Vypínanie diskov pri reštarte
Mam Asus P5B Deluxe, disky Hitachi SATA II, Seagate SATA II a este jeden ATA. Tie SATA disky mam zapojene na AHCI. Pri restartovani PC sa tie SATA vypinaju, pri boote to vzdy caka, kym sa postupne zinicializuju, najprv jeden, potom druhy. Pri studenom starte nabiehaju hned.
Stretol sa s tym niekto?
Nielen ze to spomaluje restart, tym diskom to tiez prilis neprospieva.
Este som neskusil najnovsi Bios, btw., ma niekto sucasny (1101)?
Nie su s nim nejake problemy s pretaktovanim, atd?
Re: Vypínanie diskov pri reštarte
Tohle by měl řešit BIOS > 0711 a samozřejmě prvně zkusit stáhnout FSB pokud taktuješ. Od určité FSB to zase nedělá.
Doporučovanej a nejmíň problémovej BIOS je 1004, na novější reference nemám.
Me se rovnou vypina celej komp, pri FSB asi od 333 vejs, uz vysli na P5LD2 tri BIOS updaty ale zadnej to neresi. Nevykoumal nekdo nakej jinej zpusob? Nekde sem narazil na zminku o jakemsi kondenzatorovem modu, kery by to mel na Asusech resit, ale nic blizsiho.
na me soucasne desce uz to vyresil bios, ale predtim mi pomohlo prehodit disky na externi radic co nebyl z chipsetu ale co je dodavat extra kvuli PATA. Pri pouziti tohodle radice a nahozenem Raid modu uz mi to nedelo. Casem to ale spravil novej bios.
Citace:
Původně odeslal
Wiruz
na me soucasne desce uz to vyresil bios...
Nj, tak to mas dobry... Schvalne sem zkusil napsat na asusi support, tak sem zvedavej jaka dementni odpoved zas dorazi. Doufam ze to bude neco ve stylu "you shouldn't run your CPU out of specification :)"
Hm, tak neco takovyhleho sem cekal :(
"Dear Friend :
Thank you for contacting ASUS Customer Service.
My name is Bedrich and I would be assisting you today.
You Right, ASUS board after havy overclock have this problem,
Sorry man, I have no cure for this issue...
Thank you for using ASUS products and enjoying ASUS services!"
Zvlast tou posledni vetou me celkem iritujou, takze sem si neco od asusu koupil asi poprve a naposled!
Hi, the problem is resolved buying a CONTROLLER SATA, i have this model CONTROLLER PROMISE SATA 300 TX2 PLUS della PROMISE and now use the pc to 400 MHZ, before only 357 MHZ.Excuse my no perfect english i'm Italian.
Ciao
Citace:
Původně odeslal
Bassofondale
Well, great solution but losing another important PCI slot (other may be wasted when using bigger VGA cooler) :(
RayeR
No mozem povedat, ze to asi nebude overclockingom, tomu Bedrichovi sa mozes pokojne vysmiat, mne to robilo od zaciatku, aj ked som este nemal nic pretaktovane, robi mi to samozrejme aj teraz, E6300 mam na 2950MHz (limituju ma Kingstony), nevidim ziadny rozdiel. Ale zatial som neupgradoval bios. Momentalne vsak chodim v "compatible" SATA mode (co je asi emulacia IDE) a v tomto rezime to nerobi, a co je zaujimave, nevidim ani pokles vykonnosti SATA diskov. BTW. - je tu niekto, komu chodia SATA disky viditelne rychlejsie v "pravom" SATA rezime?
Citace:
Původně odeslal
Tykoxo
RayeR
No mozem povedat, ze to asi nebude overclockingom, tomu Bedrichovi sa mozes pokojne vysmiat, mne to robilo od...
Jo, ale u me je to jinej pripad, me se nevypinaji jen disky, ale celej pocitac! (asi 2s) A dela to prave az od vysich FSB. Uz sem vyzkousel vsechny mozny nastaveni, ale nic. Nevim jesi to nak souvisi s hdd, mam 2xPATA na tom ITE radici.
Co sem slysel od znamyho, tak na ty dotazy odpovidaj naky lameri z brna, nebo kde to maj tu pobocku. Chtelo by to zpropagovat nekam do taiwanu, kde maji snad veci odborniky. Maji na webu nakej formular, kde se myslim na zacatku vybira zeme, tak sem ja vul nemel davat CR, pac na to kazdej sere :)
Tykoxo:
Přesně totéž se mi v minulosti stávalo, jakmile restart, tak disky chcípli a čekalo se při postu na jejich opětovné rozjetí, proto jsem raději jel na režimu IDE. To vypnutí zapnutí mě deptalo a měl jsem strach, aby za delší dobu neodešli. Když jsem před pár měsíci instaloval Vistu a měl jsem již nějakou dobu bios 1004, tak jsem to v dobré náladě zkusil opět hodit na AHCI s tím, že to budu kvůli vypínání zase vracet a člověče při restartu už disky nechcípou a jede to v pohodě. Taktováním to podle mě nebude. Jedu na 430x7.
Tak sem zkusil druhy pokus, tentokrat prisla odpoved z snad taiwanu, o neco logictejsi nez predtim :)
"Sir, this problem only appears when you overclock your CPU, right?
You know Intel has overclock limit on their chipsets,
to overcome this limit, on a warm boot, system will shutdown
power for few seconds, then re-power the chipset to make your
overclocking setting works, it is not a bug or hardware failure,
don't worry about it.
For the booting problem, i suggest you move 1 PATA disk to the
blue pri-ide port and connect it with CDROM drive, then check
if you can boot up to other OS after rebooting from Linux.
"
Mno tak nebo tak, problem to stejne neresi, asi mam s 945 smulu nebo to bude chtit naky HW-hack...
Muhehe, tak sem to zpravil, a docela jednoduse - obycejny RC clanek na zpozdeni vypinani zdroje
http://www.volny.cz/rayer/hardware/a...2.htm#RESETFIX