1 Příloh-a(y)
Neukazuje mi velkost bufferu ani rezim prenosu
HD tune 2,53 mi na SATA diskoch neukazuje hodnoty bufferu, ani rezim prenosu (buffer 0 KB, "standart, supported, active" - nic) SATA disky mam na AHCI, disketu som pri instalacii win pouzil, ale je to v akomsi divnom rezime - akoby to AHCI (SATA) bolo vypnute, alebo co. Treti disk je na IDE, ten HD Tune indikuje v poriadku (aj ked by mal byt na ATA 133 a pise ze je ATA 100 (UDMA-5). Mam teraz dosku Asus P5B s chippsetom I965, ale robilo mi to aj na predchadzajucej s chippsetom I975X. Nema niekto podobny problem?
Inak transfer rate, burst... su v norme (ked to porovnam svysledkami inych PC).
Zaujimave este je, ze tie disky mi funguju v DOS-e (ked nabootujem Ranish partition manager, napr.)
Zostava mi vyskusat, ci mi nabootuju win, ked to v Biose prepnem z AHCI na IDE - tusim, ze ked som to mal predtym na emulacii IDE, vsetko sa zobrazovalo ok. Prikladam screen jedneho SATA.
Re: Neukazuje mi velkost bufferu ani rezim prenosu
Nikto sa s tym nestretol?
Aspon by niekto mohol napisat, ako ma zapojene SATA disky - pouzivate emulaciu IDE, alebo mate v BIOS-e AHCI?
Bude to nejaka spolocna chyba pre obidva disky - jeden je Hitachi, druhy Seagate a spravaju sa (zobrazuju) rovnako - ako keby system nevedel urcit, v akom rezime funguju.
Neviem, ci v takom stave vobec vyuzivaju bufer a ostatne featury, ako NCQ.
No mne nieco podobne robia disky doma. Ale ja mam 3sata disky Hitachi a system pri tychto veciach mi ich hlasi ako jeden. resp. co zobrazuje jeden ukazuje aj druhy , co sa tyka teploty bufru a podobne. Dokonca i SMART mam len jeden. Ze mam tri viem ja a system ked si pozrem spravcu zariadenia. Robilo mi to uz na nforce2. Skus trebars Everest.
Everest mi ukazuje vsetko spravne, len ma napadlo, ci to on naozaj meria, alebo to ma v databaze a vypise udaje podla zisteneho typu disku?
Tak som nastavil v BIOSe SATA mode na "compatible" a teraz mi HD Tune zobrazuje SATA disky ako IDE (rezim prenosu UDMA 100)???
Naozaj su asi v IDE rezime, lebo aj zo spravcu zariadeni zmizol AHCI radic a Windows nasiel novy hardware, atd. Neviem co s tym, asi sa na to vykaslem, inak zmizol jeden problem - ked boli v AHCI ??? rezime, tak pri restarte sa tie SATA disky vypinali a bolo vzdy treba cakat, kym sa jeden po druhom zinicializovali, teraz to nerobi.