Sapphire X1950GT - PROBLEM(y)
ahoj,
omlouvam se, ze zakladam novy dred, ale ten puvodni byl ciste o OC a tenhle bych rad pojal obecneji o problemech s temito kartami.
takze, co jsem zatim vyslidil a na co hledam odpovedi:
jen pro info: mam Sapphire X1950GT 256M GDDR3 AGP (RV570) , vzadu je 2 x molex , karta ma originalni chladic, ktery jede ve 2D na 25% a ve 3D na 45%, chladi to ale OK i po nekolika hodicnach 3D hry (Oblivion)
500MHz GPU a 600MHz DDR(3) VRAM
v AGP mam default voltage, mam nForce2 Ultra 400 a posledni BIOS (AGP=fixne 66MHz) a drivery mam na vsechno (AGP, memory cntrl., atd.) posledni..
Catalyst 7.4 , DX aktualizace Brezen 2007 , Win XP SP2 + aktualizace
zadny low-lever driver software ala RivaTuner apod.
VPU Recover = On
zdroj mam Fortron 350W 12cm w/passive PFC a je skoro novy
oba molexy jsou zapojeny na jedne vetvy a nic jineho na ni uz neni.
ted k problemum:
minusy:
- obcas se nerestartne korektne Windows a misto toho nabehne B(lack)SOD
nasleduje vypnuti/zapnuti PC
- OC nejde vubec! ano, je tam LOCK, ale i po jeho odstraneni v CCC (Overdrive) se situace nemeni, RivaTunery apod. pri jakemkoli pokusu editovat registry / parametry karty zpusobi (anycolor)SOD a papa
kdyz taktuju through samotne Overdrive, tak i kdyz dam na VRAM jen o par MHz vic, zacne blikat obraz, nerekl bych, ze se jedna o artefakty, ale o nejaky BIOS/drivers anti-oc srac
plusy:
- cena :)
- 3D jede jako po dratkach
- chladak je tichy i ve 3D pri zatezy (stejne tu sracku vymenim)
co si o tom myslite? nejake rady?
btw: Catalyst 7.2 (Omega) taky nepomohly a na jinem zdroji (Tagan 420W) je problem obdobny
stabilita meho PC (kdyz pominu VGA je 101%)
Re: Sapphire X1950GT - PROBLEM(y)
Mám tu samou grafuli a taktování s ATT není problém - co se týče gpu. Při pokusu o takt paměti jsem narazil na stejný problém, jak hnu s posuvníkem a dám apply, tak vytuhne. Někde jsem četl, že se musí taktit v násobcích sedmi, ale nezkoušel jsem.
1) taktuj pomocí ATi Tray Tools, případně pomocí prográmku ATi WinClk (ten ale bohužel nenabízí profily, tzn. musíš po vypnutí - restartu PC vše ručně nastavovat),
2) nejsem si tím úplně jist, ale řekl bych že pro tvoji sestavu a OC je i kvalitní 350W zdroj málo, čili by to mohlo způsobovat ty restarty - ale to je opravdu jen laický odhad, třeba tu k tomu někdo zkušenější napíše víc :-)
Mno na PCT tvrdi, ze vse resi pouziti posledni verze ATiTool. Tedy 0.27b. Ale ani ta mi nepomohla. Opet black screen of death. Napad me jen BIOS, ze je v nem nejaka brutalni ochranan proti OC.
brw: v ATiTool je nutne zaskrnout X1000 overclocking, ale to bylo take bez uspechu.
Citace:
Původně odeslal
meteor
1) taktuj pomocí ATi Tray Tools, případně pomocí prográmku ATi WinClk (ten ale bohužel nenabízí profily, tzn. musíš po vypnutí - restartu PC vše ručně nastavovat),
2) nejsem si tím úplně jist, ale řekl bych že pro tvoji sestavu a OC je i kvalitní 350W zdroj málo, čili by to mohlo způsobovat ty restarty - ale to je opravdu jen laický odhad, třeba tu k tomu někdo zkušenější napíše víc :-)
U toho zdroje bych souhlasil, kdyby se nejdenalo o jedniny MHz, treba na VRAM. Navic OC karta ve 2D zere min, nez nonOC ve 3D a 3D mi jede OK.
k tomu zdroji - 350W staci !!! delal jsme mereni vice zde:
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=61406
k tomu zdroji - 350W staci !!! delal jsme mereni vice zde:
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=61406
jeee zase 2x toto smazte dik
pochybuju ze to dela zdroj ;).. nemas moznost tu kartu zkusit jinde v compu co tam bude delat??
Citace:
Původně odeslal
rombo
pochybuju ze to dela zdroj ;).. nemas moznost tu kartu zkusit jinde v compu co tam bude delat??
Cao guys,
diky za prozpevky, ale problem je vyresen.
postup? tady je:
1 - uninstalace ATi driveru
2 - driver celaner 1.5
3 - instalace Catalyst 7.4
4 - instalace RivaTuneru 2.1
OC, 2D & 3D - everything works perfectly.
problem seems to be resolved.
thank you all for help
btw: oc GPU je 621MHz (original je 500MHz) a VRAM jedou zvlastne, pohybuji se nekde mezi 700-750MHz
v Menu pro temata jsem nenasel moznost zamikani, muzete tedy zamknout?
nejaky mod? :)
diky moc
Citace:
Původně odeslal
Vegan
Cao guys,
diky za prozpevky, ale problem je vyresen.
postup? tady je:
1 - uninstalace ATi driveru
2 - driver celaner 1.5
3 - instalace Catalyst 7.4
4 - instalace RivaTuneru 2.1
OC, 2D & 3D - everything works perfectly.
problem seems to be resolved.
thank you all for help
btw: oc GPU je 621MHz (original je 500MHz) a VRAM jedou zvlastne, pohybuji se nekde mezi 700-750MHz
Newim proč to dělat tak složitě :-D. Jde to jednoduše v Ati tool. Své paměti jsem dostal na 1550MHz a troufám si tvrdit že to zdaleka není strop...s lepším chlazením bych je určitě dostal na 1600MHz. Pokud to ještě někoho zajímá, tak sem můžu hodit jak na to :-D ...tak cuzz
Tak mi to nedalo a zkusil jsem s originál chladičem otestovat Sapphire X1950GT 256MB na frekvencích 640/1600MHz :-D Vše běželo bez artefaktů v 3D Marku 05 ......A výsledek??? Krásnejch 10537 bodíků :-D...což je mimochodem víc než X1950Pro 512MB kterou jsem viděl testovat na ddworldl na sestavě Core2Duo E6600 2,4GHz 4MB+ 2x1GB Geil 800MHz cl4....to jde ne??
To je ok no.
Ja to puvodne zkousel skrze RivaTuner, ATi Tool i ATiTrayTools. Nez jsem ale reinstaloval drivery a pouzil Driver Cleaner, kravilo to (=BSOD).
jinak aktualne 621/1460MHz, vis asi nepujde.
Citace:
Původně odeslal
Vegan
To je ok no.
Ja to puvodne zkousel skrze RivaTuner, ATi Tool i ATiTrayTools. Nez jsem ale reinstaloval drivery a pouzil Driver Cleaner, kravilo to (=BSOD).
jinak aktualne 621/1460MHz, vis asi nepujde.
To je taky pěknej výsledek... :-) co bys ještě chtěl za ty prachy??? :p Newim jak ty, ale ja jsem spokojenej a taky rád že jsem zbytečně nekupoval Pro verzi...mám GT a jede líp než mnohé Pro :-D