Sapphire X1650 Pro - problém s větrákem
Mám takovou zvláštní věc. Mám novej Sapphire Radeon X1650 Pro 256 MB AGP. I když by měl mít větrák automatickou regulaci, zdá se mi, že jede od počátku naplno. V ATI Tool 0.26 jsem chtěl omezit otáčky, ale to způsobí okamžité zastavení větráku (jakákoliv hodnota čekokoliv). Ale co je horší, tak když teda nechám všechno v defaultu, větrák řve naplno, tak po nějaký době (včera třeba po hodině hraní a 3D Marku) se větrák zastaví, což po chvíli samozřejmě způsobí přehřátí karty a pád systému.
A co je záhada, když se teda kompl vypne, tak musím počkat, až karta vychladne, jinak se ten zmetek ani neroztočí!
Připadá mi, že při určitý teplotě se větrák prostě vypne a dokud to zase neklesne pod určitou mez, tak se odmítá roztočit. Taková zvláštní regulace dle teploty.
Nesetkal jste se s tím někdo? Co s tím?
(Reklamace je samozřejě možná, ale tuhle mám doma 3 dny právě jako výměnu za vyreklamovanou X1600 Pro)
Re: Sapphire X1650 Pro - problém s větrákem
Co mas za ovladac? Ako sa Ti hybu teploty ??? Ako tak pozeram - mame podobnu zostavu a ROVNAKU GRAFIKU : ja som mal s originalnym chladicom neskutocne vysoke teploty :
idle GPU 51 stupnov : enviroment 45 stupnov...
burn GPU 72 stupov (mozno by sla aj viac) : enviroment cez 60 stupnov
ten chladic som vymenil za Zalmana VF900Cu
a teploty mam :
idle GPU 42 stupnov : enviroment 37 stupnov
burn GPU 57 stupnov : enviroment 54 stupnov
a to prosim ten zalman ide na minimalne otacky (napajanie ma pripojene priamo zo zdroja, regulator napajania je vyvedeny von z case - je to sucast balenia chladica)
Těsně před pádem hlásí ATI Tool na GPU 128 st. C! Nevím, jestli to není nějaká chyba. Jinak jsou teploty šílený, běžně kolem těch 50 st. idle. Asi to taky vyměním, protože ten klasickej větrák řve neskutečným způsobem.
Driver je Catalyst 7.2
Mno skusil by som odinstalovat tie 7.2 aj s Ati toolom a nahodil by som OMEGA DRIVERS postavene na 7.1 (ich sucastou je ATI TRAY TOOLS). Ja to mam tak tiez a 100% spokojnost...
http://www.omegadrivers.net/ati/win2k_xp.php
mno a este ten original chladic by som skusil aspom zhodit, prepastovat skontrolovat dotiahnutie (len s tym opatrne, aby si neprisiel o zaruku)...
OK, zkusim. Dík.
Je mi ale divný, že když je ta karta přehřátá, tak se ten větrák při bootu pc vůbec neroztočí. Jen sebou jakoby cukne a dost. Zaseklej neni, neroztočí se ani po manuální pomoci.
BTW: Funguje vůbec na tý kartě regulace otáček? Automatická / manuální?
Citace:
Původně odeslal
malli
BTW: Funguje vůbec na tý kartě regulace otáček? Automatická / manuální?
To ti nepoviem, nikdy som z tym moc nelaboroval... tiez mi ten original chladic vrcal jaq cirkular, teploty boli vysoke, tak som sa s tym moc nesral a hned kupil toho zalmana a nahodil ho... potom uz vsetko OK...
ked dam procak na 2300MHz a grafiku vytocim na 670GPU 1540MEM - v 3Dmarki 05 mam tamer 5600 markov..
hod odkaz na kartu, aku presne mas ... v praci mame zrejme podobne/take iste ale regulovat idu v pohode (samotne aj ati tool)
zkus ty ati tray tools, jak ti radil hazo. stejne podle me nebude dlouho trvat, nez ten sileny vysavac vymenis za nejaky "normalni" chladic :)
Citace:
Původně odeslal
MadCap
hod odkaz na kartu, aku presne mas ... v praci mame zrejme podobne/take iste ale regulovat idu v pohode (samotne aj ati tool)
Tak je to přesně tahle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40437
Nainstaloval jsem OmegaDrivery (3.8.330), ale výsledek stejný. Sice už se větrák nevypíná (zatím), ale větrák řve a regulovat nejde. Jakmile snížím výkon třeba na 90%, větrák se okamžitě zastaví a už se neroztočí. Pomůže jen vypnout a zapnout komp.
Mislim, že riksa to vystihl přesně. Dlouho to trvat nebude :-)
EDIT: Tak před chvíli se právě zastavil. Připadá mi, že je to vždycky při nějaké extrémní zátěži, většinou 3D Mark 06. Připadá mi, že tam nějak neufnguje ta regulace, nějakej obvod třeba nařídí přidat otáčky a díky chybě se ten větrák zastaví. Tak nevím, asi bude na reklamaci.
tak presne take mame a normalne som ju reguloval s beznymi ovladacmi (cat 7.2) pomocou posledneho ATI tool z webu. Regulovala sa aj sama uplne v pohode .. imho to je zmetek na reklamacku
Podle toho co píšeš bych to dal znova na reklamaci...přeci jen 3D grafická karta je od toho aby pracovala naplno v 3D a ne se flákala ve win...což nezvládá, tak je to jasný.