konektor P6 u PC zdroje - co to je?
Čauvec, dostal se mi do ruky desktop pc. byl v něm ATXový 125W zdroj. musel jsem v tom pc měnit desku za jinou,ale nevím co s tím P6 konektorem. PC bez něj samozřejmě jede,ale k čemu tam vlastně byl? ovládá třeba ten zdroj svůj ventilátor díky tomu?? jelikož se mi zdá, že ted valí ty otáčky na 100% (a je docela hlučnej) takže kdyby to bylo k tomu,dalo by se s tím něco udělat?
Re: konektor P6 u PC zdroje - co to je?
hmm tak to to není. vypadá to úplně stejně jako konektůrek od chladičů k PC - 3 pinovej. vedou do něj 3 kabílky, po stranách 2 černý a uprostřed zelenej.
Tak to je nieco nestandardne.
Původní PC bylo:
Model: Hewlett packard Vectra VL410 BTCO DT
Prod: P4390AV
S/N: FR23118373
ten stroj vypadá přesně takhle:
http://katalog.pckb.cz/presmerovaniEU.aspx?goto=/zbozi_detail.aspx$$zbozi=2807&web=82
Tak uz som konecne pochopil, naco je na HP doske, co mam z niecoho podobneho, ten divny konektor (musel som do neho dat jumper, aby BIOS nepisal stale chybu). Tie cierne by mali byt obidva GND. Skus tam nejaky odpor zapojit medzi ten zeleny a jeden z ciernych.
tak jsem ted schválně vyhrabal tu rozbitou desku, v který ten zdroj byl a u toho konektoru je napsáno POWER FAN. PC běžel,tak jsem ten volnej konektor zastrčil do té rozbité desky strčil a ventilátor stichl,ale myslím že úplně. asi tím, že v tom konektoru není šťáva. když oddělám, zas valí na plný otáčky.
je možný, že kdybych ten konektor od zdroje dal třeba na běžící desku třeba do systém fan, že by běžel pomaleji,ale běžel?
je hezký, když je zticha,ale nemuselo by to bejt fajn pro zdroj. chtěl bych nějakej rozumnej kompromis. aby šel,ale aby byl taky trošku míň slyšet
Normalny fan konektor ti nic nepomoze - na tej originalnej doske je tam asi tranzistor, ktorym sa ten ventilator spomaluje.
tak jsem tam dal ten odpůrek a je to fajn, krapet se točí a je to krásně tichounky. Nejvíc teď už slyším jen disk :-)