je tam mobil pausal a k tomu DSL ( cca 800 ).. sice Ti pevnou linku stejne vnuti, ale nemusis ji pouzivat. Asi bych sel teda timhle smerem.
-
No tohle se mi nějak extra nelíbí.
To si můžu na svém tarifu aktivovat na dva měsíce Vodafon Připojení na dlouho (myslím že se to takto dá jen na měsíc nebo tak) a nemusím nic zřizovat atd.
Jenže to pak vyjde do tisícovky za měsíc (nad 70MB).
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
No tohle se mi nějak extra nelíbí.
To si můžu na svém tarifu aktivovat na dva měsíce Vodafon Připojení na dlouho (myslím že se to takto dá jen na měsíc nebo tak) a nemusím nic zřizovat atd.
Jenže to pak vyjde do tisícovky za měsíc (nad 70MB).
jasne, ale nemas tam zrizeni, po mesici zrusis dle libosti a dle libosti zapnes ;-) nevim no... na chalupu bych rekl ze dobre.
edit : 714 s DPH to ma vdfone... to myslim jde.
-
A co forma GO nebo Twist GPRS/EDGE (O2 tez UMTS)? Mesicne platim 850,- u O2 je datovy limit neomezen, u TMobile myslim 2GB, jde pak jen o to, mit jako modem telefon, PCMCI kartu ci USB modem, ktere tyto sluzby (GPRS/EDGE/UMTS) umi. Tedy zalezi na lokalite, kde to budes provozovat.
Ja jsem s UMTS na predplacenku mesicne za 850,- spokojenej (az na par strzenych korun mesicne za neexistujici SMS :) )
Tedy nemusis resit pausal, kartu jen nabijes na uvedeny kredit a od te doby proste mesic funguje jako neomenezeny datovy pausal. Dalsi mesic muzes/nemusis nabit kredit a tim padem bud zase mas neomezeny data na mesic, nebo se to "prepne" na klasickou GO kartu s beznym tarifem.
Tedy na 2 mesice bych to videl jako nejlepsi reseni, pokud nechces "tahat" gigabajty dat ci surfovat s rychlosti a pingem pevny lajny :)
Jinak GPRS/EDGE uz umi i bazarove telefony za par stovek (treba Nokia 6230), GPRS/EDGE/UMTS treba N6630 dnes uz rovnez za dost nizkou cenu. A stabilita pripojeni alespon u mne je na mobilni typ pripojeni velmi dobra, taky uz jsem byl konektlej i par dni v kuse a bez problemu.
-
Citace:
Původně odeslal
Heady
jasne, ale nemas tam zrizeni, po mesici zrusis dle libosti a dle libosti zapnes ;-) nevim no... na chalupu bych rekl ze dobre.
edit : 714 s DPH to ma vdfone... to myslim jde.
714 Kč s DPH ano, ale ještě nepočítáš další 200 Kč bez daně jako základ, takže to ve finále vychází skoro na litr :(
-
Citace:
Původně odeslal
tiktak
A co forma GO nebo Twist GPRS/EDGE (O2 tez UMTS)? Mesicne platim 850,- u O2 je datovy limit neomezen, u TMobile myslim 2GB, jde pak jen o to, mit jako modem telefon, PCMCI kartu ci USB modem, ktere tyto sluzby (GPRS/EDGE/UMTS) umi. Tedy zalezi na lokalite, kde to budes provozovat.
Ja jsem s UMTS na predplacenku mesicne za 850,- spokojenej (az na par strzenych korun mesicne za neexistujici SMS :) )
Tedy nemusis resit pausal, kartu jen nabijes na uvedeny kredit a od te doby proste mesic funguje jako neomenezeny datovy pausal. Dalsi mesic muzes/nemusis nabit kredit a tim padem bud zase mas neomezeny data na mesic, nebo se to "prepne" na klasickou GO kartu s beznym tarifem.
Tedy na 2 mesice bych to videl jako nejlepsi reseni, pokud nechces "tahat" gigabajty dat ci surfovat s rychlosti a pingem pevny lajny :)
Jinak GPRS/EDGE uz umi i bazarove telefony za par stovek (treba Nokia 6230), GPRS/EDGE/UMTS treba N6630 dnes uz rovnez za dost nizkou cenu. A stabilita pripojeni alespon u mne je na mobilni typ pripojeni velmi dobra, taky uz jsem byl konektlej i par dni v kuse a bez problemu.
Tak to je hodně zajímavé.
Takže stačí abych si koupil GO kartu (jedna se mi váli doma, nevím jestli je ještě aktivní) a nabít na 850 Kč a už můžu neomezeně surfovat?
Asi se to bude muset někde zapnout ne, funguje to u všech typů GO?
Jinak budu si kupovat QTek 8500 a ten edge umí, popřídě nechám ve starší MPX200 jako GPRS, páč v Křečanech asi EDGE nebude mít signál.
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
714 Kč s DPH ano, ale ještě nepočítáš další 200 Kč bez daně jako základ, takže to ve finále vychází skoro na litr :(
Ty voe.. to jsou lemry ??? to jsem si nikdy nevsiml.. jeste 200 korun jako zaklad. Tak pak ten tmob jeste jedine.. tam to je myslim okolo 700.
nebo tam treba do prazdnin bude ufon :-D
http://mobil.idnes.cz/u-fon-ozil-cec..._operatori_lhc
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
....
Ano, staci nabit kredit na karte na castku 850,- (lepe treba ze zacatku na 900,- aby tam byla nejaka rezerva), pak si zavolat na GOlinku a prohrabat se do datovych sluzeb, kde je neco jako jedna z polozek aktivace datoveho tarifu GO. Kdyz to potvrdis, pak u O2 od pulnoci aktivovaneho dne ti to odecte 850,- z kreditu, poslou ti SMS, ze aktivace O2 data nonstop byla uspesna a od te doby muzes behat na internetu jak dlouho chces, kdy chces a bez datoveho omezeni, mas navic 500kb pro WAP a myslim 20minut volani z tohoto cisla zdarma (jinak kdyz tam pridas dalsi kredit na kartu funguje to samozrejme i jako bezna GO karta s nejakym standartnim O2 predplacenym tarifem. Tohle vse ti funguje do stejneho kalendarniho dne pristiho mesice (nabito 10.5. funguje do 10.6.), 5 dni predem ti poslou SMS, ze vyse kreditu na karte nepostacuje na obnoveni O2 data sluzby (sikovny, abys to nezapomnel nabit) a pak to bud v terminu nabijes a sluszba se ti sama obnovi, nebo nenabijes a v kalendarni den mesic po nabiti ti tahle sluzba skonci a mas z toho GOcko s nejakym normalnim tarifem. A kdyz budes potrebovat, staci treba za mesic zase stejnym zpusobem nabit na 850,- a zase aktivovat pres menu Go linky, takze pohoda :)
U T-Mobile to fungovalo podobne (uz ho nemam asi 2 roky), akorat se na to kupovala "specielni" datova SIMka myslim za 900,- ktera byla uz nabita na jeden mesic, pak si stejnym zpusobem dobijel mesicne kredit zase na 850,-, WAP byl unlimited zdarma, datovy omezeni puvodne nebylo, pak tam dali asi 2GB mesicne. (jakym zpusobem to funguje pri prekroceni nevim, predpokladam nejaky upozornovaci SMS atd). Jak je to u T-mobile ted skutecne nevim, neb jak rikam jsem asi pred dvema lety presel na O2 prave kvuli podpore UMTS.
-
Díky moc za informace.
Vypadá to, že půjdu do toho, protože je to bezkonkurenční a hlavně nemusí být člověk nikde uvázán (chodit např. do t-mobilu a zařizovat si na 2 měsíce takový datový tarif se mi opravdu nechce).
Jen doufám, že moje stará simka už nebude mrtvá :)
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Díky moc za informace.
Vypadá to, že půjdu do toho, protože je to bezkonkurenční a hlavně nemusí být člověk nikde uvázán (chodit např. do t-mobilu a zařizovat si na 2 měsíce takový datový tarif se mi opravdu nechce).
Jen doufám, že moje stará simka už nebude mrtvá :)
Na tvoje ucely je to myslim idealni, jen je treba zjistit, jak v dany lokalite, kde to hodlas vyuzivat (na chate) je to se signalem O2 a T-Mobile, pripadne zkusit vysondovat, zdali bud O2 nebo T-Mobile nema pokryty misto alepson EDGE, preci jen je to pak rozdil 6Kb/s ci treba 25Kb/s. A rovnez jsou rozdily i v GPRS, dle mych zkusenosti je ciste pres GPRS (vetsina venkova CR) rychlejsi T-Mobile, ustredny povolujou vsechny timesloty takze bezne 4+1 = download kolem 10Kb/s, O2 na venkove je pomalejsi, vetsinou kolem 6-8 Kb/s. Na EDGE je to tak vyrovnany +- 20Kb/s, UMTS pro data a hlas (pokud nezminuji 4G sluzby od T-Mobile na jejichz specificky UMTS musis mit jejich datovy modem) ma jen O2 a to ve velkych aglomeracich a to uz je docela slusne pouzitelny 40-45Kb/s download.
-
Máme doma jen SIMky O2 a já Vodafone tarif, takže se mi moc do T-Mobilu nechce, abych nemusel kupovat Simku, i když vlastně se dá ten twist.
O tu rychlost mi ani tak nejde, hlavně aby to tam jelo.
Díval jsem se a Vodafon má EDGE v blízkosti, ale přímo v "obci" ne.
Ještě tedy kouknu na mapky T-Mobilu a O2.
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Máme doma jen SIMky O2 a já Vodafone tarif, takže se mi moc do T-Mobilu nechce, abych nemusel kupovat Simku, i když vlastně se dá ten twist.
O tu rychlost mi ani tak nejde, hlavně aby to tam jelo.
Díval jsem se a Vodafon má EDGE v blízkosti, ale přímo v "obci" ne.
Ještě tedy kouknu na mapky T-Mobilu a O2.
Jeste by bylo dobres i treba pucit nekde za zalohu gsm antenu a zkusit jestli treba to edge nechytnes ;) pokud mas telefon s edge a externim konektorem muzes temer zadarmo ozkouset - staci ti jen simka od toho operatora ;)
-
Citace:
Původně odeslal
soooc
Jeste by bylo dobres i treba pucit nekde za zalohu gsm antenu a zkusit jestli treba to edge nechytnes ;) pokud mas telefon s edge a externim konektorem muzes temer zadarmo ozkouset - staci ti jen simka od toho operatora ;)
Tohle ale pomuze jen v te chvili, pokud je nekde v relativne blizkem okoli BTS, ktera sluzbu umoznuje (napr. jako u mne doma - jeste pred rokem mi 3G bezelo cc. 200m od domu, v dome uz ne a ja litoval, ze N6630 nema konektor na externi antenu :) ), pak mas relativni sanci, ze telefon s externi antenou se naloguje podle preference na nejrychlejsi BTS.
A vzhledem k relativne malym plocham pokryti standartnich BTS by to skutecne melo smysl jen kdyby opravdu v blizkem (cca. kilometrovem) okoli bylo EDGE/UMTS pokryto :)
A z vlastni zkusenosti prave z domova, kde postupne "vybavovali" okolni BTS 3G (respektive preprogramovali a pustili v ustredne :) ), tak jestlize dostupnost signalu EDGE/3G neni na vsech okolnic BTS, pak se stejne telefon "preladuje" a spojeni neni moc kvalitni, respektive kolisa rychlost a neni to moc prinosny. Neco jinyho je, kdyz je to v okoli pekne pokryty, pak to beha velmi slusne.
-
Ještě další postřehy...
Testoval jsem tam všechny operátory a nikdo tam nemá EDGE :(.
Pak mě ale napadla jiná věc.
Sousedi v chalupě vedle nás mají normálně pevnou linku, tak jsem přemýšlel se s nimi domluvit a natahovat si ten net od nich, akorát je blbé, že je mezi náma silnice a nevím kde ten kabel vést.
Tak mě napadla další věc. Jestli by nešlo s nimi mít nějakou podvojnou linku, přes naší telefonní přípojku a přivádět tak internet.
Nemáte s tím někdo zkušenosti?
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Ještě další postřehy...
Testoval jsem tam všechny operátory a nikdo tam nemá EDGE :(.
Pak mě ale napadla jiná věc.
Sousedi v chalupě vedle nás mají normálně pevnou linku, tak jsem přemýšlel se s nimi domluvit a natahovat si ten net od nich, akorát je blbé, že je mezi náma silnice a nevím kde ten kabel vést.
Tak mě napadla další věc. Jestli by nešlo s nimi mít nějakou podvojnou linku, přes naší telefonní přípojku a přivádět tak internet.
Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Nemusis tahat kabel, co treba wifi?
-
To ano, ale na kolik by to vyšlo. Pochybuji, že kdybych k nim dal nějaký router za 1200, tak by to pokrylo naší chalupu :-/
-
Nejde o router, ale o anteny :)
Kazdopadne v pripade, ze by si to kupoval nove, nejakou tisicovku by to stalo
-
Tak nakonec to se sousedy neklaplo, takže budu muset jít do GRPS.
Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemáte GPS modem a na prázdniny byste ho postrádali :D
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Tak nakonec to se sousedy neklaplo, takže budu muset jít do GRPS.
Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemáte GPS modem a na prázdniny byste ho postrádali :D
Predpokladam, ze chces GPRS modem :)
Pokud jsi ho v Praze vyzvednes, muzu ti zapujcit "suplikovy" SonyEricsson T68i, ktery jsem dlouhou dobu prave na GPRS vyuzival. MA lehce "unaveny" joystick, nicmene funkcni (akorat vyvyklany) a musim kouknout, zda k nemu mam nekde nabijecku. Nicmene kabel mam myslim tez a pri pripojeni pres nej je telefon i nabijen, takze skutecne jen jako modem je OK. Jinak umi GPRS 4+1 timesloty a jako modem kdysi pres T-Mobile jsem ho pouzival jak pres Infra, tak Bluetooth i kabel a naprosta spojenost (pripojeni drzel i nekolik dnu v kuse bez problemu)