-
LCD 1600x1200 primarne na grafiku < 20k
Přelouskal sem si pár diskusí, ale pořád nevím. Do cca 15k je slušnej výběr monitorů, ale pak je skok přes 20k.
Používám zatím provizorku HP1940, ale pořád bojuju s nastavením pleťovky nebo dalších problémovejch odstínů. Tak sem se rozhodl praštit přes kapsu, ale můj aktuální strop je 20.000 Kč (vč. DPH).
Slintám sice nad EIZO S2000, ale na ten momentálně nemám. Zajímá mě, jestli se dá najít něco podobnýho v levnější hladině.
Hledám parametry:
- minimálně 1200px na výšku, WIDE se nebráním, ale to bude už mimo s cenou
- dá se rozumně zkalibrovat sondou
- odezva na hry/filmy mě prakticky nezajímá
- cena bude do 20k s DPH!
PS: myslím že IPS není podmínkou, uvedený EIZO má např. S-MVA panel, spíš by mě zajímaly zkušenosti a reference lidí co pracují s grafikou.
-
Re: LCD 1600x1200 primarne na grafiku < 20k
HP LP2065 :) a zostane ti aj na bublifuk ;)
Skuenosti: vlastne
Nevyhody: v tmavych odtienoch ma velmi male uhly, rychlo ide do fialova, pri beznej praci vsak nepozorovatlene, tiez dithering/paskovanie v sedom prechode cez celu obrazovku, nikdy som ho vsak nevidel na realnej CB fotke
Vyhody: super farby aj bez kalibracie, v podstate staci pouzivat dodane ovladace a profil a je to na 1, po kalibracii je to na 1* :), vyborna polohovatelnost, integrovany napajany USB hub, ovladacia aplikacia s profilmy
Dost ludi si inak chvali 21" viewsonic, nikdy som ho vsak nevidel ...
-
Abych pravdu řekl, podle recenze na SHW mě tenhle kousek moc nenadchnul a po zkušenostech s monitory HP jsem víc než opatrnej :-(
Zkusím pohledat něco o tom Viewsonicu...
-
Ja som recenziam na shw prestal venovat pozornost, pretoze sa premenili na sablonovity popis technickych vlastnosti a merani ... neviem co ta na tom kusku vlastne nenadchlo, zvykne sa mu kritizovat podsvietenie, ale to byva choroba ludi, ktory maju LCD ako jediny zdroj svetla v izbe a cumia na tom furt do ciernej == kukaju filmy :D
Myslim ze brazilterorist tu z fora si ten co mam kupil tiez, tak snad sa tu zastavi a povie svoje dojmy ... osobne som si ho vybral kvoli pomeru cena/uzitna hodnota ... ty mas sice limit ovela vyssi, ale nemyslim si, ze aj za cenu blizku 20k dostanes vyrazne lepsi panel nez to HPcko
-
Ja bych jeste podporil HP co se tyka zaruky. 3 roky s vymenou na miste je imho celkem nadstandard v teto kategorii ne?
-
V práci berem od HP většinu HW a z toho důvodu mám možná určitý výhrady. Prošlo mě rukama hodně LCD (z nižších kategorií), ale přestože svýho času byly tyhle modely někde vychvalovaný do nebes, mě to nesmělo na stůl. Patřím k těm pár lidí, co většinou LCD na oči vadí víc jak klasika. Navíc je o mě známo, že na monitor jsem mimořádně vybíravej ;-)
Kontra lampička je samozřejmost, podsvícení bych musel posoudit až na vlastní oči, ale čeho je bojím je to proužkování. Z 95% používám obrazovku i pro prohlížení a porovnávání, takže by mě to nejspíš vadilo.
EIZO S2000 je jenom o 2k dražší než limit, takže kdybych ještě 1-2 měsíce počkal, tak půjdu do něj. Ale doufal sem, že v cenové relaci 15-20k bude víc tipů pro výběr.
-
ad pruhy:
skutocne som ich nidky realne nevidel na fotografii, len na testovacom obrazku s prechodom v celom spektre od rohu k rohu ... takze to nehrotim :)
Tiez si nemyslim, ze by kvalita S2000 odpovedal jeho cene :)
-
Já jsem si na radu MadCapa pořídil taky LP2065 a naprostá spokojenost, nevymýšlí si:D . O kus níž je o něm něco málo napsáno. Jen se mi bohužel potvdilo, že s výměnou monitoru mě čekala i výměna grafiky. ATIna 7500 neměla DVI, to se projevilo v nemožnosti nastavit slušně kontrast. TeĎ jedu na 9200 s DVI a absolutně žádný problém, ani jsem ještě neměl potřebu provést kalibraci barev, a že ten soft od HP to umí snadno a dobře! No a za ty peníze...
Jediná výtka by směřovala k uchycení kabelů. Není to zrovna nejšťastnější, ale dá se to...
-
Safra chlapi, vy mě nakonec ukecáte ;)
EDIT: Zkusím si ho někde omrknout...
-
Doporučuji buď to Eizo, nebo NEC. U NEC máš 2070NX (15K), nebo 2170NX (20K). Ale jestli chceš nejlepší 20" do 20K, tak to je imho 2090UXi - za 20K ho už seženeš (!), je to poslední A-TW-IPS s 12-bit LUT/GC a s 8 ms GtG, nevím, co za ty peníze chtít lepšího. Ten panel je fakt skvělý.
-
Nejspíš to vypadá na ten NEC, strávil sem nějakej čas hledáním po diskusích na grafice a i tam jsou na něj celkem pozitivní ohlasy. Dokonce má být lepší než zmíněný EIZO ;-)
Ale fakt netuším, kde ho sehnat za cenu do 20k. Nejlevněji sem ho našel na nějakým podezřelým shopu za cenu těsně po 21k :-(
-
http://jyxo.cz/s?q=2090UXi&d=zb&cnt=...1&sort=1&rev=1
sice neviem, aku presne obrazovku ma to HP, ale 10k by som za zrejme takmer to iste neplatil (z horsou zarukou)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
ale 10k by som za zrejme takmer to iste neplatil (z horsou zarukou)
Ono to "téměř to samé" není, prostě tyhle 12/14-bit panely ukazují viditelně líp a na fotkách to vidět je dost dobře. Je jasné, že většina lidí za to nemůže nebo nechce platit, na druhou stranu cena hrozně spadla - ještě před nedávnem se nám mohlo o podobné 20" za tyhle peníze leda zdát.
Aigor: doporučuji si stejně vzít svoje vlastní "testovací" fotky a jít se na ně do obchodu podívat na těch panelech. Je skoro neuvěřitelné, co dokáže Eizo dostat z TN a MVA panelů, ale čistě subjektivně se stejně aktuálně na NEC nechytá - na těchhle "hi-fi" S-IPSech vypadají fotky prostě jinak.
btw: existuje ještě 2090UXi Photo Edition, ale nemám vůbec šajn, čím se liší ...
-
to MadCap - ze zkušenosti vím že HP "odrbává" svoje výrobky jak to jde. Minimálně u PC je to běžná praxe. Zajímavé je, že se mi nepodařilo nikde zjistit ani přesný typ panelu u toho LP2065. V několika recenzích sice píšou o IPS, ale to je vše. Budí to u mě dojem toho, že ve stejném typovém označení se může objevit panel od několika výrobců.
Věřím že na tom monitoru fotky vypadají skvěle, na mém taky. A před rokem bych řekl, že na Trinitronu G420 taky,...
Jednoduše řečeno né že bych za každou cenu chtěl vyhodit 20k, ale ta skoro poloviční cena se MUSÍ někde projevit.
NEC je spolu s EIZO jsou výrobci, kteří prodávají i profi monitory pro DTP s HW kalibrací, což IMHO znamená, že know-how mají dobře zvládnuto. Taky není tajemství, že samotnej panel nedělá záruku dobrého obrazu.
Pokusím se oba panely někde zkouknout (no, chci vidět kde se mi to v Brně podaří...), ale jednoznačně zatím vede ten NEC ;-)
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Pokusím se oba panely někde zkouknout (no, chci vidět kde se mi to v Brně podaří...), ale jednoznačně zatím vede ten NEC ;-)
No srovnat sám je jediné správné řešení. Kdybych byl vůči obchodníkům nefér, tak bych si je objednal oba a jeden pak v rámci 14denní lhůty vrátil.
Já jsem ten Dell koupil po prohlédnutí pár jiných panelů a musím říct, že za tu cenu je to vážně VELMI dobrá koupě. Je otázka jak hodně se projeví ta investice navíc, rozhodně bych nespoléhal na to že "cenový rozdíl se musí projevit"! Ale vidět ten rozdíl nejspíš bude;) .
EDIT: Samozřejmě myslím HP, kdybych tu nečuměl na logo na monitoru, tak by to bylo možná i k smíchu. Takhle je to skoro k pláči :-D.
-
Dell? myslis HP ze? :D
Inak Aigor > S-IPS vyraba imho len LG/Philips, takze to nemozes mat od ineho vyrobcu a 100% tam je S-IPS. Inak viz http://www.svethardware.cz/sh/media....ElemFormat=jpg
-
Tohle me docela zajima, tak abych zbytecne nezakladal podobny dred tak to hodim sem.
Ja sem zastance CRTcka a zatim sem se svym spokojen. O LCD ale zacinam taky premyslet, usetril bych misto na stole, ze zkusenosti z prace je pro me prijemnejsi na dlouhodoby koukani a hlavne az mi tohle CRT odejde tak uz asi tezko budu kupovat nahradu. Doma na tom delam i grafiku a fotky a obcas si zahraju nakou hru/film. Potrpim si na vernejsi podani barev coz jak vime je u LCD problem. Nesledoval sem ale ted moc ty posledni trendy, takze se mozna mylim. Zajimalo by me v jake cenove hladine se daji poridit LCD ktere uz by byly srovnalne s CRT. Zatim to co sem videl treba u kamaradu nebo v praci, tak nebylo uplne ono (podani odstinu zelene a zlute, tvare lidi,...). Zkouseli ste nekdo takle porovnat nejaky lepsi LCD postaveny vedle CRT? Asi by to chtelo videt na vlastni oci ale lecke uz ani ty crty neprodavaj a nevim jak by se na to tvarili :)
-
Dobré LCD je lepší než dobré CRT. Věrnost barev je víc než technologie otázkou elektroniky a kalibrace, měl jsem dřív TN panel, který (když vynechám dithering, úhly pohledu a ne zcela perfektní černou) neměl s věrností barev žádné problémy. Dobré S-MVA a především IPS panely nemají problém s ničím z toho, co chceš. IPS je pro fotky vůbec to nejvhodnější (k tomu závěru dojdeš zmíněnou pozorovací zkouškou obratem), na fotkách uvidíš jasně detaily, se kterými je i na dobrém CRT problém a to se s vyššími kategoriemi jen zlepšuje.
-
Tak to vypada dobre, ale jak je to s odezvou? To je parametr kery obvykle de zas proti vsemu ostatnimu. Dalsi problem LCD je, ze obcas potrebuju pouzit nizsi rozliseni kde by se muselo interpolovat. Rekl bych ze tady asi taky budou docela podstatne rozrily mezi drazsi a levnejsi elektronikou.
Co se tyce te cerne, cetl sem o panelech Samsungu se selektivnim podsvetlenim pomoci LED coz by melo cernou pomoct resit, ale este sem to nevidel nikde uz nas prodavat.
-
Pokud nejsi maniakální profi hráč CSka nebo něčeho podobného, tak s odezvou nemůžeš mít žádný problém - já nepozoruji žádné mazání ani u svého papírově (tuším) 25 ms S-IPSu, nové 8 ms panely jsou přitom v reálu imho ještě tak 1.5 - 2x rychlejší. Interpolace problém být může a to si musíš nastudovat v testech - pokud by to byla interpolace na 800x600, tak je to samozřejmě s 1600x1200 panelem v pohodě.
Ad Samsung - pokud jde většina času na grafiku a fotky, tak si od Samsungu panel asi nekoupíš (alespoň z aktuální nabídky) ...
-
Pokud by tu intpolaci delali tak, ze by byl novy pixel celistvym nasobkem puvodniho (2x2, 3x3,...) tak aby vyplnil max. plochu obrazovky a kde by to neslo by se nechaly okraje, tj ne za kazdou cenu roztahovat na plnou plochu, tak by to bylo super...
Jeste dotaz trochu mimo k LCD panelum obecne. Vecina tech novych ma alanog i DVI, je mozne pripojit oba zdroje signalu a prepinat mezi nima v OSD? By byla docela sikovna fce.
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Jeste dotaz trochu mimo k LCD panelum obecne. Vecina tech novych ma alanog i DVI, je mozne pripojit oba zdroje signalu a prepinat mezi nima v OSD? By byla docela sikovna fce.
U mnoha (a předpokládám, že většiny) LCD je to standardní funkce. Některé na to mají i spec. tlačítko, aby člověk nemusel lézt do OSD...
-
přesně jak píše Kankal, osobně sem už dlouho neviděl žádný panel, který by to neuměl (resp. neměl na to přímo tlačítko). Velmi užitečné pokud někdo jeden monitor používá na dva kompy.
Ještě k té interpolaci, některé panely umí také vynutit režim (nevím jak se správně jmenuje), že místo zvětšení a přepočtu zobrazí menší roslišení prostě na menší ploše. Sice písmenka zůstanou brablenci, ale nedochází k degradaci grafiky (např. u her).
Stejně tak u některých monitorů jsem už zahlídl PIP, což si vysvětluju podobně jako u TV, že třeba v rohu obrazovky sleduješ výstup z jednoho zdroje a na zbytku obraz ze druhého.
Profily nastavení pro video/text/grafiku jsou už dneska asi taky standard...
-
"standard" :D ani nahodou, bohuzial
to iste per pixel zobrazenie (bez resize) ci PIP su skor funkcie lepsich panelov, takze nech to niekto neocakava vsade ....
-
Tak tak. Zrovna u těch 1600x1200 panelů je zajímavé, že přestože mohou zobrazovat 800x600 bez interpolace, některé panely to nedělají a interpolují i tohle.
RayeR: btw: na co konkrétně ta nízká rozlišení používáš/potřebuješ?