Re: kvalita znacek objektivu
Odpovím na druhou otázku, myslím že rozumná volba je Canon 100/2.8 Macro.
myslím, že porovnávat značky nemá cenu, ale konkrétní typ objektivu ano.
hodně testů se dá najít zde
Resim ted podobny problem a na doporuceni asi pujdu do Canonu EF 100/F2,8 Macro USM
Prvni otazka nejde smysluplne odpovedet. Kazdy vyrobce ma svoje dobre a spatne kusy.
Drive (ale to opravdu NENI pravidlem) platila Tokina za lepsi znacku obj, naopak Tamron za horsi. Sigma byla nekde mezi.
Dneska je to skutecne typ od typu a zobecnovat nejde.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Prvni otazka nejde smysluplne odpovedet. Kazdy vyrobce ma svoje dobre a spatne kusy.
a aby toho nebylo malo i konkretni model ma svoje "dobre" a "spatne" kusy ;)
proto pri vyberu zkousejte i vic kusu od jednoho modelu...
ono kdyz original minolta stoji 22k a shodne parametrova sigma 6k, tak je volba jednoducha. nicmene clovek musi pocitat s vetsim zastoupenim plastu a vetsi sanci, ze po delsim pouzivani zdechne. ale za cenu originalu mas tri kopie, takze se to i vyplati ;-)
Citace:
Původně odeslal
Bob van Sikorski
ono kdyz original minolta stoji 22k a shodne parametrova sigma 6k, tak je volba jednoducha. nicmene clovek musi pocitat s vetsim zastoupenim plastu a vetsi sanci, ze po delsim pouzivani zdechne. ale za cenu originalu mas tri kopie, takze se to i vyplati ;-)
tohle bych tak uplne netvrdil, protoze dost pochybuji o tom, ze ta radove levnejsi sigma bude mit srovnatelne opticke prvky, konstrukce toho skla bude jina atd. v porovnani s tim originalnim objektivem. takze to neni jen otazka zivotnosti, ale i vlivu na vyslednou kvalitu snimku (flary apod.)
trosku jsem mel obavy ze odpovite co jste odpovedeli, ale asi neni jednoduche zobecnit vsechny objektivy, protoze vsechny firmy maji objektivy v ruznych cenovych relacich....
na zminovane macro od canonu jsem se uz taky dival a docela hodne se mi libi a doporucilo mi ho uz vic lidi. stejne tak mi par lidi doporucilo i sigmu 150/2.8 apo ex dg macro
2russianblue: diky za ten odkaz, nemohl jsem si na nej vzpomenout
2panacek: k tem makro sigmam je neco i tady:
http://www.fotografovani.cz/art/fore...ografie-2.html (105 a 180mm ohnisko)
2riksa: diky, zajimave srovnani, u tech sigma objektivu je docela fajn prislusentvi, se kterym je dodavaji....
diky vsem za odpovedi a tipy;-)
Pokud jsou ty makro Sigmy (105 a 150) dobře vycentrované, tak jsou to velmi slušné objektivy. 150 o poznání rychleji ostří, na druhou stranu si každý musí především rozmyslet využití, tj. co bude tím objektivem skutečně fotit. Speciálně se 150tkou bez stativu makro nehrozí (kvůli ohnisku a DOF), jako univerzálně vhodné ohnisko se jeví cca kolem těch 100 mm, ještě kratší ohniska jsou vhodná na statické subjekty, ale ten nejobvyklejší hmyz se s nimi kvůli malé vzdálenosti fotí dost špatně.
Suma sumárum se také přikláním k předešlým doporučením.
Citace:
Původně odeslal
H3D_kRu
Resim ted podobny problem a na doporuceni asi pujdu do Canonu EF 100/F2,8 Macro USM
Rozumná volba - tenhle objektiv si na macro kupují i profíci, kteří fotí na 1Ds a mají plný ruksak L-kových objektivů... :cool:
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Rozumná volba - tenhle objektiv si na macro kupují i profíci, kteří fotí na 1Ds a mají plný ruksak L-kových objektivů... :cool:
taky jsem se pro nej rozhodnul, ted jenom musim pockat na vyplatu... ;-)
Jedna z levnych moznosti na makro je mech/mezikrouzky, redukce (M42) a starsi objektivy (M42). Mam zkusenosti s mezikrouzky a Helios neco okolo 50mm a fotky s toho lezou slusne.
Kamarad ted koupil Tair 135mm a clona s 19-ti lamelami me posadila na prdel - cena 1300Kc.
BTW jeden z problemu je, ze to samozrejme nema automaticke ostreni, ale vzhledem k DOF se u makra vetsinou ostri pohybem fotaku, takze to ostreni neni nevyhodou.